Essi Rantaselle SM-kultaa pitkältä matkalta

Eero SM-pronssia, Aaro 10., Arto 5. ja Essi SM-kultaa

MS Parman 15-vuotias Essi Rantanen saavutti pitkien matkojen Suomen mestaruuden Jyväskylän Muuratsalossa sunnuntaina. SM-pronssille suunnisti Eero Heinonen H17-sarjassa.

Muuratsalon saari tarjosi suunnistajille sekä fyysisesti että taidollisesti haastavan kilpailun, jossa suurimmat mäet nousivat 110 metrin korkeuteen järven pinnasta ja varsin vaihtelevaa kulkukelpoisuutta, kivikkoista pohjaa ja ryteikköä. Muuratsalon saaren luonto on erityislaatuinen ja jo senkin takia näkemisen arvoinen.

Rantasen voitto oli äärimmäisen tiukka, sillä hopea-tyttö Rasti-Lukon Jasmiina Rantala  jäi sekunnin ja Espoon Leenukka Hanhijärvi kaksi sekuntia. Harvoin käytössä oleva mittakaava tuli tutuksi kisaviikon pitkässä taitoharjoituksessa kotimaastossa, ja sen myötä suunnistus sujui jo lauantain karsintakilpailussa.

‒ Karsintaa en mennyt aivan täyttä vauhtia. Tein yhden huonon reitinvalinnan, mutta rastit löytyi hyvin antaen luottoa finaaliin. Finaalissa oli fyysisesti hyvä päivä, mutta toiseksi viimeinen puolen kilsan tieväli vei mehut, etten jaksanut loppuviitoitusta enää rutistaa. Onneksi jäi sekunnin marginaali vielä edukseni. Parilla rastilla tuli pieni koukku, mutta en niissä paljoa menettänyt aikaa, kertoi nyt toisen Suomen mestaruutensa saavuttanut Rantanen.

Pronssia suunnistaneelle Heinoselle SM-mitali oli myös toinen. Mitali napsahti, kun muut tekivät enemmän virheitä. Jäin täysin ylivoimaiselle Olli Ojanaholle eka puolistkolla 8 minuuttia, loppupuoliskolla vain minuutin. Alku ei todellakaan mennyt putkeen, mitaliin tyytyvääinen Heinonen sanaili.

Essi Rantanen pisti lopussa kaiken peliin tullessaan maastosta 9 minuuttia edellään lähteneen OK77-tytön vanavedessä.

Poikien 20-sarjassa Arto Talvinen nappasi viidennen tilan. Virheitä tuli pari minuuttia. Metsässä juoksu kulki oikeestaan tosi hyvin, mutta teillä  huonosti. Oli tosi raskas rata, aloin hyytyä jo vartin ennen maalia, Talvinen ihmetteli.

SM-plaketilla oli Aaro Ruohola. Pääsarjoissa ei msparmalaisten vauhti riittäänyt pallille saakka, kun matkalla tuli jos jonkinnäköistä koukua enmmän tai vähemmän. Yleisesti ottaen parhaan reitinvalinnan tekeminen kinkkisessä maastossa ei ollut helppoa. Mennäkö yli mäen vai kiertääkö jommalta kummalta puolelta, siinä se.

Miehissä Stepan Kodeda oli 15. ja Sami Hämäläinen 35. Naisissa parhaana Maija Sianoja oli 17. ja peräkkäisllä sijoilla 22:sta alkaen Tuulia Viberg, Tiia Miettinen ja Anni Heikkonen.