| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Sianoja ylivoimainen SM-sprintissä

Maija hallitsi SM-sprinttiä. PETTERI KÄHÄRI

Aurinkoinen kilpailupäivä helli suunnistajia Espoon Tapiolassa järjestetyissä sprinttisuunnistuksen SM-kilpailuissa. Espoon Suunnan järjestämä tapahtuma koostui aamun karsinnasta ja iltapäivän finaaleista. Ennakkosuosikit raivasivat odotetusti tiensä loppukilpailuihin.

Ratamestari ei ollut sortunut kikkailuihin, kun sitä ei tarvittu, vaan riittävän vaativa maasto erotti jyvät akanoista.

Naisten suomenmestariksi kruunattiin Maija Sianoja. Voitto tuli selkeällä 30 sekunnin erolla. Moni ennakkosuosikki sortui finaaleissa kohtalokkaisiin virheisiin.

Sianoja otti makoisan revanssin torstain epäonnistuneesta Knock-Out sprintistä, jossa naisen kohtalona oli jäädä välieriin. Nyt hän oli päivän ylivoimainen kuningatar, mutta seuraavista sijoista käytiin tiukkaa vääntöä.

– Torstaina jäi vähän hampaankoloon hätäilyt knock out:n välierässä, joten tänään päätin keskittyä aktiiviseen kartanlukuun. Alussa oli paljon lyhyempiä välejä ja lähdin rauhassa niin, että sain suunnistuksen eteen. Homma lähti hyvin käyntiin ja oikeastaan 13. rastille vain tuli pieni virhe, kun juoksin rastista vähän ohi, kun luin jo seuraavaa reitinvalintaa. Pitkille väleille löysin mielestä suht hyvät reitinvalinnat ja toteutuskin oli sujuvaa. Tasapainoinen suoritus ja fyysisestikin oli ihan hyvä päivä.

Virhevalinta lopussa suisti Akselin mitaleilta. PETTERI KÄHÄRI

Miesten ykkönen oli Miikka Kirmula. Lopulta neljänneksi jätetty Akseli Ruohola johti kisaa vielä puolimatkan jälkeen.

– Karsinta hallitusti ilman ongelmia läpi. Finaaliin lähdin paremmilla jaloilla kuin aamulla, joten oli ihan hyvät asetelmat. Alkukisa meni hyvin ja 8min kohdalla olin vielä kisan ykkösenä. Sen jälkeen tuli pari huonoa reitinvalintaa peräkkäin ja menetin paljon aikaa. Tokavikalle rastille vielä isompi virhe ja siinä meni kyllä viimeistään saumat pronssimitaliin. Vähän jäi tylsä fiilis nelossijasta täytyy myöntää, mutta tarkempi olisi pitänyt noilla muutamilla väleillä olla.

Eero Heinosen karsinta sujui vielä kohtuullisen hyvin, mutta finaali ei.

– Joo nyt oli huono kisa. Suoritus tuntui olevan ihan ok hallussa, mutta pitkillä väleillä huonoja reitinvalintoja ja kaksi umpikujaan juoksua, joista toinen oli 30s virhe. Ei tällä tasolla saisi tehdä näin virheitä. Lähellä, mutta niin kaukana.

Positiivinen yllätys oli Antti Vainion paluu SM-tason kisaan. Mies meni kirkkaasti karsinnoista finaaliin.

– Yllättävän hyvin meni vähän vahingossa. Kauden eka sprintti ja kulkukin aika hyvä parin päivän klapien teon jäljiltä. Tässä jopa vähän innostui, jos vaikka kävisi enemmänkin taas kisoissa. Finaalissa liikaa virheitä, mutta hienot kisat oli silti.

Anna Kapanen selvitti itsesä finaaliin aamun karsinnoista. TEPPO SALMIA

Tessa Salmia ylitti myös karsintakynnyksen.

– Tyytyväinen olen siihen, että kunto on menossa parempaan suuntaan, vaikka paljon on vielä tehtävää, jotta kovimpien naisten vauhtiin pystyisi sprintissä. Fokus on ollut täysin maastossa ja siltä se teknisesti tänään tuntui. Rutiinit hukassa ja liikaa virhettä. Parempaakin oli tarjolla. Onneksi nyt pääsee takaisin metsään!

Paukkusen perheellä oli kahden mitalin päivä. Sannalle kultaa ja Petrille hopeaa.

– Alku ja teknisesti vaativa kauppakeskushässäkkä meni nappiin, mutta lopussa mokasin reitinvalinnat kaksi rastiväliä peräkkäin. Tiesin, että voiton suhteen tulee niillä virheillä (+30s) kiire, mutta riitti sentään.

–Vaativa kisa niin fyysisesti kuin suunnistuksellisesti. Ratamestari ei ollut sortunut kikkailuihin, alue oli tarpeeksi vaativa muutenkin. Kartta selkeälukuinen ja reitinvalinnat oli löydettävissä ilman suurennuslasia.

Oma vire oli ekaa kertaa tällä kaudella hyvä ja pääsin "täysillä" eli sain sykkeet ylös. Juoksu kulki. Voittoonkin olisi ollut mahdollisuudet mutta missasin lopussa kahdella peräkkäisellä välillä parhaat reitinvalinnat. Aina voisi jossitella, mutta noudatin omaa sprinttitaktiikkaani ja toteutin ne valinnat mitkä ekana osuivat silmään.

Venla Lehtonen paikkasi Knoc-Outin epäonnistumistaan ja nappasi SM-pronssin.

– Rata oli teknisesti haastava, se sopi minulle ja fyysinen vire oli tänään hyvä. Tänä vuonna olen panostanut aikaisempaa enemmän sprinttiin ja MS Parman Espanjan leirillä helmikuussa tuli jo paljon hyvää sprinttitreeniä. Nähtävästi panostus on toiminut!

Plaketeille ylsivät JUssi Ankelo H20/9., Topias Lautamäki H17/5. Timo Pelola H75/6., Seppo Saario H85/5.