| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Mitallipäivä SM-pitkillä

Tiukka loppukiri toi koko matkan johtaneelle Topias Muukkoselle SM-kullan. ROOSA MUUKKONEN.

Suunnistajat poistuivat SM-pitkiltä Ylämaan Ylijärveltä hymyn kare suupielissä tavanomaista tyytyväisempinä, kun maasto- ratatarjonta parasta -luokan laatua.

Rata oli tänään mukavan monipuolinen ja maasto upea. Kartalta sitä ei aina osannutkaan odottaa, kuinka upeita kallioita tai korpikuusikoita sieltä löytyykään, kehuivat pääsarjojen mitalistit poikkeuksetta.

Jo lauantain karsinta osoitti, että msparmaväki oli hyvässä iskussa. Odotukset eivät kuitenkaan täysin täyttyneet sunnuntain finaaleissa. Kolmen mestaruuden lisäksi tuli pari himmeämpää mitalia ja kolme SM-plakettia.

Käytännössä neitseellinen maasto oli hyvin laaja ja yhtenäinen metsäalue antaen tilaa myös pitkille sopiville kunnon reitinvalintaväleille. Peruskorkeuserot vaihtelivat 30-50 metriin, sisältäen erilaisia mäkialueita. Oli metsäisiä ja puolikallioisia mäkialueita, joita rikkoi muutamat pienet lammet ja pienet hakkualueet, sekä muutamat risteilevät metsäautotiet.

Maaston monimuotoisuus ja pitkät reitinvalintavälit sekä rytmittävät suunnistusosuudet toivat radoille mielenkiintoisen haasteen.

Venla Lehtonen spurttaa viimeiseltä rastilta D16-SM-kultaan. ROOSA MUUKKONEN.

Enni Jalava juoksi naisten pääsarjassa jälleen hienosti kuudenneksi vakiinnuttaen paikkansa maajoukkuesuunnistajien joukossa.

− Perussuoritus hienossa eteläkarjalaisessa maastossa. Olisin tykännyt vähän pidemmästä matkasta, mutta kyllä nytkin saatiin parhaat selville. Hyvät reitinvalintavälit odottavat vielä analysointia. Vältin isommat virheet, niin voin olla tyytyväinen viikonloppuun. Pitää jatkossakin suunnistaa samalla tavalla omalle tasolle niin on mahdollisuuus menestyä jatkossakin, Jalava totesi.

Totta! Alun pitkän välin suoraan juokseminen oli selvästi hitaampi, kuin valtaosan käyttämä tiekierto.

18-pojissa Topias Muukkonen otti mestaruuden seitsemän sekunnin marginaalilla Valkeakosken Rauli Ahoon. Niukasta aikaerosta huolimatta Topias oli ykkönen kaikilla rasteilla.

− Alku meni hyvin. Heti kakkosrastille Otin tiekierron, koska olen Keski-Uudellamalla tottunut, että vihreiden puskien läpi oikaiseminen ei ole koskaan hyvä idea. Muutamalle rastille tuli huono lähestyminen ja yhdelle pitkälle rastivälille huono reitinvalinta. Onneksi olin vielä viimeisellä rastilla muutaman sekunnin edellä ja loppusuoran menin kyllä kovempaa kuin koskaan aikaisemmin, Muukkonen iloitsi.

Enni Jalavalle maukas kuudes tila SM-pitkiltä. SM-PITKÄ.

Jussi Ankelo oli viides samassa sarjassa. Alun rasteilla tuli vähän takkiin, mutta sitten viiden minuutin megapummi pilasi kisan, joka muuten sujui hyvin. Vajaan seitsemän minuutin tappio kuihtui lopussa naftiin kolmeen minuuttiin.

Elias Lehtonen  oli yhdeksäs. Alku sujui hyvin mitalien tuntumassa aina yhdeksännelle rastille. Loppuun hän leipoi kolmekin selvää virhettä ja jäi viitisen minuuttia piikistä.

16-tytöissä mestari oli Venla Lehtonen.

− Fyysinen vire on tuntunut paranevan viime viikkoina. Kisassa oli hyviä reitinvalintavälejä. Poikkesin tavoistani juosta suorinta reittiä ja tein kannattavia kiertovalintoja, Lehtonen analysoi.

Suomen mestariksi suunnisti myös  Sanna Paukkunen D45:ssa  ja selvällä 2,5 minuutin marginaalilla.

Karsinnan voittaja Elsa Ankelo otti D20-sarjan SM-hopeaa.

− Fyysinen vire oli tänään alusta loppuun todella vahva, mutta harmittavasti keskittyminen herpaantui hetkeksi radan keskivaiheilla, kun sain edellä lähteneen selän näkyviin. Seurauksena kaksi puolentoista minuutin virhettä. Vaikka sainkin suorituksen kasaan virheiden jälkeen, ei voittoon ollut enää mahdollisuuksia. Tyytyväinen kuitenkin siihen, että suoritus riitti tänään mitaliin, Ankelo totesi.

SM-pronssille suunnisti MS Parman Timo Peltola H75:ssa jääden vain 14 sekuntia mestaruudesta.