| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Suunnistuskoulu

Suunnistuskoulu

 

 

 

 

 

Tervetuloa mukaan MS Parman suunnistuskouluun!

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu mukaan vuoden 2024 suunnistuskouluun osoitteessa:  https://www.lyyti.fi/reg/MS_Parma_Suunnistuskouluilmoittautuminen

Ilmoita lomakkeelle jokainen suunnistuskoululainen erikseen.

Lisätietoja suunnistuskoulusta, Sami Aallolta (sasaalto(ät)gmail.com).

Tietoa  suunnistuksesta ja suunnistuskoulusta

Suunnistuskoulu sopii kaikille luonnosta, liikunnasta ja seikkailuista pitäville 7-14 –vuotiaille lapsille ja nuorille. Voit olla vasta-alkaja tai jo kokemusta omaava konkari. Suunnistuskoulussa liikutaan paljon,  opitaan suunnistuksen perustaidot tai syvennetään jo aiemmin opittuja taitoja ja  lisäksi rasteilta saa kavereita, hienoja elämyksiä luonnosta sekä upean harrastuksen.   Harjoittelemme suunnistusta nousujohteisesti  lapsille sopivissa helpoissa maastoissa kunkin taitotasoa vastaavilla radoilla. Suunnistus sopii myös muiden lajien rinnalle ja voitkin harrastaa sitä oman aikataulusi mukaisesti ja laji sopii myös koko perheen yhteiseksi harrastukseksi.
Suunnistuskoulun jälkeen lapsi ja nuori voi jatkaa suunnistusta seurassa omassa ikäkausiryhmässä omien tavoitteidensa mukaisesti.

Mukaan harjoituksiin tarvitset säänmukaisen ulkoliikuntaan soveltuvan vaatetuksen ja juomapullon. Alkeisryhmässä et tarvitse kompassia. Jatko- ja tehoryhmäläiset voivat ottaa kompassin mukaan, mikäli sellaisen omistavat. Mikäli sinulta löytyy jo karttamuovi, ota se myös harjoituksiin mukaan. Varaamme karttamuovin ensikertalaisille ja niille, joilla sellaista ei ole.

Harjoituskerrat
Jokaisella harjoituskerralla liikumme runsaasti ja monipuolisesti ja saat suunnistusopetusta
 harjoituskerran teeman mukaisesti. Nuorimmat suunnistuskoululaiset opettelevat suunnistuksen perusasioita innostavien ja liikunnallisten leikkien ja pelien avulla sekää tietenkin suunnistaen. Vähän vanhemmat ja kokeneemmat lapset pääsevät haastamaan itseään ja kehittämään taitojaan monipuolisen liikunnan ja omaan taitotasoon sopivien suunnistusharjoitusten kera. Suunnistuskoulun ohjelmaan sisältyy myös lasten ja nuorten alueellinen suunnistustapahtumasarja, Kompassi-cup, johon pyrimme kaikki osallistumaan. Lisäksi kannustamme osallistumaan myös alueen muihin suunnistuskisoihin muun seuran kanssa.

Ohjelma - Kevät 2024

MS Parman suunnistuskoulu jatkuu taas keväällä alla olevan ohjelman mukaisesti. Aloitamme aina ohjelmaan merkatussa paikassa klo. 18.00 ja suunnistuskoulu loppuu noin klo. 19.30. Kolme ensimmäistä kertaa kokoonnumme samaan aikaan sekä Liedossa että Mynämäellä ja voit valita itsellesi parhaiten sopivan paikan. Loput kerroista kokoonnumme yhteen ohjelman mukaisesti. Olethan paikalla hyvissä ajoin.

PVM Kokoontumispaikka Teema
Ke 17.4. Lietohalli / Mynämäen urheilukeskus Karttamerkit ja värit / suunnistuksen perustaidot
Ke 24.4. Ilmaristen Tanssilava (Huom. muuttunut paikka) / Nousiaisten  Rästäsmäki Kartan suuntaus ja suunnitelma
Ke 1.5. Lieto - Lietohallilla
Nousiainen - Rästäsmäki,  https://maps.app.goo.gl/2Hqz2gyHobMF6Vxw8?g_st=ic
Vappumeininkiä ja perustaidot
Ke 8.5. Mynämäki, urheilukeskus (kaikki samassa paikassa tästä alkaen) Kartan suuntaaminen, suunnitelma ja Kilpailunomaiset radat
Ke 15.5. Raisio, Kerttulan liikuntakeskus, (urheilukentän pääty) Suunnitelma, suuntaus ja olellisen havainnointi
Ke 22.5. Raisio, Kerttulan liikuntakeskus Perustaitojen kertaus
Ke 29.5. Keisvuori, Lieto (Pysäköinti seurakuntatalolla)
Ke 5.6. Ilmarinen (Metsäpirtin tanssilavan parkki)
Ke 19.6. Masku, Riviera

Ryhmien toiminta perustuu KiHun julkaisemaan suunnistajan polkuun.

