MS Parmalla hyvä päivä SM-pitkillä

Huolellinen leimaus ja Venla Lehtonen jatkaa kohti Suomen mestaruutta.

Keskisuomalainen maastotyyppi näytti sopivan hyvin MS Parman suunnistajien jalkojen alle viikonvaihteessa SM-pitkillä. Palkintoja pääsi pokkaamaan 13 suunnistajaamme. Suomen mestaruudet ratkottiin Saarijärven ja Äänekosken Lanneveden-Hietaman maisemissa.

Kilpailumaasto oli pääosin tyypillistä keskisuomalaista talousmetsää, jossa korkeuserot olivat verrattain suuria. Rastipisteille riitti myös pienipiirteisiä alueita, mutta myös lakeaa vauhdikasta kangasta tossujen alle. Vastapainoksi varsinkin kisakeskuksen läheisyydessä oli kovin kivikkoista, missä piti edetä varovaisesti. Varsinkin toiseksi viimeiset rastit kivikkoisessa rinteessä tuottivat monelle ajanhukkaa.

Suomen mestaruuden nappasi ylivoimaisesti  Venla Lehtonen D15-sarjassa ollen 3,5 minuuttia Lynxin Saana Viskaria nopeampi. − Oli haastava rata, mutta maltoin pitää ajatuksen kasassa. Karsinassa tuli tehtyä sen verran koukkuja, että otin finaalin varman päälle, Venla totesi.

Kaksi mestaruutta, isä.Timo ja tytär-Katja!

Suomen mestaruuden ties monennenko otti vanha herra Timo Peltola H75-sarjassa. − Hyvä rata, reitinvalintaa, melko puhdas juoksu, 56 vuotta sitten samoissa maisemissa tein pari virhettä ja olin kuudes, nyt paremmin, heitti Peltola. SM-hopeaa suunnistivat Sanna Paukkunen sarjassa D40 ja Outi Sareila sarjassa D45.

– Torjuntavoitto! Vammat ovat lähes estäneet juoksun ja melkein kaiken muunkin harjoittelun sitten toukokuun alun. Yksi vajaan minuutin rastinottovirhe tuli pienipiirteisellä supikkoalueella, muuten meni tosi hyvin. Sen tein mitä tällä kunnolla oli mahdollista, Paukkunen totesi.

– Tänään en jostain syystä saanut tästä kisasta sellaista nautintoa ja itsensä kokonaisvaltaisen haastamisen meininkiä, mitä suunnistus parhaimmillaan on, mutta kisapaikalla oli hienoa seurata MSParman nuorten ja pääsarjalaisten onnistuneita vetoja! Kiva että kirjoittelet niistä kotisivuille, Outi kiitteli!

Miesten pääsarjassa MS Parman Akseli Ruohola oli viides. Ensimmäisen tunnin hän oli koko ajan mitalitaistelussa mukana, mutta pitkän rastivälin heikompi reitinvalinta ja toteutus oli kaksi minuuttia pitkää tiekiertoa hitaampi. Lopussa alkoi myös matkan rasitukset tuntua. Ylivoimainen mestari oli Kalevan Rastin Miikka Kirmula.

− Ei tullut isoja virheitä ja muutenkin oli hallittua tekemistä. Kerrankin sain pitkän matkan kisaan iskun päälle heti alusta. Juoksu tuntui vahvalta pitkään, mutta viimeiset kilometrit olivat vaikeita. Hävisin mitalin huonoilla reitinvalinnoilla ja toteutuksilla lopun vaikealla mäkialueella. Kuitenkin ihan tyytyväinen päivään, Ruohola kertoi.

Naisten Tampereen Pyrinnön Lotta Karhola otti jo toisen Suomen mestaruuden tältä kesältä. Kolmannneksi nopein ja vain minuutin hitaampana oli MS Parman Anastasia Rudnaya, joka nousi kärkeen pitkän välin tiekierrolla, mutta taipui lopussa. Saaliina oli nippu WRE-pisteitä, mutta hän ei taistellut SM-mitaleista.

Niklas Ekströmin mitali jäi parinkymmenen sekunnin päähän.

Enni Jalava teki hyvän tasaisen juoksun. Vauhti ei vielä riittänyt ihan kärjen mukaan, jolle tuli tappiota vajaat neljä minuutia.

– Onnistuin suunnistamaan tosi puhtaasti kilpailun, enkä hävinnyt liikaa reitinvalinnoissakaan. Oli valtavan hienoa huomata maalissa, että oma suoritus riitti tänään SM-kilpailun 8. sijaan ja saavutin pitkään tavoitteena olleen SM-pitkän top10-sijoituksen, viestitti Enni tyytyväisenä.

Junioriosasto napsi SM-plaketteja. H20-sarjassa Niklas Ekström oli pitkään kiinni pronssissa, mutta hiipui lopussa 20 sekunnilla neljänneksi. Tasainen vedon jälkeen myös Topias Muukkonen oli neljäs ja Lauri Aalto kymmenes H16:ssa.

D20:ssa Elsa Ankelo teki heti kakkosella ison virheen ja myös pitkien rastivälien toteutus ei ollut parasta. Vauhti riitti kuitenkin viidenteen sijaan. Samassa sarjassa Tessa Salmia oli seitsemäs, kuten myös Lotte-Line Ekström D18:ssa. Lisäksi Anni Heikkonen oli D35:ssa viides.

Koodin tarkistus ennen leimausta ja Outi Sareila ottaa SM-hopean.

Odotuksessa on SM-kisojen jatkona sprintti ja viestit tulevassa viikonvaihteessa.