Junnut pääsarjoissa takaa-ajon SM:ssa

Nikke ja Wille veryttelemässä ennen finaalia

Hiihtosuunnistuksen ensimmäiset takaa-ajon SM-kilpailut käytiin talvilajien SM-viikonlopun yhteydessä Kontiolahdella. Kilpailu käytiin Kontiolahden ampumahiihtokeskuksen maastoissa osana Ylen televisioimaa SM- viikkoa. Kilpailun järjestäjänä toimi Liperin Taimi Suunnistus ry.

Kerta oli ensimmäinen, kun suunnistus oli mukana SM-viikolla. Samalla hiihtosuunnistusta nähtiin Suomessa ensimmäistä kertaa pitkänä televisiolähetyksenä Ylen kanavilla.

Pääsarjojen SM-kisojen formaattina oli Suomessa ennen kokematon takaa-ajokilpailu. Kisa koostui aamupäivän sprinttimittaisesta karsintakilpailusta ja iltapäivän lyhennetyn keskimatkan pituisesta finaalista, johon lähdettiin karsinnan jälkeisessä paremmuusjärjestyksessä. Ensimmäisenä maaliin tullut oli Suomen mestari.

MS Parman nuoret – Wille, Niklas, Elisa ja Lotte - lähtivät rohkeasti mukaan pääsarjojen SM-takaa-ajoon. Aamupäivän nopeassa karsintakilpailussa pojat suoriutuivat mallikkaasti. Niklas oli kuudes, +0.39 Kyrös-Rastin Tero Linnainmaalle jääneenä. Wille oli 11. +0.58. Wille kertoi ottaneensa sukset pois jalasta yhdellä rastivälillä mikä osoittautui nopeaksi valinnaksi. Samalla välillä Niklas kiersi uraa pitkin ja menetti rastivälillä useita sekunteja.

Lotte ja Elisa gepsien jakojonossa

Lotte suoriutui karsinnasta virheittä ja oli 12. +1.35 karsinnan voittajaa Salla Koskelaa jäljessä. Elisa puolestaan menetti tärkeitä sekunteja pariin pieneen virheeseen sekä kaatumiseen ja oli karsinnan 23. +2.21 kärkeä perässä.

Iltapäivän finaaliin lähdettiin aamun tulosten mukaisilla aikaeroilla. Nopeatempoinen finaali tarjosi poikkeuksellisen paljon hiihtoa leveällä uralla koska lumenvähyyden vuoksi kapeaa urastoa ei juurikaan ollut käytettävissä. Finaalissa oli myös reilusti korkeuseroja. Lisäksi iltapäivän kisaa vauhditti kilpailijoiden gps-seuranta ja televisiointi.

Huolimatta siitä, että finaalissa mentiin kovaa ja edellä lähteneen selkä oli näkyvissä, osasivat molemmat pojat arvioida omaa vauhtiaan niin, ettei ”kuolemaa” tullut. Lopussa Niklas pystyi vielä ohittamaan Kymin Suunnistajien Aapo Viippolan vahvalla loppukirillään. Loistava finaali pojilta! Maalissa Niklas oli 8. ja Wille 12.

Kovaa kyytiä pidettiin naistenkin finaalissa eikä helpolla päässeet MS Parman tytötkään. Vauhti lähenteli paikoin sileän hiihtokisavauhtia mikä asetti omat haasteensa kartanluvulle. Niin Lotte kuin Elisakin lähtivät finaaliin ennakkoluulottomasti. Lotte nosti sijaa yhdellä ja oli maalissa 11. Elisa piti sijoituksensa ja oli maalissa 23.

Nuoret saivat ensimmäisistä SM-takaa-ajokilpailuista roimasti kokemusta tuleviin koitoksiin!