| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Mitaleja ja plaketteja SM-pitkältä

Sanna Paukkunen palasi kultakantaan pitkällä matkalla.

Hyvin menneet karsinnat lupasivat enemmän kuin mitä lopulta jäi käteen. Suunnistajiemme menestys pääsarjoissa oli selkeä pettymys, mutta ikäsarjalaiset paikkasivat tulosta kolmella mitalilla.

Pitkien matkojen suunnistusmestaruudet ratkottiin todellisessa huippumaastossa, missä aikanaan kisattiin suunnistuksen ensimmäiset MM-kisat Fiskarsissa 1966. Puitteet historiallisessa Ruukinkylässä olivat tunnelmalliset.

Miehissä KR:n Miikka Kirmula kukisti HS:n Olli Ojanahon 1,5 minuutilla. Ojanaho pysyi Kirmulan vauhdissa yli puolimatkaan, mutta virhe yhdellä rastivälillä oli ratkaiseva.  Pronssimies TP:n Elias Kuukka jäi jo lähes viisi minuuttia lisää.

Akseli Ruoholla aloitti hyvin ollen puolen tunnin kohdalla kolmas ja puolimatkan väliajoissa vielä yhdeksäs, vaikka pitkän välin toteutus ei ollut ihan parasta, tappio Gleboville 1.47. Polven kolhiminen jo nelosvälillä osoittautui haitaksi, kun se ei tahtonut edes turtua ja keskeytyskin käväisi mielessä.

Kuusi minuuttia aikaisemmin startannut  Arto Talvinen härväsi jo lyhyellä vitosvälillä minuutin ja pitkä rastiväli meni todella heikosti.  Pitkän välin jälkeisellä rastilla "veljekset" kohtasivat.

Matkanteko jatkui samoille perhosille  yhdessä, mutta suorituksista päätellen olikohan kannattavaa. Käsittämätön moka tuli palatessa jälkimmäiseltä perhoselta keskusrastille, parisataa metriä  tietä 90 asteen kulmassa väärään suuntaan. Pieniä virheitä tuli jatkossakin aivan liikaa ja Ruoholakin tippui sijalle viisitoista. Talvinen oli 31. ja Peeter Pihl 37.

Elsa Ankelolle viides tila ja SM-plaketti.

Maija Sianojan hyvä karsinta lauantaina ei siirtynyt finaalisuoritukseen. Alkuvauhti oli kova, mutta suunta oli hakusessa. Heti ykköselle tuli valtava kaarros ja kakkoselle iso koukkaus väärään mäkeen ja takakautta tietä rastille.

Viiden minuutin tappiota oli vaikea paikata, vaikka 8,5 kilometriä oli radasta suunnistamatta. Kolme minuuttia takaa lähtenyt Mira Kaskinen leimasi kakkosella jo samaan aikaan.

– Kiukuissani vedin lujaa pitkän tiekierron ja kympille saakka yritin Miraa tiputtaa, mutta eihän se mihinkään jäänyt.

Loppu rata meni kuitenkin kärjen vauhtia ja nousu sijalta 39 seitsemänneksi ja SM-plaketille oli komea.

– Fyysisesti oli hyvä päivä, mutta oli intoa ihan liikaa ja nöyrä tarkka suunnistus unohtui.

Sanna Paukkunen palasi kultakantaan sarjassa D40 ja Outi Sareila varmisti kaksoisvoiton.   Juha Peltola osoitti vauhdin ja taidon säilyneen ja hän otti puolestaan otti pronssia sarjassa H40. .

Junioreissa MS Parma saavutti kolme SM-plakettia. Oskari Lepistö oli seitsemäs, Elsa Ankelo viides ja Lotte-Line Ekström seitsemäs. Plaketilla neljäs oli myös nykyään Norjassa asuva Katja Mjösund.

Ainakin nuorten sarjoissa tämän päivän radat olivat teknisesti vähemmän vaativia, kuin eilen, eivätkä käyneet kaikkein vaativimmassa maastonosassa. Samaa voi päätellä muutamista kuulemistani senioreitten kommenteista, raportoi Teppo Salmia päikan päältä.

Reitinvalinnat ja varsinkin pitkien välien toteutuksen onnistuminen olivat ratkaisevia.  Toiseksi viimeisellä rastivälillä kiertävä tie-polkureitinvalinta pudotti Tessan plaketeilta. Oma arvio oli, että tiekierrolla tuli liki kolme minuuttia pataan.