| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Louna-Jukolan aatto, viritys menossa

"Jihuu, meillä alkaa fiilis olla jo hyvässä nosteessa!"

Kaiken aikaa lähestyvän Louna-Jukolan kunniaksi säänhaltija viritteli jo tänään vuoden ensimmäistä kesäpäivää näillä seuduin ja huomiseksi ennustellaan hellerajan rikkoutuvan. Siinä onkin taas toimittajallakin miettimistä, mitäpä matkaan pitäisi pakata.

Tiukka päivä takana, ruokailemaankin ehdin vasta klo 16.30 Paimion ABC:llä. Tuli valmistauduttua Jukolaa varten jo kotona lukemalla kaikenlaisia medialle suunnattuja viimeisen päälle laadittuja ohjeita miten käyttäydytään eri vaiheissa, milloin saa kuvata ja milloin ei,  salamalla tai ei ja missä, se tuli selväksi. Samaten selvisi, että press-parkistakin on kilsa kävelyä press-keskustelttaan.

Press-info kaupungintalolla alkoi klo 14, munkkikahvit pohjalle ja sitten kuulolle. Rutiinilla mentiin, kahvoissa Salmen Janne.

Louna-Jukola on valmis kaikkien aikojen suunnistusjuhlaan!

Louna-Jukola, historian suurin Jukolan viesti, on valmis alkamaan huomenna. Uusi komea osanottoennätys – 18 115 – laittaa osaltaan järjestelyorganisaation suut hymyyn ja antaa rutkasti lisäpontta myös koko lukuisalle talkoojoukolle tavoitella suurimman lisäksi myös historian parasta Jukolaa.

Kilpailunjohtaja levollisin mielin

Kilpailunjohtaja Janne Virtanen on nukkunut yönsä hyvin: kaikki näyttää hyvältä.

– Pientä hienosäätöä vielä tehdään, osin ehkä tulevana yönäkin, mutta oma mieli on luottavainen, sanoo Virtanen.

Virtanen kertoo kaikkein parhaimman fiiliksen tulleen pyyteettömästä talkootyöstä, jota on tehnyt ja tulee tekemään viikonlopun yli yhteensä reilut 1700 vapaaehtoista.

– Tähän on tehty seitsemän vuotta kiihtyvästi töitä, ja viikonloppuna koittaa "palkkapäivä". Toivotaan että voimme tämän jälkeen sanoa Louna-Jukolaa historian parhaaksi Virtanen jatkaa.

Älä eksy, katso kartasta!

Ratamestarit odottavat tasaista Jukolaa

Venlojen viestin ratamestari Jyrki Kajavallan mukaan kilpailumaastossa tarvitaan tasamäärä taitoa ja vauhtia. Tiettyä haastetta etenkin Venlojen lyhyimpiin osuuksiin tuo nykykoon Jukola, jossa kilpailukeskus pitkälti sanelee maaston.

– Pelkkää viitoitusta kunnolla maaston puolelle ja viimeiseltä rastilta maaliin on toista kilometriä. Väistämättä siitä seuraa se, että pidemmillä radoilla on suhteellisesti enemmän vaativuutta, selventää Kajavalta, joka ennakoi Venlojen viestin ratkeavan vasta ankkuriosuuden loppupuoliskolla.

Jukolan viestin ratamestari Jukka Oksa toteaa olevansa "unelmaduunissa" ja nukkuneensakin vielä paremmin kuin olisi itse uskonut, vaikka noin kolmen vuoden ja arviolta 2000 tunnin urakasta viimeinen vuosi on ollut tosi tiukkaa.

– Tähän ovat varmasti auttaneet ratamestaroinnista poikkeavat Jukolan talkootyöt, eli en ole oikein ehtinytkään murehtimaan turhia, miettii Oksa.

Oksa veikkaa ankkuriosuudelle kolmen kauppaa viestin voitosta. Tuurilla ei sielläkään tulla pärjäämään.

– Koko osaamisen kirjoa tarvitaan, voitto ei lipsahda syliin vahingossa, päättää Oksa.

Suomalaisvenlat odottavat todella tasaista taistelua

Lauantai-iltapäivänä käytävä Venlojen viesti vaikuttaa ennakkoon todella tasaiselta, eikä selviä ennakkosuosikkeja pysty nostamaan muiden yläpuolelle. Suhteellisen tasaista on myös maasto, sillä ratojen noususumma on pienimpiä vuosikausiin. Toisaalta viestin kokonaismatka on peräti historian kolmanneksi pisin. Viime vuoden kaltaisia aikaeroja – esimerkiksi kymmenes joukkue hävisi voittajalla noin varttitunnin – tuskin tullaan näkemään.

