| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Pohjoisin 10-MILA Skellefteåssa viikonvaihteessa

Jonas juoksee kahdeksannen ja Akseli ankkuri-osuuden.

Eipä ole tällaista tilannetta ollut vuosiin. Tiomilaan haluavia on ollut enemmän kuin tarjolla olevia osuuksia.  Seura on jo pitkään satsannut kehittymässä oleviin nuoriin ja nyt alkaa olla aika ryhtyä korjaamaan sen työn hedelmiä. Ihan kaikki potentiaaliset suunnistajat eivät nytkään  ole tilaisuudessa osallistumaan Tiomilaan, mutta joukkueiden kasaaminen sujui ongelmitta varasuunnistajia myöten.

MS Parma matkaa kisaan kahdella miesten ja naisten joukkueella ja yhdellä H/D16-joukkueella, jossa on oltava vähintään kaksi tyttöä.

‒ Nyt meillä on ensimmäistä kertaa pitkään aikaan  tilanne, että kakkosjoukkueeseen ei ole tarvinnut pyydellä juoksijoita, vaan kaikille 23:lle tarjokkaalle ei ole riittänyt juoksupaikkaa. Ykkösjoukkue on etukäteen arvioituna vahva ja juoksuvoimainen. Se on mahdollistanut muuttaa perinteistä taktiikka, joukkueen manageri Samuli Salmenoja kertoo.

‒ Olemme vuosia menneet kova pää edellä, jotta selvisimme pimeästä yöstä nahdollisimman hyvin. Kevätyössä Tuukka Mäkinen ja Eero Heinonen antoivat vahvaa näyttöä  naputellen  menemään avausosuuden kärkiporukoissa, joten alkukin on kunnossa. Yleensähän takkiin on tullut sitten loppupään osuuksilla. Nyt kovat pyssyt on säästetty viidelle viimeiselle osuudelle.

‒ Vuosi sitten olimme viidestoista kevyemmmällä kalustolla alun erinomaisella onnistumisella. Nyt paikka kymppisakkiin houkuttelee. Olen yleensä juossut itse ainakin kakkosessa, mutta nyt en juokse, vaan panostan joukkueen huoltoon, Salmenoja pohdiskeli.

Ykkösen miehet juoksevat kokoonpanossa: Tuukka Mäkinen, Eero Heinonen, Niklas Ekström, Artem Popov, Peeter Pihl, Topi Penttinen, Arto Talvinen, Jonas Hubacék, Kristo Heinmann, Akseli Ruohola.

Kakkosessa juoksevat nuoret miehet Jurgen Jonas, Eero Lapila, Topias Muukkonen, Oskari Lepistö, Aaro Ruohola, Elias Lehtonen, Rasmus Priks, Aaro Julkunen, Matias Lautamäki ja Wille Laitamäki.

Vuosi sitten tällä kokoonpanolla. Nyt Marketa ei ole mukana ja Tessa juoksee kakkosen ankkurina. Venla Lehtonen ja Maija Sianoja täydentävät viisikon.

Naisten joukkue oli vuosi sitten neljästoista. Nyt kokoamisessa ovat terveysmurheet haitanneet Veli-Matti Hanhelan päätösten tekoa, kun vielä tsekkivahvistus Marketa Muchovalla on opiskelueste. Kovakuntoinen Anna Karlova on mukana ja juoksee 6,8km pitkän neljännen osuuden. Elsa Ankelo aloittaa, Venla Lehtonen juoksee toisen, Enni Jalava 10,2 km pitkän kolmannen osuuden ja Maija Sianoja on ankkuroi.

‒ Joukkueessa on kevään onnistujat ja nuoruutta sekä kokemusta. Mennään hyvällä itseluottamuksella tavoittelemaan ehjää joukkuesuoritusta, jolloin menestys on todennäköistä. Kakkosessa on hyviä, kokeneita vaikkain nuoria suunnistajia, joille hyvä tavoite on 40 parhaan joukkoon sijoittuminen, Hanhela visioi.

Kakkonen juoksee kokoonpanossa Sonja Julkunen, Emma Katajamäki, Sanna Paukkunen, Tiia Istolahti ja Tessa Salmia.

Peeter Pihl oli 9. osuudella 10 vuotta sitten ja nytkin ykkösjoukkueessa!

10MILA 79-VUOTIAS

Viikonvaihteessa suunnistettava Tiomila juhlii 10MILA’n 70. juhlavuotta. Kisakeskus sijaitsee kautta aikojen pohjoisimpana Skellefteån Kraft Areenalla. Oleelista on, että vaihto- ja maalipaikka sijaitsevat ensi kertaa suuren hallin sisätiloissa.

Kisa on yleensä käyty alle parin sadan kilometrin säteellä Tukholmasta ja suomalaisjoukkueet ovat matkanneet sinne laivoilla ja busseilla, jotkut lentäen. Nyt ensimmäistä kertaa mennään meren yli Vaasasta laivoilla ja bussilla 138km Uumajasta pohjoiseen tai kiertäen muilla kulkuneuvoilla Kemin-Tornion kautta.

Alkuaikoina viesteissä ei käytetty hajontamenetelmiä, jotka ovat olleet käytössä nyt yli viisikymmentä vuotta. Vanhoja muistellen miehillä on nyt kaksi suoraa osuutta, naisilla ja nuorilla yksi.

Itse juoksin 1964 aamuyön osuuden 9 km, kartta 1:50000, vihertävänsävyinen ihan suunnistettava. Viesti oli kulkeva, jokainen vaihto eri paikassa. Kilpailijat ja kilpailijan varusteet kuljetetiin vaihtopaikoille jopa tunteja ennen vaihtoa. Yölämpötila lähellä nollaa.  Jääkylmä vesi pumpattiin purosta suihkuputkiin. Oli tosi extremeä!

Nyt kisamaastossa korkeuserot ovat pieniä ja maastopohja on hyvää. Suoalueita on vähän. Metsänhoidolliset toimenpiteet vaikuttavat juoksunopeuteen. Haastavinta on löytää nopeimmat reitinvalinnat.

Kisapaikan pohjoinen sijainti vaikuttaa valoisuuteen. Aurinko laskee klo 21.06 ja nousee klo 4.23. Yöosuuksia on normaalia vähemmän.Viesti alkaa hämärässä ja pimenee vähitelllen yöksi. Aamun sarastuessa neljä viimeistä osuutta juostaan valoisassa.

MS Parma on valmistaunut hyvin. Niinpä ydinjoukko matkaa Skellefteån seudulle jo tänään keskiviikkona. Torstaina Tiomilan esikisana Skellefteåssa juostavan Swedish Leaguen keskimatkalla on mukana myös MS Parman suunnistajia hakemassa tuntumaa maastotyyppiin.

Tiomila nähdään tänäkin vuonna suomeksi selostettuna IOF TV:ssä! Selostus: Timo Saarinen ja kommentaattorit. Lähetys maksaa 23 €.