| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Suunnistuskoulu

Suunnistuskoulu

 

 

 

 

 

MS Parman suunnistuskoulu 2022

Tule mukaan suunnistuskouluun!

Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen suunnistuskouluun tehdään Lyyti-järjestelmän kautta. Ilmoittautumislinkki tulee tälle sivulle lähempänä ajankohtana. Jokaisen suunnistuskouluun osallistuvan lapsen tai nuoren tiedot täytetään ilmoittautumislinkin kautta.

Harjoituksista poissaoloista ei tarvitse ilmoittaa. Mikäli kuitenkin päätät lopettaa suunnistuskoulun, ilmoitathan asiasta Tuulialle (tuulia.s.viberg@gmail.com). Jos olet ilmoittautunut keväällä suunnistuskouluun, ei syyskaudelle tarvitse tehdä toista ilmoittautumista Lyyti-järjestelmään.

Ilmoittautumisjärjestelmä tekee laskun automaattisesti. Jos olet maksanut suunnistuskoulun toimintamaksun aiemmin tänä vuonna, lasku on aiheeton. Laita siitä viestiä Tuulialle (tuulia.s.viberg@gmail.com), niin tieto kirjataan järjestelmään.

Tietoa suunnistuskoulusta
Suunnistuskoulu sopii luonnosta, liikunnasta ja seikkailuista pitäville! Tarjolla on useampia tasoryhmiä, joten voit tulla tutustumaan lajiin vasta-alkajana tai olla kokenut rasteilla kävijä. Suunnistuskoulu on suunnattu 7-15-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Suunnistuskoulussa opit liikkumaan luonnossa, karttamerkkejä sekä suunnistustaidon perusteita. Lisäksi rasteilta saat kavereita, elämyksiä luonnossa sekä mukavia suunnistustehtäviä. Mukaan harjoituksiin tarvitset vain säänmukaisen ulkoliikuntaan soveltuvan vaatetuksen ja juomapullon. Suunnistuksen perusteita opetellessa et tarvitse kompassia et tarvitse, mutta jos sinulla on jo kompassi, voit ottaa sen mukaan.

Harjoituskerrat
Jokaisella harjoituskerralla saat suunnistusopetusta harjoituskerran teeman mukaisesti. Opettelemme suunnistuksen perusasioita innostavien leikkien ja pelien kautta. Ryhmien toiminta perustuu KiHun julkaisemaan suunnistajan polkuun.

Jokaisella harjoituskerralla on tarjolla eri tasoisia suunnistusratoja. Radan voi kiertää pienessä suunnistuskoululaisten muodostamassa ryhmässä ohjaajan kanssa, vanhemman tai kaverin kanssa tai lähteä yksin rasteille. Aloittelijoiden suunnistusradat tukeutuvat selkeisiin ja johdatteleviin kohteisiin, kuten kuntorataverkostoon. Osassa harjoituksista on tarjolla  lisäksi rastireitti- ja tukireittirata, mikä tarkoittaa sitä, että maastoon on viety yhtenäinen nauha, joka kulkee rastilta toiselle, mutta ei suorinta reittiä. Kokeneimmille rasteilla kävijöille on tarjolla suunnistustaitoa monipuolisesti haastavia ratoja.

Harjoitusryhmät

  • Perusteet: suunnattu vasta-alkajille ja niille, joilla on vain hieman kokemusta suunnistuksesta.
  • Jatkoryhmä: suunnattu nuorille, jotka osaavat kiertää itsenäisesti tavallisen suora suunnistusradan.

Ohjaajat auttavat mielellään ryhmän valinnassa. Ryhmää voi myös vaihtaa kesken kauden.

Toivomme, että huoltajat ovat mukana lapsen tai nuoren  harjoituskerroilla.

Kalenteri
Suunnistuskoulu alkaa huhtikuussa viikoittaisten suunnistusharjoituksien merkeissä. Suunnistuskoulun ohjelmaan kuuluu myös lähiseuduilla järjestettävä lapsille ja nuorille suunnattu innostava matalan kynnyksen tapahtumasarja, Kompassi-cup.

Päivämäärä Viikonpäivä Suunnistuskoulun kerta Sijainti

Kompassi-cup

Kompassi-cup tarjoaa mukavia mahdollisuuksia suunnistaa erilaisissa maastoissa, tutustua kavereihin ja nauttia tapahtuman tunnelmasta. Tapahtumat suunnitellaan lapsilähtöisiksi. Kompassi-tapahtumiin suunnistusmaasto valitaan lapsille sopiviksi. Radat kulkevat mukavissa ja turvallisissa ympäristöissä, joissa on paljon kartanlukua helpottavia selkeitä maastokohteita ja hyvä näkyväisyys.

