Sprintti ja viesti kulki nuorten EM-kisoissa

Jussi Ankelo tulossa pitkältä matkalta maaliin. MONICA EBINGER

EM-kisat jatkuivat sprintillä sunnuntaina. Radat olivat kaupunkialueen jyrkähkössä mäen rinteessä portaikkoineen ja kivimuureineen. Vanha kaupunki sokkeloineen ja kujineen oli reitinvalinnallisesti erittäin vaativa.

Kauaa ei rasteilla näytetty miettittävän seuraavalle rastille menoa. Jos edellä ollut väli oli helppojuoksuinen, valinta oli tehty jo ennakkoon. Jos taas ei, niin kun ensimmäisen läpijuostavan reitin löysi, niin siitä vaan menoksi.

Paras suomalaissuoritus oli Silva Kempin EM-pronssi. Sekä Jussi Ankelo (9.) ja Venla Lehtonen (12.) onnistuivat hyvin parhaina suomalaisina. Eljas Lehtonen ei startannut.

− Alussa oli pientä epävarmuutta reitinvalintoja tehdessä, mutta sitten alkoi sujumaan ja kokonaisuutena tuli hyvä suoritus, Lehtonen totesi.  Nelosvälillä tuli 15 sekuntia takkiin ja pisimmällä rastivälillä parikymmentä, mutta muuten suoritus oli tasaisen varmaa.

Tappiota voittajalle Unkarin Janka Mikesille tuli + 1.48. Aikaero tuntuu suurelta, mutta kultatyttö voitti seuraavia kokonaisella minuutilla, mikä tuntuu käsittämättömän suurelta, kun viivalla oli 93 tyttöä.

Myös Ankelo otti alun varman päälle lisäten sitten vauhtia, kun sopiva suunnistusrytmi löytyi. Tappiota voittajalle Espanjan Gonzalo Ferrandolle tuli 39 sekuntia, mikä oli syntynyt jo puolimatkaan mennessä. Noustuaan samalla kymppisakkiin loppurata meni täysin kultamitalistin vauhtia.

Venla Lehtosella hyvät juoksut sprintissä ja viestin ankkurina. MONICA EBINGER

Kun Unkarin nuoret ottivat kultaa kolmessa sarjassa neljästä, niin kotikenttäedun vaikutusta ei voi poissulkea, kun aikaerot hopealle sijoittuneisiin olivat  vielä 16-pojissa 39 sekuntia ja 18-tytöissä 46 sekuntia.

VIESTI päätti suomalaisten kisat 18-tyttöjen kultajuhliin maanantaina. Kolmessa muussa sarjassa tiheikköinen maasto runsaine mutkikkaine polkuineen tuotti ainakin yhdelle viestiviejälle isoja vaikeuksia.

Kartan perusväri oli vihreä ja siihen kun siihen lisää vielä hidastavat ryteiköt, niin juostavaa löytyi yleensä vain urilta, muuten se oli puskemista. Radoilla oli runsaasti hajontaa, mikä hajoitti letkat.

18-pojissa Suomen joukkueen avasi Rauli Aho, joka ei aivan pysynyt kärjen vauhdissa. Vaihtoon hän tuli sijalla 18 kolmisen minuuttia kärjestä.

Jussi Ankelo pääsi 2-osuudelle kovin tyhjään väliin. Alkumatka piti otaa varmistellen ja ero gps-joukkueisiin pysyi suht' samana. Loppu sujui jälleen kärkijoukkueiden vauhtia, mikä kavensi eroa edellä menneisiin. Joukkue nousi sijalta 18 aina sijalle 11 saakka ja minuutin sisällä edellä oli viisi joukkuetta antaen ankkurille mahdollisuudet nousta.

Ankkuri Pyry Riissanen ei kuitenkaan onnistunut, kun virheitä tuli alusta saakka runsaasti ja joukkue oli maalissa 18. runsaat puoli tuntia kärjestä. Joukkueen nopein osuusaika oli Ankelolla 36.55, kun Riissaselta meni 1.02.34.

Venla Lehtosella oli 16-tyttöjen ankkurin rooli. Joukkue putosi kärjestä 11 minuutin päähän jo avausosuudella sijalle 18. Laura Laakso juoksi hyvin ja kahden osuuden jälkeen sija oli 13.  Lehtonen kiri Suomen sijalle 11 jäätyään kärjen vauhdista vain runsaan minuutin.