Monien papereissa hienoiset ennakkosuosikit tulevat Ruotsin puolelta. Ehdokkaita kärkeen on useita, ja esimerkiksi kevään Tiomila-viestissä ruotsalaiset seurat ottivat kolme ensimmäistä sijaa. Parhaimmilla suomalaisilla on kuitenkin sanansa sanottavana kärkitaistoon.

Leppoisaa odottelua.....

Pyrinnöllä uusiutunut nuori joukkue

Tampereen Pyrinnön ankkurin Saila Kinnin mukaan maastotyyppi on todella tuttua, mutta siinä on omat vaaransa.

– Matkaan ei voi todellakaan lähteä takki auki, sillä tuttuuden tunne antaa helposti valheellisen kuvan eikä itse suunnistus pysy mukana, sanoo Kinni.

Pyrinnön joukkueesta ovat täksi kaudeksi lähteneet maajoukkuenimet Anni-Maija Fincke ja Riina Kuuselo, mutta toisaalta nuoret, seuran omat kasvatit ovat nostaneet kovasti tasoaan. Kinni uskookin joukkueen pääsevän todella korkealle hyvällä ja iloisella hengellä.

– Sijatavoitteiden sijaan lähdemme tekemään omaa suoritusta, ja katsotaan kuinka käy. Olisi toki unelmapaikka päästä ankkuriosuudelle ihan kärjen tuntumassa – tai miksei jopa yksin muilta karussa, ennakoi Kinni.

Pohjantähti tähtää kolmen joukkoon

Oululainen SK Pohjantähti on ollut vuodesta toiseen yksi Venlojen ennakkosuosikkeja, sijoittuminen kolmen joukkoon on kuitenkin yhä saavuttamatta. Joukkueen ankkuri Sofia Haajanen sanoo suoraan, että menestystä tulee vain suunnistamalla hyvin.

– Virheet yleensä ratkaisevat, niistä pitäisi pysyä erossa. Oma taso riittää yllättävän korkealle kun se vain maltetaan pitää, sanoo Haajanen.

Aloitukseen joukkue panostaa heittämällä varman ja nousukuntoisen Heini Wennmanin, kun taas debyyttiään tekevä juniori Anna Haataja pääsee jatkamaan henkisesti hieman helpommalla kakkososuudella. Marttiina Joensuun kolmososuuden jälkeen Haajanen aikoo tehdä omat ratkaisunsa jo maaston puolella. – Minulla on sellainen 10 minuutin kiihtyvä kiri, joka päättyy maaliviivalle, lohkaisee Haajanen.

Halden haastaa jälleen Kalevan Rastin

Jukolan viestissä on tänäkin vuonna tuttu ennakkosuosikki ylitse muiden: Kalevan Rasti. Aivan ylivertainen ei KR:kaan ennakkoon ole, ja monella seuralla on täydet saumat haastaa Joensuun ylpeys aivan loppuun asti. Yksi näistä on viime vuosien kova taistelupari, norjalainen Halden SK.

Tilannetta tasoittaa kummankin osalta yhden syömähampaan poissaolo: Kalevan Rastin Fabian Hertner suunnistaa tällä kertaa sveitsiläisessä "kotiseurassaan" OLV Basellandissa, Haldenin ykkösnimi Olav Lundanes on puolestaan vielä toipumassa ylirasitustilasta. Mielenkiintoinen tekijä on se, että Kalevan rastin joukkueessa suunnistaa kaksi suomalaista, Haldenilla suomalaisia on riveissään peräti kolme.

Neljättä peräkkäistä Jukolan voittoa metsästävän Kalevan Rastin viidennen osuuden viejä Jere Pajunen luottaa joukkueen mahdollisuuksiin huolimatta Hertnerin poisjäännistä. – Olemme voittaneet Jukolan ilman Thierry Gueorgioutakin, joten kaikki on edelleen meidän käsissämme, linjaa Pajunen.

Monesti aloitusosuutta suunnistanut Pajunen pääsee nyt tuleen vasta viidennellä osuudella, joka tarjoaakin taas hieman aiemmasta poikkeavan haasteen. Tappioon päättyneen Tiomilan voittotaiston jälkeen ilmassa on selvästi revanssin makua.– Pitää vain suunnistaa paremmin kuin Tiomilassa, niin hyvää siitä seuraa, sanoo Pajunen.

Haldenin kolmatta eli pitkää yöosuutta vie talvella Jukola-järjestäjä Paimion Rastista siirtynyt Fredric Portin. Hän sanoo tietävänsä hyvin mitä maastossa on luvassa, tosin niin tietävät ulkomaalaisetkin.

