| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Viestiliigan finaali onnistunut tapahtuma

Arto Talvisella avausosuus takana ja Topi Penttinen suuntaa hämärtyvään iltaan. Kuva Viestiliiga.

Viestiliigan finaalit juostiin Ikaalisten kylpylän lähimaastossa lähtien valoisassa ja jatkuen hämäryydestä täydelliseen pimeyteen. Finaali ei tuonut yllätyksiä. Kuuden osakilpailun jälkeen kokonaistuloksissa SK Pohjantähti vei naisten ja Helsingin Suunnistajat miesten kärkitilan. MS Parma sijoittui miehissä kymmenenneksi ja naisissa kahdenneksitoista osallistuttuaan vain kolmeen osakilpailuun.

Maasto sisälsi kaikenlaista lukuun ottamatta avonaisia kallioita. Paljon oli peitteistä hämäläistä metsää, joka vaihteli kulkukelpoisuudeltaan nopeasta kankaasta aina hitaisiin kivikkopohjaisiin harvennushakkuisiin ja vattupusikkoihin.

Kylpylän lähimaasto oli tosi nopeaa urbaania polku- ja tierikasta asuntoaluetta ja harjumaista kangasta. Vastapainoksi  kapean järvenrantamaaston keskiosa oli vihreäsävytteinen röpelikköineen vaihtuen pohjoisessa  pienipiirteisemmäksi mäkialueeksi.

Kaksi ristiin menevää pitkää rastiväliä läpi keskiosan tiheikköjen muodostuivat kokonaisuuden kannalta varsin ratkaiseviksi reitinvalintojen suhteen. Iso polkukierto tai valtatien reunaa metsänpuolella juosten olivat selvästi nopeampia kuin suoraan puskeminen.

MS Parma 3:n Eero-Matti Vainio ja Aaro Ruohola vaihtopuuhissa. Kuva Viestiliiga.

Naisten viestissä kauden ensimmäisen voittonsa otti Tampereen Pyrintö, mutta Pohjantähden kakkostila riitti kokonaiskisan voittoon. MS Parman kartta jäi maahan, kun joukkue ei ilmaantunut lähtöviivalle viikolla sattuneen loukkaantumisen vuoksi.

Miesten kisasta ei jännitystä puuttunut, sillä virheitä tehtiin melkoisen paljon. Kalevan Rastin Miika Kirmula ja Arto Talvinen erkanivat avausosuuden pitkällä rastivälillä muista eroon, mutta ajautuivat lukemaan väärää rastiväliä ja hajontaryppään jälkeen kärki karannut reilun puolentoista minuutin päähän. Vaihtoon mennessä siima venyi vielä minuutin verran, kun Talvinen oli yhdeksäs TuMen Samu Heiskan johtaessa

Toinen osuus toi HS:n Topi Syrjäläisen kärkeen kahden minuutin keulassa, ja siinä tiiviissä nipussa oli vielä viisi joukkuetta. MS Parman Topi Penttinen suunnisti puhtaasti varman päälle lukuun ottamatta järven rannassa hajontarastilla tullutta 1,5 minuutin virhettä. Hän oli vaihdossa kymmenes.

MS Parma 2 oli tässä vaiheessa vain 37 sekuntia ykkösen perässä. Aaro Julkunen aloitti hyvin ollen vain 27 sekuntia Talvista hitaampi ja yöspesialisti Peeter Pihl oli 10 sekuntia Penttistä hitaampi vaihtoi sijalla 12.

Helsingin Suunnistajien voiton ratkaisi jälleen Olli Ojanaho ennen toiseksi noussutta Ikaalista ja KooVeetä. MS Parman Akseli Ruoholalla ei ollut paras iltapuhde. Tein huonoja reitinvalintoja. Pitkän rastivälin puskeminen suoraan läpi ryteikköjen oli tuhoon tuomittu valinta. Muita en enää sen jälkeen nähnyt. Loppu oli hitaampaa yksinäistä menoa tyhjässä välissä, Ruohola totesi. Toiseen väliaikaan mennessä kärki oli karannut jo neljä minuuttia lisää. Sijoitukseen ei ajan menetys vaikuttanut, sillä MS Parma oli yhdeksäs.

MS Parman kakkonen Wille Laitamäen ankkuroimana oli 17:s ja kolmonen Eero Lapilan tuomana 26:s. Mukana oli 55 joukkuetta, mikä osoittaa Viestiliigan tehneen onnistuneen paluun kotimaiselle suunnistusrintamalle. Oman vahvan kortensa kekoon on kantanut Mikko Reitti hyvin toteutetuilla suorilla ISTV-lähetyksillä.