Hiihtosuunnistajat Puolangalla

Wille Laitamäki hyvässä vauhdissa Puolangalla.

Hiihtosuunnistuksen kansallinen kilpailukausi käynnistyi viikonvaihteessa Puolangan Kapustakankaalla. Kilpailuissa annettiin myös näyttöjä maajoukkueen edustustehtäviin. Lumiolosuhteet olivat jo paremmat kuin pari viikkoa sitten ensimmäisissä näyttökisoissa Äkäslompolossa. Lunta maastossa oli hyvin mutta lumi oli paikoin hienojakoista vitilunta, mikä teki urista pehmeät.

Sprinttiä lauantaina

Sprintti on nopeatempoinen kilpailu, joka vaatii kilpailijalta muun muassa nopeaa kartanlukutaitoa, ennakointia ja taitoa rytmittää kartanlukua uraston vaativuuden mukaan. Niklas (4.) ja Wille (5.) onnistuivat erinomaisesti miesten pääsarjassa. – Virheetön ja hyvä suoritus, kommentoi Wille maalissa. – Pienen sairastelun jälkeen olo tuntui jo hyvältä, kertoi puolestaan Niklas. Suunta Jyväskylän suunnistaja Misa Tuomala oli päivän nopein.

Amanda Yli-Fukta näyttökisan ykkönen sprintissä.

Naisten 20-sarjassa Amanda onnistui myös loistavasti ja voitti yhdeksällä sekunnilla toiseksi tullutta Rajamäen Rykmentin Vilma Pesua. – Suoritus oli hyvä ja kartanluku pysyi hallussa. Tykkäsin urastosta ja hiihto tuntui hyvälle, kertoi Amanda suorituksestaan. Elisa oli 6., +1.10 Amandalle jääneenä.

Sunnuntain keskimatkalla Wille oli 5., +2.53 viikonlopun tuplavoittajaa Misa Tuomalaa perässä. -Radalla oli paljon reitinvalintavaihtoehtoja ja aika usein valitsin hitaamman reitin. Huonommilla reitinvalinnoilla jäin kärkeen, kertoi Wille. Niklas kävi valmennusjohdon luvalla sunnuntaina hakemassa vauhtia maastohiihdon kilpailusta Ristijärveltä ja jätti näin keskimatkan kilpailun väliin.

Nuorten naisten sarjan voitti Suunta 2000:n Anni Salmela. Amanda johti kilpailua alkumatkan, kunnes teki 10 rastilla ison virheen. Lopputuloksissa Amanda oli 6. +3.33 päivän voittajalle Salmelalle jääneenä. Elisan sijoitus oli 7., +4.27.

Hiihtosuunnistusmaajoukkueen kansainvälinen kausi 2023 käynnistyy tammikuun alussa Maailman Cupin avauskisalla Itävallan Ramsaussa. Kilpailu on samalla vuoden 2024 MM-kilpailujen esikilpailu. Ramsaun maastoissa korkeuserot ja rinnesuunnistus nousevat merkittävään rooliin. Maajoukkueen johto julkistaa joukkuevalinnat avauskiertueelle lähipäivinä. Loppukauden arvokisoihin annetaan vielä näyttöjä kotimaan näyttökilpailuissa Kuusamossa vuodenvaihteessa.

Fluorikielto kansainvälisissä kilpailuissa

Hiihtosuunnistuksen kansainvälissä kilpailuissa astuu voimaan fluorikielto mikä kieltää fluorivoiteiden käytön. Tilalla käytetään ominaisuuksia vastaavia ympäristöä vähemmän kuormittavia fluorittomia voiteita. Voitelusääntöjen noudattamista tullaan valvomaan jonkinlaisilla ennakkotarkastuksilla, kertoo hiihtosuunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Tapani Partanen.