| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Hyvin valmistautuneena Napapiiri-Jukolaan

Anastasia Rudnaya aloitti 2019, nyt hän on ankkuri.

Viikonvaihteessa juostavaan Napapiiri-Jukolaan on ilmoittautunut yhteensä 2214 joukkuetta. Venloissa kisaa 998 joukkuetta ja Jukolassa 1216 joukkuetta. Se tarkoittaa, että Napapiiri-Jukolaan on ilmoittautunut yhteensä 12 504 kilpailijaa.

Napapiiri-Jukolaan on tulossa Suomen lisäksi joukkueita 11 maasta. Eniten ulkomaisia joukkueita tulee naapurimaista Ruotsista ja Norjasta.

MS Parma lähtee pohjoiseen kahdeksalla miesjoukkueella ja kymmenellä naisjoukkueella.

Paljon on tapahtunut, kun viimeeksi jukolaa juostiin Kangasalalla, jossa koettiin ennätysosanotto 20952 suunnistajaa. Vähenemiselle on helppo löytää perusteita. MS Parmalla on hyvä määrä joukkueita nytkin viivalla, kun vielä iso joukko osallistuu samalla kertaa talkoisiin tähtäimenään Lukkari-Jukola. Suurin kato on kuntotason joukkueissa.

Kisa jouduttiin pandemian takia ensin siirtämään vuodella ja sitten vielä täysin valoisasta kesäkuusta jo pimenevän syksyn kynnykselle. Etelästä on kisapaikoille n. tuhat kilometriä, lapin maastotyyppi on varmasti useimmille ns. kuntosuunnistajille outo, jukolan yössä entistä useampi osuus tarvitsee lamppua. Myös koulut ovat jo alkaneet, mikä vaatinee ainakin lapsiperheissä järjestelyjä.

Tuulia Vibergillä on 2. osuus.

VENLOISSA HYVÄ PÖHINÄ (viime tingan muutoksia  1-3 joukkueissa)

Vaikka tottuttuun tapaan monenlaista säätöä on edelleen tulilla, kokoonpanot ovat hahmottuneet. Matkassa ollaan ilman vakioankkuria Maija Sianojaa, jonka kausi paketoitui jalkavammaan  MM-kisojen jälkeen. Myös Tiia Istolahti  puuttuu yhdenneksitoista sijoittuneesta 2019-joukkueesta, kun ei ole vielä kuntoutunut riittävästi äitiysloman jälkeen.

– Edelleenkin meillä on hyvä ykkösjoukkue ja kaksi tasavahvaa joukkkuetta kakkosena ja kolmosena.  Aloituksessa on Elsa Ankelo, joka  kykenee sen kyllä hoitamaan kuten Hämeen RV osoitti.

– Tuulia Viberg saa lyhyimmän osuuden, koska on päässyt avaamaan suunnistuskauden vasta hiljattain ja tähän saumaan se sopii erittäin hyvin. Anastasia Rudnaya joutuu joukkueen harmiksi jäämään terveysmurheiden takia pois.

Tilalle nousee juoksemaan pisintä kolmatta osuutta Anni Heikkonen, joka tunnetaan taitavana suunnistajana. Enni Jalava  on vakuuttanut kaikissa viesteissä ja pääsee nyt mittaamaan kansainvälistä vauhtia ankkuriosuudella. Hieno paikka ja luottoa löytyy.

Reilu kahden vuoden tauko edellisestä suurviestistä, jossa kaikki maailman parhaat joukkueet ovat paikalla, tekee ennustamisen entistä vaikeammaksi. Tavoite onkin hoitaa oma suoritus ehjästi maaliin. Muiden tekemisiin emme voi vaikuttaa, siksi vaikutamme siihen johon pystymme, omaan hallittuun suoritukseen. Tulos tästä selviää lauantain alkuillassa.

MS Parma 2: Lotte-Line Ekström, Venla Lehtonen, Tessa Salmia, Emma Katajamäki.     MS Parma 3: Noora Koskinen, Anni Valtonen , Sanna Paukkunen, Outi Sareila.

Napapiirin yö on nyt tavanomaista pitempi.

MIESTEN TAVOITE KYMPPISAKKIIN

Miesten manageri Samuli Salmenoja halusi olla ajoissa liikkeellä ja hän nimesi joukkueet 1-3 jo viikko sitten, jottei Hämeen Rastiviestiin jäänyt enää näyttöpaineita.

– Valinta oli lopulta helpohko. Olin päättänyt, että EM- ja MM-kisasuunnistajat ovat kaikki ykkösjoukkueessa. Ainoa takapakki oli Yury Tambasaun työeste armeijan palveluksessa, mikä pisti miettimään juoksujärjestyksiä.

Kovakuntoinen Jonas Hubacek saa laittaa lampun päähän ja aloittaa viestin. Pitkillä yöosuuksilla joukkue luottaa kokemukseen. Topi Penttinen juoksee toisen ja Arto Talvinen kolmannen osuuden.

Väliosuuksissa oli vähän miettimistä. Juoksuvoimainen Eero Heinonen kirmaa neljännellä osuudella ja vasta 19-vuotias Niklas Ekström viidennellä. Niklaksella painoi vaa'assa hyvät juoksut viime aikojen kisoissa. Paljon aikaa lapissa viettäneenä sen  maastotyypit ovat Niklakselle myös tuttuja.  Aaro Julkunen on ykkösjoukkueessa varalla.

Kaksi viimeistä osuutta olivat jaossa Artem Popoville ja Akseli Ruoholalle. Akselille lankesi maastokokemuksellaan ankkurointi ja sprinttitaustainen arvokisasuunnistaja Artem juoksee kuudennen osuuden.

– Olemme varautuneet siihen, että vielä kuudennelle osuudelle lähdetään lampun kanssa. Tavoitteen olen asettanut kymppisakkiin ja jos jäämme yli kahdenkymmenen niin se menee epäonistumisen puolelle.

Arto Talvinen on kokenut yömies.

Neljä vuotta sitten miesten ryhmä teki pitkän tähtäimen päätavoitteen tähän pohjoisen jukolaan, joka piti olla kolmen vuoden päästä. Takana on kolme erillistä pohjoisen leiriä, jotta maastotyyppi on tullut varmasti tutuksi, eikä yllätyksiä pääsisi tulemaan. Lapland Oweek tapahtuma on jo kahtena vuotena antanut hienon mahdollisuuden tutustua monipuolisesti tunturien ja vaarojen suunnistukseen.

– On valmistauduttu niin hyvin kuin voimme. 1-2-joukkueet matkaavat pohjoiseen alkuviikosta lähtien ja keskiviikkona vähintään puolet joukkueista on paikalla majapaikassamme. Käydään vähän maastossa, luodaan taktiikkaa, itseluottamusta ja joukkuehenkeä. Niillä eväillä mennään.

2- ja 3-joukkueiden juoksujärjestyksissä on ollut enemmänkin vääntämistä

MS Parma 2: Tuukka Mäkinen, Aaro Julkunen, Aaro Ruohola, Eero Lapila, Aleksi Karttila, Samuli Rousku, Matias Lautamäki.

MS Parma 3: Tomas Lima, Antti Vainio, Hnerik Väisänen, Eero-Matti Vainio, Topias Muukkonen, Elias Lehtonen, Samuli Salmenoja. Vara Wille Laitamäki.