| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Heinonen ja Ruohola niukasti mitalien ulkopuollelle.

Aksu ja Eero selvittivät tiensä finaaliin. MARKKU BRUMMR

Suunnistuksen SM-kilpailut pyörähtivät käyntiin Helsingissä toista kertaa järjestettyjen Knock-Out sprinttien merkeissä. Kilpailu oli myös tärkeä näytönpaikka kahden viikon päästä alkaviin maailmancupin ensimmäisiin osakilpailuihin hamuaville.

Mitalit ratkaistiin viime vuoden tapaan kovissa loppukirikamppailuissa. Naisten voiton vei Suunta-Jyväskylä Teresa Janosikova ja miesten ykkönen oli Helsingin Suunnistajien Tuomas Heikkilä.

Nelivaiheinen kilpailu käytiin Munkkiniemen ja Munkkivuoren alueella. Knock-Out sprintin formaatissa suunnistetaan ensin henkilökohtainen karsinta, josta jatkoon pääsee yhteensä 36 urheilijaa. Tästä eteenpäin suunnistetaan kolme erävaihetta, joissa starttaa kerralla kuusi suunnistajaa. Alkuerästä jatkoon pääsee jokaisen erän kolme parasta. Välieristä jatkoon pääsee jokaisen erän kaksi parasta. Finaalissa suunnistaa kuusi suunnistajaa ja mitalit jaetaan maaliintulojärjestyksessä.

Sekä Akseli Ruohola että Eero Heinonen selvisivät erävaiheista finaaliin. Toki Heinosen piti kaivaa repustaan kovin kirivaihde, jotta aivan viime metreillä onnistui Valkekosken Aaro Ahon ohittaminen.

–Hienot kisat, hyvä keli ja onnistuneet kisajärjestelyt. Lähtökohta: hieman liian innokasta harjoittelua viime viikkoina ja selän kanssa ollut pientä ongelmaa, joten vähän epävarmana. Toisaalta kun mestaruus on jo taustalla niin tietysti sitä lähdetään puolustamaan. Karsinta varmasti ja rauhallisesti helposti jatkoon. Alkuerässä Aksun kanssa ja meillä oli sama hajonta. Karkasimme hajonnalla aika rauhalliseen asemaan ja pääsimme vähän voimia säästellen jatkoon.

Semifinaalissa suoritin oman hajontani hienosti ja olin hyvissä asemissa. Teimme porukalla pienen virheen, jossa Aaro Aho pääsi reilu 20m karkuun. Alkoi hurja jahti, joka huipentui tällä kertaa hyvin. Aksu pääsi kuittaamaan viimeiselle rastille ja minä loppusuoralla.

Aika runsaasti tähän voimia kyllä kului. Finaalissa oli jälleen kaikilla sama rata. Alkuun mentiin hyvin rauhassa, mutta pian kärkikolmikko alkoi pitää kovaa vauhtia ja samalla minä, Akseli ja Rauturier hieman törmäiltiin ja jäimme noin 10m päähän.

Tämän jälkeen ei ollut enää voimia saada kärkeä kiinni. Kuitenkin lopussa sain kammettua itseni neljänneksi. Mitali oli lähellä ja se olisi ollut hienoa, toisaalta kärkikolmikko oli tänään tämän verran parempi. Onnea heille, hienosti onnistuttu. Nyt kohti lauantain SM sprinttiä ja ensiviikonlopun SM sprinttiviestiä.

–  Karsinta ja alkuerä menivät juuri kuin olin suunnitellut. Omalla työllä varmasti jatkoon molemmista. Välierissä tein virheen, kun hain rastia väärältä puolelta aitaa. Siinä pääsi yksi kaveri hieman karkuun ja kiinni saaminen oli hankalaa.

Vikalle rastille otin oman reitinvalinnan ja ehdin ensimmäisenä vikalle rastille ja jatkopaikka oli varmistettu. Finaalissa oli paukut loppu jaloista, eikä mitalitaistoon ollut saumaa niin juoksuvoittoisella radalla, Tiomila oli niin rankka rypistys, ettei siitä ehtinyt riittävästi palautua tähän kisaan. Alkueristä alkaen kuljettiin tie finaalin seurakaveri Eeron kanssa.

Tessa Salmia lähdössä karsintaradalle. RAINO LAMPINEN

Naisissa Maija Sianojan tie tyssäsi hylkäykseen kolmen samassa erässä juosseen kanssa.

–Juoksin välierässä 8.-9. välillä väärältä puolen yhtä pensasaitaa ja samalla tonttivihreää, eli kiellettyä aluetta. Olisi pitänyt juosta pensasaidan vasemmalta puolelta ja minä juoksin oikealta. Tajusin tämän, kun pensasaita loppui ja sitten ei enää oikein ollut intoa kiriä loppuväleillä, kun tiesin, että hylsy tulossa. Muutoinkin kulun puolesta vähän tahmea välierä, mutta tähän suunnnistusvirheeseen kaatui kyllä homma tällä kertaa.

Kuudenneksi finaalissa juoksi H18-sarjan Topias Lautamäki; hyvä veto nuorelta mieheltä.

Venla Lehtonen selvitti karsinnan hienosti sijalla kaksi. Alkuerässä tuli sitten hylkäys, kun yhden rastin leima puuttui.

Tessa Salmia selvitti karsinnasta itsensä erävaiheeseen.

–Ennakkoon jo päätettiin, että juoksen karsinnan kisavauhtisena treeninä lauantain sprinttiä ajatellen enkä lähde eriin vaikka sinne paikka aukeaisi. Vähän teki mieli jatkaa välieriin, mutta pitäydyin kuitenkin suunnitelmassa. Lauantaina sitten taas!

Kansaalisessa sprintissä yhteistuloksissa Timo Peltola oli ykkönen H75:ssa kuten myös Lotte-Line Ekström D20:ssa. Lassi Ekström oli 8. H14:ssa, Elmo Salmenoja kakkonen H12:ssa, Mirkka Maisila kolmas  ja Sanna Taina 10. D45:ssa