| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Näyttöjä näytön perään Karjalan Vaaroilla

Jussi Ankelo, näyttökisojen tuplavoittaja.

Joensuun seudun superviikonloppu toi suunnistajat EM_ ja MM-näyttökisojen äärelle. Junnut aloittivat sprintillä Outokummussa perjantaina.

Outokummun kaivosympäristö tarjosi tavanomaisesta poikkeavan  maaston. Hallitseva oli Outokummun vanha kaivos, joka on puistomainen museoympäristö suurine korkeuseroineen ja  osittain kaupunkialuetta.

Kilpailualueella on museorautatie, jonka alueella sai liikkua ja sen sai ylittää. Erilaiset aidoitukset, rappuut, sillat ja rakennelmat antoivat kyllä haastetta reitinvalintoihin kuten itse vaarakin.

Kovimman näytön läväytti tiskiin Elsa Ankelo, joka sijoittui neljänneksi ja jäi Essun Hanne Hilosta 28 sekuntia. Alku oli vahva seiskarastille saakka. Ykköselle pohjat ja kärkiaikaan ero pysyi alle kymmenessä sekunnissa.

Sitten napsahti reitinvalintavirhe. Siitä maaliin saakka sijoitus oli neljäs. – Kaivosalue oli haastava kuten olettaa saattoikin. Yksi reitinvalintavirhe maksoi melkein 20 sekuntia ylimääräistä ja tiputti podiumilta, Elsa tokaisi.

Pojissa Oskari Lepistö oli kymmenes. Alku oli tosi vauhdikas, sillä johtopaikka pysyi Oskarilla kasille saakka. Sitten samalla kohtaa kuin Elsallakin tuli reitinvalinnassa toteutuksen kanssa ongelmaa, ja siihen kosahti puolisen minuuttia. Pientä säätöä tuli loppumatkasta. Ero voittajaan Aarni Ronkaiseen venyi 54 sekuntiin.

Jussi Ankelo oli kuudestoista 20-sarjassa ja Tessa Salmia 21.

KESKIMATKA JYRKKÄVAARASSA

Oskari Lepistö kolmas keskimatkalla.

Keskimatka Polvijärvellä lauantaina oli vaativaa vaaramaastoa, jossa avokalliot, jyrkänteet ja suot vuorottelevat pääosin hyväkulkuisessa talousmetsässä. Alkuosat radoista olivat haastavia lyhyine rastiväleineen. Pitkän reinvalintavälin jälkeen napsittiin jyrkännerasteja laakeitten vaaramuotojen rinteillä.

Maastossa suunnistaminen sopi MS Parman nuorille, sillä hyviä sijoituksia tuli useita. 16-pojissa Jussi Ankelo nappasi ykkösijan 13 sekunnin erolla Espoon Akilleksen Pyry Riissaseen. Ratkaisu tuli rastilla yhdeksän, jossa Pyry viivähti ylimääräisen minuutin.

– Alku rauhallisemmin ja tarkemmin. Lopussa sain suunnistuksen hyvin eteen ja uskalsin tulla lujempaa. Hyvä perussuoritus, Jussi kuittasi.

Topias Muukkonen aloitti maltillisesti, mutta paransi loppua kohden nousten alun kahdeksannelta sijalta lopulta neljänneksi ja jääden Jussista parisen minuuttia.

- Suunnistus meni hyvin muutamaa pientä virhettä lukuunottamatta, mutta tosi paha koivukevät ei ole vieläkään mennyt ohi ja tuntui juoksussa, Topias harmitteli.

Oskari Lepistö nousi lopulta pronssipallille Paimion Topias Arolan voittaessa. Alkumatkan Oskari juoksi rauhassa varmistellen ja välttäen virheet. Kutosrastilla Topias tuli imuun ja siirtyi melko pian vetojuhdaksi. Näin edettiin maaliin saakka.

Niklas Ekström oli kymmenes ja Samuli Rousku kahdestoista.

Elsa Ankelo oli sprintin neljäs.

20-tytöissä Elsa Ankelo oli seitsemäs. – Ykköselle tuli leivottua melkein kahden minuutin hermopummi. Kakkoselle meno oli vielä hieman epävarmaa virheen jälkeen, mutta sitten sain suunnistuksen hyvin sujumaan, muutamaa huonoa rastinottoa lukuunottamatta. 7. sija ei hirveästi lämmitä, kun parempaakin olisi ollut tarjolla, mutta siihen oli nyt tällä kertaa tyydyttävä, kun taso sarjassa on niin kova ja laaja, Elsa kertoi.

16-tytöissä Venla Lehtonen oli kolmastoista.

Miesten MM-katsastuksessa maajoukkuemiehet täyttivät kärkisijat ja Akseli Ruohola oli siinä viidentenä  +1.25 Olli Ojanahosta.

– Hallittu suoritus. Sain homman ihan hyvin haltuun alusta asti, mutta loppuradan kahdella pidemmällä rastivälillä jäin aika paljon kärkeen. Reitinvalinnat olivat hyvät, mutta ne olisi pitänyt pystyä toteuttamaan paremmin ja pitämään kovempaa vauhtia. Maastossa juokseminen ei vielä tänään tuntunut kovin vahvalta kevään sprinttipanostuksen jälkeen. Tyytyväinen oon erityisesti taidolliseen tekemiseen, Akseli tarinoi.

Maija Sianoja puolestaan oli myös viides Lotta Karholan voittaessa. Enni Jalava oli kuudestoista.

– Alkumatkasta  tuli yllättävän paljon takkiin. En edes tajunnut metsässä, että etenin niin huonoja väyliä. Ykköselle otin hitaan reitin mäen päältä ja myös kakkosvälin alku vähän huonoja väyliä. Radan keskiosa ihan sujuvaa, mutta loppupuolella taas yksi epävarma väli, jossa kului pahasti ylimääräistä aikaa. Kauden ekaksi maastokisaksi ihan ok, mutta olisihan tuosta jokusen virheen saanut jättää tekemättä, niin olisi sijoitus vähän petraantunut, Maija analysoi.