Syyskauden aikana järjestetään Varsinais-Suomen alueella kolme cup-tapahtumaa ja yksi viestitapahtuma.  Paikalla on useita suunnistuskoulun ohjaajia, jotka neuvovat ja auttavat mielellään aloittelevia kilpailijoita. Näihin tapahtumiin ilmoittaudutaan Irma-järjestelmän kautta. Tapahtumissa nuorimmille suunnistajille (10-vuotiaat ja nuoremmat) on tarjolla rastireittirata, mikä tarkoittaa sitä, että maastossa kulkee siimari eli yhtenäinen nauha rastilta toiselle. Siimari ei kulje lyhintä reittiä, vaan oikoja tekemällä voi säästää matkassa ja ajassa. 11-12-vuotiaille on tarjolla tukireittirata, mikä tarkoittaa sitä, että sama siimari on myös heidän kartassa, mutta heidän rastit eivät ole siimarin varrella, vaan sen läheisyydessä.

Kilpailutapahtumat ovat lapsille kuin leikin jatke, kun ne toteutuvat lasten omien motiivien innoittamana. Kilpailussa on mahdollista etsiä omia rajoja, kokea huikeita tunne-elämyksiä turvallisessa ympäristössä sekä löytää uusia kavereita ja ystäviä.

Ohje ensimmäiseen Kompassi-tapahtumaan ilmoittautumiseen

1. Luo Suomisport ID lapselle: www.suunnistusliitto.fi/liitto/lisenssi/osta-lisenssi/
2. Rekisteröidy Irmaan: www.suunnistusliitto.fi/irma/irma-ohjeet-suunnistaja/ohjeet-suunnistajalle/#rekisterointi
3. Kirjaa Irmaan lapsen tiedot ja Suomisport ID-numero
4. Ilmoita osoitteeseen antti.suonpaa@kolumbus.fi seuraavat tiedot lapsen nimi, Suomisportin ID ja syntymävuosi sekä aloititko suunnistuskoulun Liedossa vai Mynämäessä
5. Lisenssi maksetaan seuran puolesta
6. Kun maksutieto on siirtynyt Irmaan, ilmoittaudu Irmassa tapahtumaan.

Seuraaviin Kompassi-tapahtumiin voit ilmoittautua Irmassa osoitteessa: https://irma.suunnistusliitto.fi/ Kirjaudu Irma-järjestelmään lisenssinumerolla ja salasanallasi. Klikkaa tapahtumaluettelosta tapahtuman nimeä, johon haluat ilmoittautua, esimerkiksi "Varsinais-Suomen Kompassi-cup 2. osakilpailu". Tämän jälkeen klikkaa "Ilmoittaudu". Valitse alhaalta kohta "ilmoittaudu itse". Järjestelmä tunnistaa käyttäjän. Valitse lapsesi sarja valikosta. Tämän jälkeen klikkaa alhaalta "Jatka", ja sen jälkeen "Hyväksy ilmoittautumiset".

Muita syksyn lasten ja nuorten tapahtumia:

Toimintamaksu 2022
Suunnistuskoulu x euroa / lapsi tai nuori. Maksu sisältää suunnistuskoulun opetustuokiot ja suunnistusharjoitukset, Satatastien ja Mynärastien osanottomaksut, vakuutuksellisen kilpailulisenssin sekä kilpailujen osanottomaksut. Kaksi kokeilukertaa ovat ilmaisia. Huoltajat osallistuvat toimintaan maksutta suunnistuskoululaisen mukana.

Tiedottaminen
Tiedottaminen tapahtuu MS Parman sivujen kautta. Lisäksi suunnistuskoululaisille lähetetään tiedotteita ajankohtaisista asioista sähköpostitse.

Varusteet
Varustevarastosta löydät seuran väreissä suunnistusvarusteita (tästä). Varustetilaus tehdään kootusti alkuvuoden aikana, seuraa MS Parman sivuja. Lisätietoja varusteita saat Samilta (sami.hamalainen@msparma.fi).

Kilpailutoiminta
Kilpailutoiminta on parhaimmillaan leikin jatke, innostavaa ja mieluisaa. Suunnistuskilpailuihin osallistumalla pääset uusiin maastoihin ja saat uusia kokemuksia turvallisessa ympäristössä.

Kaikki Suomessa järjestettävät suunnistuskilpailut löydät Irma-järjestelmästä. Kilpailuun ilmoittautuaksesi tarvitset Suomisport ID:n sekä lisenssin. Lähiseudulla järjestettäviä kilpailuja on esimerkiksi Viking Line -rastit, Kukkosuunnistus, Oravatonni sekä Nuorisoviesti.

Kuntorastitoiminta
Kuntorastit ovat matalan kynnyksen tapahtumia, joissa ratavaihtoehtoja on tarjolla runsaasti. Kuntorasteja järjestetään arki-iltaisin. Voit katsoa lähialueen kuntorasti tarjonnan osoitteesta: https://www.rastilippu.fi/

Ohjeet koronatartuntojen välttämiseksi

Suunnistuskouluun ei saa tulla, jos et tunne itseäsi täysin terveeksi. Oireisena, kuten yskä, kurkkukipu, kuume, jne. jää kotiin. Metsässä on hyvin tilaa ohittaa ilman lähikontakteja. Älä koske rastilippuun. Muista hyvä käsihygienia. Ota autoon tai reppuun käsidesiä. Pese kädet huolella ennen harjoitusta ja harjoituksen jälkeen. Juo aina vain omasta juomapullosta.

Seuraamme aktiivisesti koronatilannetta ja tiedotamme mahdollisista muutoksista.