| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Eliiteissä kuusi kuuden joukossa FIN5:n avauskisassa

Topi Penttisellä hyvä avauskisa miesten eliitissä.

Myös FIN 5 suunnistetaan tänä vuonna pohjoisessa Kuusamon seudun vaaramaastoissa. Osanottajamäärä kuntosuunnistajat mukaan luettuna nousee n. 2200:aan. Myös MS Parma on isolla joukolla mukana.

Yhden lepopäivän jälkeen suunnistusväki  siirtyi Suomussalmelta 5-päiväiselle FIN5-suunnistusviikolle ja karavaani jatkaa juoksuaan. Posion Kirintövaaralla suunnistetaan kaksi osakilpailua ja välipäivän jälkeen loput kolme osakilpailua kisataan Kuusamon Meskusvaarassa.
Kilpailijoille tarjotaan viisi hyvin erityyppistä suunnistuskilpailua koillismaalaisissa vaaramaastoissa. Keskimatkan kilpailut kysyvät suunnistajilta kykyä tiukkaan keskittymiseen ja sujuvaan vaihteluun suunnistustekniikoiden välillä.

Kaksi pitkän matkan kilpailua haastavat reitinvalinnoillaan ja laittavat kestävyysominaisuudet testiin varsinkin helteiden jatkuessa. Pääosin maasto on kaikissa osakilpailuissa varsin hyväkulkuista, vaikka näkyvyys vaihteleekin suuresti. Rinnesuunnistuksen taito nousee viikon aikana arvoonsa.

Venla Lehtoselta hyvä veto FINin avauksessa.

Eliittisarjoissa tuli monta hyvää avausjuoksua. Tyttöjen 20E:ssa  Elsa Ankelo oli toinen kuitenkin jo vajaat neljä minuuttia Jämsän Retki-Veikkojen Hilla Pitkäsestä.

– Kisa sujui ihan ok, ei ollut mikään paras rastiviikon aloitus, mutta ei katastrofikaan. Yksi isompi virhe. En luottanut kompassiin ja ajauduin tyhjässä rinteessä liikaa vasemmalle, mistä oli vaikea saada itseään kiinni. Lisäksi muutama selkeä rastinottovirhe, joissa menetin yhteensä noin pari minuuttia.

– Maasto oli kyllä äärettömän hieno! Haastavia rastipisteitä ja tyhjiä rinteitä, joissa kompassiin piti vain luottaa ja yrittää mennä mahdollisimman varmojen pisteiden kautta. Helteinen keli teki kisasta aika raskaan. Juomapisteitä olisin kaivannut, vaikka ajallisesti kisa olikin suht' lyhyt, Elsa pohdiskeli.

16E:ssa 15-vuotias Venla Lehtonen on kevään mittaan nostanut tasoaan ja juoksi nytkin loistavasti. 1,5 minuutin tappio rankikärki Ounasvaaran Eena-Liina Ojanaholle selittyy kolmosen isolla 2,5 minuutin virheellä. Loppu oli täysin virheetöntä suunnistusta ja hän sai vähän Eeva-Liinaa kiini. Vaikeaa oli, sillä kolmanneksi sijoittunut jäi Venlasta jo yli viisi minuuttia.

Miesten eliitissä 60 suunnistajaa tavoittelee suunnistusviikon voittoa. MS Parman Topi Penttinen teki vitosella minuutin pummin, mutta eteni lopun kärjen vauhtia ja oli kuudes.

Poikien 16E:ssä ylivoimainen rankikärki Jussi Ankelo ja Topias Muukkonen olivat peräkkäin sijoilla neljä ja viisi. Topiaksella iso kolme minuutin pummi tuli heti kakkosella ja Jussilla oli useita pienempiä ajan menetyksiä.

– Alussa hieman epäröivää tekemistä. Seiska rastille noin 2 minuutin virhe, kun nostin liian ylös rinteeseen. Lisäksi muutama 30 sekunnin koukku. Loppu tuli ihan ok. Tuntui myös, että kompassi heitti koko ajan vähän sivuun. Maasto oli priimaa, Jussi kehui.

Samuli Rousku jäi tasaisesti kärjestä ja oli 20E:ssa viides.