Maijalle, Lottelle ja Jussille SM-hopeat sprintistä

Maija Sianojalla jäi sekunti mestaruuteen, joka jäi odottamaan ensi vuotta.

Menestyksistä huolimatta käteen jäi myös selkeä harmistus. Sekä Maija Sianoja että Jussi Ankelo jäivät mestaruuksista vain vaivaisen sekunnin.

Lähes 1900 suunnistajaa kansoitti kilpailukeskuksena olleen Forssan torin kokopäiväisesti. Karsinnat alkoivat jo aamu yhdeksältä ja finaaleihin päätiin käsiksi klo 14 jälkeen. Mahtavat tunnelmat loi torin esiintymislavalla ammattimaisesti musisoinut big-kokoonpano, missä 6-henkinen pop-bandi sai vahvaa tukea 9 hengen puhallinryhmältä.

Kilpailijoina MS Parmaa edustavat nuoret miehet Aaro Julkunen ja Eero Jalli ovat Lounais-Hämeen Rastin kasvatteja ja toimivat nyt SM-esikisan tapaan ratamestareina tarjoten onnistuneita, teknisesti vaativia sprinttiratoja. Haastatteluissa suorastaan pursusi superlatiiveja poikien ratamestaroinnista. – Huipputyötä pojilta, kuittasi sprinttiratojen guru Mikko Eskola ja Mikkohan ei turhaan suitsuta!

– Pitkän välin (8.-9.) päätösrastille vedin vähän pitkäksi suunnitellusta reitistäni ja siitä jäi vähän hätäinen fiilis. Katsoin sitten 11. välin reitinvalinnan ihan liian hätäisesti ja jäi huomaamatta selvästi parempi reitti vasemmalta ja kiersin itse oikealta. Tämä väli jäi eniten harmittamaan.

Lottella kaikki pelissä ja maalissa odottaa SM-hopea.

– Alkumatkastakin tuli muutamia vähän hitaampia reitinvalintoja, mutta oli haastava rata eikä kovin moni muukaan tainnut saada kaikkia valintoja ns. "oikein". Ratamestarit oli kyllä hyvin onnistuneet luomaan monipuolisia haasteita. Fyysisesti oli aamulla parempi fiilis, mutta ihan hyvä nyt iltapäivälläkin. Mitali on aina hyvä, vaikka tietysti pienin mahdollinen ero SM-kultaan hieman harmittaa, Maija analysoi.

Mestaruuden vei Pohjantähden Sofia Haajanen, mutta päivän nopein oli Pyrinnön nuori sveitsiläissuunnistaja Simona Aebersold. Hän ei kisannut SM-kisasta, mutta sai maailmanrankipisteitä rutkasti.

Tiia Istolahti oli 19 minuutin kärjestä. Alussa tuli pieni virhe ja jatkossa aikaero kärkeen kasvoi tasaisesti. Kone käynnistyi kunnolla vasta lopussa, kun viimeiset 3,5 minuuttia sujui kärjen vauhtia. Noora Koskinen oli 30.

Toisen hopean nappasi Lotte-Line Ekström D15-sarjassa. − Karsinnassa oli kylmä ja tuli pari virhettä. Lähtökynnyksellä aika kului hyvin kun tytöt letitteli toistensa hiuksia. Finaali sujui hyvin, ratamestarin reitinvalintatehtävät oli parilla välillä haastavia, Lotte totesi.

Jussilla katse kohti viimeistä rastia.

Kolmannen hopean otti Jussi Ankelo H14-sarjassa. Aamun karsinnassa Jussi oli ylivoimainen, mutta finaalissa hän joutui tiukoille SK Uuden Topias Muukkosen kanssa ja joutui lopulta taipumaan sekunnin erolla. Tappio selvästi kismitti Jussia. Alkumatka ei sujunut parhaalla mahdollisella, mutta loppua kohti meno parani.

Elsa Ankelon hopea-aika vaihtui pettymykseen, kun yksi rasti vahingossa jäänyt käymättä, kun oli lukenut karttaa eteenpäin. Aikaa olisi riittänyt käydä rastilla ja silti pokata se hopea. Nyt on edessä kuitenkin matka Ranskan alpeille nuorten maajoukkueen mukana. Menestystä sitten siellä!

MS Parma sai neljä miestään A-finaaliin, mutta odotukset eivät täyttyneet. Parhaana Akseli Ruohola oli kahdeksas ja SM-plaketilla Kalevan Rastin Miikka Kirmulan voittaessa. − Vauhti oli tänään kohdillaan, mutta epäonnistuin reitinvalinnoissa. Parissa kohdassa missassin ekan käännöksen ja sen takia ajauduin huonolle reitille. Hienot kisat, Ruohola kuittasi.

Eero Heinoselle finaali oli pettymys odotuksiin nähden, alusta saakka ei sujunut. Pohja-aika viimeiseltä rastilta maaliin jotakin ja sijoitus oli 26.

Sami Hämäläisen edellisestä kisasta numerolappu rinnassa oli kulunut vuosi. Ensin oli pitkä palauttelujakso ja vähitellen on mukaan tullut jo oikeita harjoituksia. Sami tiesi etukäteen, ettei kunto vie ole vielä edellisvuoden tasolla, mutta jo pelkkä A-finaaliin pääsy antoi miehelle positiivisen signaalin. Nyt sijoitus oli 35. ja Mannassa ollaan taas tositoimissa.

Antti Vainio tuli maaliin hymyssä suin. – Hyvin meni, askel paikoitellen hyvä. Kaikki lataus meni, kun karsinta meni pintakaasulla hienosti. Finaalissa ei oikein jaksanut keskittyä ja ei ihan kuntokaan riitä kahteen kovaan vetoon. Mutta oli  vaan  hienoa olla taas lähtökynnyksellä ja tiesin, ettei ole ihan vastaantulija. Tästä on hyvä lähteä jatkamaan. Nyt jäi panos piippuun, mutta ens vuonna helähtää!

SM-plaketeille ylsivät Wille Laitamäki, Samuli Rousku, Tessa Salmia, Anu Ekström  ja Juha Peltola.