Jos yksittäiset harjoitukset jäävät väliin, ei poissaoloista tarvitse ilmoittaa. Mikäli päätät lopettaa suunnistuskoulun, ilmoitathan asiasta Samille (sasaalto(ät)gmail.com).

Harjoitusryhmät

Suunnistuskoulussa on kolme tasoryhmää, joista valitaan ilmoittautumisen yhteydessä itselle sopivin. Ryhmää voidaan muuttaa jälkikäteen milloin vain, jos siltä tuntuu.

Alkeisryhmä:
Kaikki 7-9 vuotiaat ja vasta-alkajat tai vain vähän suunnistaneet. Harjoittelemme aivan alkeista alkaen. Radat tukeutuvat selkeisiin kohteisiin, esimerkiksi kuntorataverkostoon. Osassa harjoituksissa on tarjolla rastireittirata, mikä tarkoittaa sitä, että maastoon on viety yhtenäinen nauha, joka kulkee rastilta toiselle, mutta ei suorinta reittiä.

Jatkoryhmä:
Olet vähintään 10-vuotias tai muuten edistynyt suunnistuksen saralla ja harjoitellut vähintään 1-2 vuotta aiemmin. Suunnistuksen  perusteet sinulla on jo taskussa ja osaat lukea ja hahmottaa jo itse  karttaa. Liikumme edelleen helpoissa maastoissa tukeutuen selkeisiin kohteisiin, kuten polkuihin ja kuntoratoihin. Osassa harjoituksissa tarjolla on tukireittirata, mikä tarkoittaa sitä, että maastoon on viety yhtenäinen nauha, joka kulkee läheltä rasteja mutta ei suorinta reittiä.

Tehoryhmä:
Olet noin 12 vuotias suunnistanut jo useamman vuoden ja kilpaillutkin suunnistuksessa. Kykenet suunnistamaan yksin helpohkoissa maastoissa suorasuunnistusradalla. Tarjolla monipuolisia harjoituksia ja haasteita.

Ohessa olevat ryhmien kriteerit ovat ohjeellisia.
Toivomme, että myös huoltajat osallistuvat suunnistuskoulun harjoituskerroille. Erityisesti nuorimpien lasten kanssa olisi hyvä olla tuttu huoltaja mukana avustamassa.

Suunnistuskoulun maksu 2024
Suunnistuskoulun kausimaksu on 100 euroa per lapsi.  Hinta sisältää kevät- sekä syyskauden toiminnan.

Maksu sisältää suunnistuskoulun harjoitukset, Kompassi-cupin tapahtumat, Satarastien ja Mynärastien osanottomaksut, vakuutuksellisen kilpailulisenssin, kilpailujen osanottomaksut sekä seuran jäsenmaksun. Kaksi ensimmäistä kokeilukertaa ovat ilmaisia.

Tiedottaminen
Tiedottaminen tapahtuu MS Parman sivujen kautta, sähköpostitse sekä suunnistuskoulun WhatsApp -ryhmällä. 

Kompassi-cup -tapahtumat

Kompassi-cup -tapahtumat tarjoavat lapsille helpon tavan päästä kokeilemaan kilpailutoimintaa matalan
kynnyksen tapahtumissa helpoilla radoilla. Tapahtumat suunnitellaan lapsilähtöisesti. Radat kulkevat mukavissa ja turvallisissa ympäristöissä, joissa on paljon kartanlukua helpottavia selkeitä maastokohteita ja hyvä näkyväisyys. Nuorimmille suunnistajille (10-vuotiaat ja nuoremmat) on tarjolla rastireittirata (RR), mikä tarkoittaa sitä, että maastossa kulkee siimari eli yhtenäinen nauha rastilta toiselle. Siimari ei kulje lyhintä reittiä, vaan oikoja tekemällä voi säästää matkassa ja ajassa. 11-12-vuotiaille on tarjolla tukireittirata, mikä tarkoittaa sitä, että sama siimari on myös heidän kartassa, mutta heidän rastit eivät ole siimarin varrella, vaan sen läheisyydessä. Yli 12 vuotiaille on tarjolla sopivat suorasuunnistusradat.
Lisäksi tarjolla on myös saattajasarja, jos ei vielä uskalla lähteä yksin vaikkapa RR- tai TR-radalle. Tapahtumissa on paikalla suunnistuskoulun ohjaajia, jotka neuvovat ja auttavat suunnistuskoululaisia.

Tapahtumiin ilmoittaudutaan suunnistusliiton Irma-järjestelmän kautta. Ohjeet Irman käyttöön myöhemmin.