– Lundanesin poissaolosta huolimatta taistelemme täysillä voitosta. Kokeneetkin miehemme ovat Mats Haldinin ja Jarkko Huovilan johdolla loistokunnossa. Omalla osuudella olisi kyllä kiva vaikka päästä karkuun, sanoo Portin.

Tietty side Paimiosta Haldenille on: ensimmäisen kaikkiaan seitsemästä Jukola-voitostaan seura nappasi juuri Paimiossa vuonna 1993. Onko tuon joukkueen jäseniltä kyselty, miten homma Paimiossa kuuluu hoitaa? – Eipä juurikaan ole. Nyt on meidän vuoromme tehdä työ, ja luotan että sen osaamme erinomaisen hyvin, lopettaa Portin.

Jukolatiimi2015 Minna Kaupin johdolla Louna-Jukolan yöhön!

Tuolla baanalla ennusteen mukaan voi juosta yli 18000 tuhatta suunnistajaa kohti vaihtoa/maalia.

Jukolatiimi2015 on ensi kertaa Jukolan viestin yhteydessä toteutettava hyväntekeväisyysprojekti, jossa seitsenhenkisen joukkueen muodostavat suomalaiset huippu-urheilun, viihdemaailman ja politiikan vaikuttajat suunnistavat läpi Louna-Jukolan yön. Projekti syntyi vapaaehtoisvoimin rakkaudesta lajiin ja halusta tehdä hyväntekeväisyyttä. Tiimi kerää varoja Vammaisurheilu- ja liikuntaliitto VAU ry:n lasten ja nuorten liikunnan hyväksi pääkohteenaan syksyn 2015 Junior Games.

Raudanlujan tiimin rungon muodostavat urheilu- ja mediapersoona Aleksi Valavuori, urheilutoimittaja Kaj Kunnas, juontaja-jalkapalloilija Lassi Hurskainen, kansanedustaja-juontaja Jaana Pelkonen, fitness-urheilija Oona Tolppanen sekä hiihtäjä Krista Pärmäkoski. Maailman parhaimpiin suunnistajiin lukeutuva ja Vuoden Urheilijana palkittu Minna Kauppi toimii tiimin henkisenä johtajana ja sparraajana.

Ensimmäistä kertaa Jukola-tapahtumassa mukana oleva Kaj Kunnas hehkui itseluottamusta haastattelussa. − Tuo kartta ei minulle ole tän puolen vuoden projektin aikana oikein riittävästi auennut, noi käyrät ja kaikki, mutta suunnassa osaan mennä. Olen tottunut puhumaan ja siksi mottoni on; puhumalla läpi osuudesta, eikös se siitä!

Poistuttaessa tilaisuudesta pihalla oli menossa kaksikin TV-haastattelua huipuista, joista jokunen näytti vetelevän kisa-asussa kaupungintalon nurmikoita. Sitten kohti kilpailukeskuksen peukalokyydillä Lappeen Jukolan areenatuotannossa oleva henkilö. Matka sujui höpötelessä pidemmän kaavan mukaan mutta perille löytyi.

Takaportista sisään ja eikös vaan ylikulkusillan kupeessa ole TuS-ikoni Vainisen Upi, eikä kovin kiireisenä, oma posti varmaan hanskassa. Uteluun pressistä tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä, puol kilsaa vielä ja iso teltta; ja kurkottamallahan se näkyi horisontissa.

Vielä näytti maisema sekavalta, mutta ainakin tilaa on ja laajalla alueella on eri toiminnot. Talikaisen Pena  kesätamineissa on tulossa myös pressiin. – Auton jätin pressparkkiin, sieltä piti kävellä, mutta viitoitus vielä puuttui. Metsän läpi tuli kahlattua; pojat vasta näyttivät tekevän viitoitusta, parempi myöhään....

Press-teltassa kaikki oli viimeisen päälle, jopa yksityisohjausta kuvauspaikoille katsomaan olisi ollut heti tarjolla, säästin heidät siltä vaivalta. Seuraavan yön työmaa on nyt selvillä.

Päätin lähteä autolle ja kotisuuntaan, mutta Nesteen parkissa pilkotti MS Parma-asuja. Uukkari ja ihmettelemään viime hetken kuulumisia. Mallisuunnistuskamoja vedeltiin päälle manageri Samulin johdolla, soittelivat telttojen pystytyksen perään.

Kaikki tuntui olevan ok, Yuryn lentokin Moskovasta läksi siitä  kolmen tunnin päästä, sillä pitäis ehtiä 6. osuudelle.  Ankkuri-Sami oli varsin rauhallisella, ehkä odottavallakin mielellä. Tunnelmaa selvästi piristi, kun Inna ja Elisa ilmestyivät paikalle.

Huomiseen!

Jamo

Aatto-tunnelmia