| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

MM-kisat paketissa

Akseli Ruohola vauhdissa. Kuva MIKA ILOMÄKI

MM-kisojen avausmatka juostiin vanhalla linnoitusalueella, mikä oli varsin hanakla reitinvalinnoiltaan. Kaikki kolme  MS Parmasta selvitti itsensä finaaliin. Akseli Ruoholan karsintasija neljä oli lupauksia antava.

Finaalissa ei ollut fyysisesti paras päivä. – Jalat olivat vähän löysät. Rata tarjosi haastavia reitinvalintoja mutta melko simppeliä toteusta. Reitinvalinnat onnistuivat mulla ihan hyvin, mutta lopussa meno ei ollut enää riittävän sujuvaa. Tulos kuitenkin ihan kelpo(sija 16.) ja tämä oli ok MM-debyytti.

– Viimeiset päivät ennen tämän päivän kisaa olivat haastavia, kun keskiviikkona valmistavassa treenissä täällä Tsekissä nyrjäytin nilkan, eikä juoksu onnistunut vielä torstaina. Tänään jalka toimi kuitenkin ihan ok teippauksen ja kipulääkkeitten voimin, mutta viime päivien valmistautuminen ei tosiaan paras mahdollinen. Huomenna paremmilla jaloilla sitten taistelemaan mitaleista sprinttiviestissä!

Maijalla riitti yritystä, mutta tehoja puuttui. Kuva MIKA ILOMÄKI

Maija Sianojan päivästä ei oikein jäänyt mitään kerrottavaa. Jo karsinnassanäkyi, ettei kunnon menoa löytynyt. Sijoitus 27. – Jalka oli tahmea sekä aamun karsinnassa että finaalissa. Finaalissa alun "kaupunkipätkä" sujui ihan kohtuullisesti, mutta linnoitusalueella pienen virheen jälkeenen oikein saanut suunnistusta enää eteen ja tuli paljon pysähtelyjä.

– Suoritus oli vähän sen mukainen kuin valmistautuminenkin, sillä jalkavaivan takia edellinen täysvauhtinen sprintti oli niinkin kaukaa kuin EM-kisoista. Olihan tämä aika spesiaali alue, hieno, mutta itselläni ei ollut tällä kertaa sellaisia valmiuksia tähän maastoon kuin olisin toivonut. Täytyy kuitenkin toivoa, että tämä päivä toimi hyvänä herättelynä sekä aivojen, että jalkojen osalta huomiseen sprinttiviestiin.

Myös Artem Popovilla oli vaikeuksia sopeutua linnoitusten muurien ja vallien joukkoon. Sijoitus oli myös 27.

Sunnuntai-illalla juostussa sprinttiviestissä Suomi sijoittui seitsemänneksi 2.55 voittajajoukkuetta Ruotsia perässä. Joukkueessa juoksi jo EM-kisoista tuttu nelikko Veera Klemettinen, Akseli Ruohola, Aleksi Niemi ja ankkurina Maija Sianoja. Kilpailun areenana toimi virallinen kisakaupunki Doksy sunnuntaina.

Maailmanmestari Tove Alexandersson karkasi odotetusti jo avauksessa ja Ruotsin joukkue hallitsi kärkipaikkaa loppuun asti. Voittomarginaali oli lopulta 26 sekuntia. Hopealle nousi Norja Sveistin jäätyä parin sekunnin päähän pronssille.

Suomen joukkueen aloittaja Klemettinen oli vielä ennen loppulenkkiä kolmantena, mutta hiipui lopulta seitsemänneksi 1.12 kärjen jälkeen. Toisella osuudella Ruoholakaan ei pysynyt kärjen vauhdissa mukana vaan jäi 40 sekuntia lisää nousten kuitenkin kuudenneksi.

Niemi oli joukkueen vahvin lenkki tavoittaen kärkeä 10 sekuntia sijoituksen muuttumatta. Tanskan ankkurin Maja Almin kanssa samaan aikaan startannut Sianoja joutui taipumaan heti ensimmäisellä kilometrillä ja toi Suomen joukkueen maaliin seitsemäntenä.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Fredric Portin totesi viestin toteutuneen joukkueelta hyvin, mutta tällä kertaa löytyi parempia joukkueita.

– Erityisesti Aleksi teki todella hyvän juoksun ja piti meidät mukana taistelussa. Tällä kertaa Maijan vauhti ei vain riittänyt taistelemaan paremmista sijoituksista, Portin tiivisti.

MAASTOMATKAT

Viesteissä ainoa edustajamme oli Anastasia Rudnaya, jolle oli perinteisesti siunaantunut avausosuus Venäjän joukkueessa. Tyylikäs suoritus piti Nastin mukana kärkiletkassa ja vaihdossa hän oli hienosti kolmas.

Pitkällä matkalla nähtiin Maija Sianoja, joka jätti vapaaehtoisesti vestin ankkuriosuuden juoksematta ja saman teki Marika Teini kakkosuudella antaen tilaa nuoremmille. Molemmat tunsivat olonsa sellaiseksi, ettei olisi ollut joukkueelle mitään annettavaa.

Vaikka viesti jäi väliin, ei pakista löytynyt energiaa enää pitkällekään. Kun vielä pitkän kakkosvälin alku meni väärää polkua jonkin matkaa, niin paluu tiereitinvalinnalle vei aikaa lähes pari minuuttia. Aika nopeasti Elina Roos otti takaa kolme minuuttia kiinni ja ennen pitkää kakkosta Rooskin katosi eetteriin. Loppu oli läpijuoksua. Sinänsä isona harmina jalkavaivat söivät tehdyn valtavan panostuksen MM-kisoihin.

Ruoholalle ei sprinttimatkojen lisäksi tullut tehtäviä.