Vuoden 2024 kompassi cup -tapahtumat:

8.5.2024 Cup 1 Someron Esa |
16.5.2024 Cup 2 Pargas IF |
11.6.2024 Cup 3 Paimion Rasti | 6 osuutta: 2 os kulta-, hopea- ja pronssik.
27.5.2024 Viesti 1 Turun Suunnistajat |
30.-31.7.2024 Leiri Paimion Rasti ja Angelniemen Ankkuri |
20.8.2024 Cup 4 RastiPiikkiö |
4.9.2024 Cup 5 Mynämäen Suunnistajat -52 |
11.9.2024 Viesti 2 Liedon Parma | Pariviesti

Muu kilpailutoiminta
Kilpailutoiminta on parhaimmillaan leikin jatke - innostavaa ja mieluisaa. Ne ovat paikkoja syventää
suunnistuskoulussa jo opittuja taitoja. Kannustamme osallistumaan lähialueen kilpailuihin rohkeasti.
Lasten radat ovat helppoja ja turvallisissa maastoissa ja tarkoitus onkin luoda onnistumisen tunteita, vahvistaa itseluottamusta ja pitää hauskaa. Tulostavoitteita ei ole. Suunnistuskilpailuihin osallistumalla pääset uusiin maastoihin ja saat uusia kokemuksia turvallisessa ympäristössä. Kaikki Suomessa järjestettävät suunnistuskilpailut löydät suunnnistusliiton Irma-järjestelmästä. Kilpailuun ilmoittautuaksesi tarvitset Suomisport ID:n sekä lisenssin. Seura maksaa suunnistuskoululaisten (vuonna
2024 alle 15 v.) lisenssit ja kaikki kotimaan kilpailumaksut (ei koske rastiviikkoja). Lähiseudulla järjestettäviä hyviä kilpailuja on esimerkiksi Viking Line -rastit, Ankkurirastit, Särkänniemi-suunnistus,
Kukkosuunnistus, Kesälaitumen rastit, Oravatonni sekä Nuorisoviesti.

Kuntorastitoiminta (iltarastit)
Kuntorastit sopivat koko perheelle ja niitä järjestetään joka viikko. Ratavaihtoehtoja on tarjolla runsaasti
ja jokaiselle löytyy sopiva rata. Kuntorasteja järjestetään arki-iltaisin ympäri Turun seutukuntaa. Sinun ei
tarvitse kuulua suunnistusseuraan osallistuaksesi kuntorasteille. Mynämäen suunnistajat järjestää maanantaisin Mynärasteja ja Liedon Parma tiistaisin Satarasteja. Nämä ovat suunnistuskoululaisille ilmaisia. Tarkemmat tiedot näistä seuran sivuilta https://www.msparma.fi/kuntosuunnistus/
Muut lähialueen kuntorastit osoitteesta: https://www.rastilippu.fi/

Ohjeet Suomisport-ID tunnuksen hankintaan ja Irma-palveluun rekisteröintiin: (mikäli et ole aiemmin tehnyt tätä)

1. Rekisteröidy ja luo Suomisport ID lapselle osoitteessa mailto:www.suomisport.fi (Tarkemmat
ohjeet tähän linkistä www.suunnistusliitto.fi/liitto/lisenssi/osta-lisenssi/ )
Ota talteen lapsen Suomisport ID.
(Älä kuitenkaan maksa lisenssiä itse, koska seura hoitaa sen 14 vuotiaille ja alle)

2. Rekisteröidy Irma-palveluun ja kirjaa Irmaan lapsen tiedot ja aiemmin talteen ottamasi Suomisport ID-numero. Merkitse myös suunnistusseuraksi MS Parma Hae-toiminnolla. Ohjeet löydät löydät www.suunnistusliitto.fi/irma/irma-ohjeet-suunnistaja/ohjeet-
suunnistajalle/#rekisterointi

3. Ilmoita osoitteeseen antti.suonpaa@kolumbus.fi seuraavat tiedot: lapsen nimi, Suomisportin ID ja syntymävuosi sekä aloititko suunnistuskoulun Liedossa vai Mynämäessä. Seura maksaa suunnistuskoululaisen lisenssin ja vakuutuksen tämän jälkeen.

4. Kun maksutieto on siirtynyt Irmaan, voit ilmoittautua Irma-palvelussa kilpailutapahtumiin ja siirtää maksun seuralle.

Ohjeet Kompassi-tapahtumiin ja muihin kisoihin ilmoittautumiseen:

Kompassi-tapahtumiin ja muihin kisoihin voit ilmoittautua osoitteessa:  https://irma.suunnistusliitto.fi/ 

Kirjaudu Irma-järjestelmään lisenssinumerolla ja suunnistuskoululaisen salasanalla. Klikkaa tapahtumaluettelosta tapahtuman nimeä, johon haluat ilmoittautua, esimerkiksi "Varsinais-Suomen Kompassi-cup 2. osakilpailu".  Tämän jälkeen klikkaa "Ilmoittaudu".  Valitse alhaalta kohta "ilmoittaudu itse". Järjestelmä tunnistaa käyttäjän. Valitse lapsesi sarja valikosta. Tämän jälkeen klikkaa alhaalta "Jatka", ja sen jälkeen "Hyväksy ilmoittautumiset". Voit siirtää osallistumismaksun seuran maksettavaksi.