| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

MS Parma Nuorten Jukolan voittoon

Akseli Ruohola laskettelee kohti maalia ja Nuorten Jukolan voittoa, mukanaan koko muu joukkue Niklas, Essi, Anni, Rasmus, Aleks ja Ilona !

MS Parma saavutti kolmannen nuorten Jukolan voittonsa Raaseporin helteisessä kelissä jännittävien vaiheiden jälkeen. Avausosuudesta saakka ruotsalaisseura OK Ravinen oli mukana kärkitaistelussa, johon MS Parma nousi kolmen minuutin takaa  Rasmus Ekströmin maniolla toisella osuudella. Johtoasema vaihteli  näiden kahden välillä moneen otteeseen huipentuen ankkurien taisteluun.

OK Ravinenin Erik Herne pääsi ankkuriosuudelle vajaat kaksi minuuttia ennen MS Parman Akseli Ruohola. Ankkurien kahden kilometrin ykkösväli Nuorten Jukolassa oli yllätys tarjoten useita reitinvalintoja. Jo siinä Ruohola onnistui kutistamaan eron minuuttiin ja  tavoitti karkulaisen vajaan kolmen kilometrin suunnistuksen jälkeen. Vähitellen Ruohola lisäsi vauhtia ja pientä eroa alkoi syntyä. Kun joukkueille osui ensimmäinen eri hajonta, Ruoholan suoraan veto kannatti ja johto  oli  yleisörastilla jo minuutin verran. Lopun varmistelusta huolimatta  ero säilyi maaliin saakka ja voitonjuhlat MS Parman leirissä saivat alkaa. – Lähtiessä kyllä oli paineita, kun tiesin tilanteen, mutta onneksi pystyin rauhoittamaan itseni ja suunnistus sujui lähes täydellisesti, iloinen Ruohola totesi siirtyen jatkamaan voitonjuhlia joukkueensa kera.

Avausosuudelta Ravinen tuli minuutin ennen Helsingin Suunnistajia, josta minuutin  päässä oli eka pääletka ja myös MS Parma 2:n Aleksi Hellman. Ykkösen aloittaja Aleks Hiidenhovi oli tehnyt jo ennen yleisörastia pientä hermopummia ja poika tuli vaihtoon sijalla 27  2.53 kärjestä.

Ilona Ruohola nosti MS Parman kärkeen kolmannella osuudella

Kakkososuudella Rasmus Ekström teki koukun heti ykkösellä, mutta sen jälkeen löytyi hyvä suunnistusrytmi. Yleisörastille Rasmus ja kakkosen Konsta Piironen tulivat peräkana sijoilla 7 ja 8. Seuraavalla hajonnalla Ekström kuittasi jo kolmospaikan ja kun viimeisen rastivälin suora valinta oli nopeampi, vaihdossa hän oli kakkosena ja vain 1.24 Ravinenin perässä. Piironen leipoi itselleen lopussa kolmen minuutin pummin ja kakkonen oli 12.

MS PARMA KÄRKEEN

Ilona Ruohola tuli joukkueeseen kolmannelle osuudelle varalta, kun Elsa Ankelo oli loukannut viimeistelyharjoituksessa niin, ettei juokseminen ollut lainkaan mahdollista. Ilona hoiti tehtävän huippuhienosti ja osuutensa toiseksi nopeimpana puristi vielä vaihtosuoralla ohi OK Ravinenin Emilia Engelin ja kärkeen. Kakkosen Lotte-Line Ekström säilytti joukkueen sijoituksen 12.

Niklas Ekströmille kärkilähtöpaikka maistui. Ykkösen pikkupummin jälkeen meno oli timanttia ja ero toiseksi nousseeseen Helsingin Suunnistajaiin ja kolmoseen OK Ravineniin kasvoi vajaaseen kolmeen minuuttiin vaihtoon mennessä. Tässä vaiheessa MSP 2:lle tuli harmillinen unohdus maalileimauksen jäätyä tekemättä, mikä tarkoitti hylkäystä. Joukkue sai kuitenkin juosta normisti maaliin saakka ja olisi päässyt hienosti 20 parhaan joukkoon.

Vitososuudella OK Ravinenin vahvajuoksuinen Moa Westblad kulki maastossa hieman nopeammin kuin MS Parman Essi Rantanen. – Kyllä kärjessä lähteminen vähän jännitti, mutta yritin  tehdä varmaa suoritusta. Alku sujuikin hyvin mutta kolmosen pikkuvirheen jälkeen tuli valittua yksi hitaampi reitti ja väleillä tuli pieniä ajautumisia, Essi kertoi.  Polkukiertoa käyttänyt Westblad tavoitti Rantasen seiskalla puoli kilometriä ennen yleisörastia ja joukkueet tulivat vaihtoon peräkkäin 13 sekunnin erolla.

Anni lähettää Akselin takaa-ajoon ankkuriosuudelle.

Kuudennella osuudella OK Ravinenin Tone Albrektsson ja MS Parman Anni Valtonen kulkivat 1,5 kilometriä saman vauhtisesti, mutta sen jälkeen Anni näki Tonen suuntavirheen ja nousi piikkipaikalle yleisörastilla 1,5 minuutin marginaalilla.

Pakka ei pysynyt kuitenkaan kasassa viimeisellä 1,5 kilometrillä, vaan samaistusvirhe kymppirastilla vei aikaa ja loppuun tuli huonompi reitinvalinta. Vaihtoon mennessä olivat osat vaihtuneet, kakkospaikalta ero kärkeen oli 1.53.

MS Parman kolmonen oli sijalla 94 ja nelonen laina-ankkurilla 110.

Suomen Suunnistusvalmentajat palkitsivat voittajajoukkueen vastuuvalmentajat Risto Ruoholan ja Pekka Lapilan.

Ison nuorisoryhmän taustalta löytyy nytkin runsaasti valmentajia, huoltajia y.m. taustahenkilöitä, jotka tekevät pyyteetöntä työtä nuorten harrastuksen hyväksi. Perinteiseen tapaan Suomen Suunnistusvalmentajat haluaa vuosittain palkita vetovastuussa olevat voittajajoukkueen valmentajat ja nyt tämä täysosuma tuli Risto Ruoholalle ja Pekka Lapilalle.

Raaseporissa  kaikki kisan elementit olivat kohdallaan. Loistava kilpailukeskus, kaikki toiminnot lähellä, tilaa riittävästi, suurhallissa iso screeni gps-seurantaa varten  ja ennen kaikkea Nuorten Jukolaan viimeisen päälle sopiva maasto.

Lähialueen tiheä pururataverkosto tarjosi lyhyille 3-4-osuuksille hienosti reitinvalintoja ja samalle alueelle oli sijoitettu myös valtaosa pisimpien osuuksien hajonnoista, jotka toimivat hyvin. Yleisörasti aivan maalin tuntumassa lisäsi kisan seurattavuutta ja joukkueet saivat jakaa kannustustaan kisailijoille.

Sitä, että 6.-7- osuuksilla oli alkuun pitkä neljän rastin putkiosuus, tuskin kukaan joukkueiden valmentajistakaan osasi odottaa. Kauempana oleva vaativa maasto antoi siihen nyt erinomaisen mahdollisuuden. Ratamestarilta rohkea onnistunut veto.

Ja vuoden päästä Rajamäellä!

- Jamo -

Kuvakertomus

LIVE-sivu