Äkäslompolon labyrinteissä suksittiin rasteilla

On siinä sokkeloa kerrakseen, hieno maasto!

Perinteiset Ensilumen Rastit käynnistivät hiihtosuunnistuskauden Äkäslompolossa Luontokeskus Kellokkaan lähimaastoissa. Kilpailut käytiin hyvissä lumiolosuhteissa, mutta pakkanen todella paukkui.

Ensilumen Rastit olivat urheilijoille ensimmäinen näyttökisa kohti talven arvokisoja. Arvokisoista käydään Bulgariassa aikuisten EM-kilpailut ja 23-vuotiaiden MM-kilpailut sekä Keminmaalla niin aikuisten kuin nuortenkin MM-kilpailut sekä 17-vuotiaiden EM-kilpailut.

Aikuisten arvokisojen kausi oli tarkoitus avata joulukuussa Talviuniverisiadeissa Sveitsissä mutta kilpailut peruttiin viime hetkellä Omicron koronavirusvariantin ja siihen liittyvien Sveitsin matkustusrajoitusten vuoksi. Myös tammikuun alkupuolelle suunniteltu Itävallan maailmancupin peruuntuminen siirsi arvokilpailukauden avausta näillä näkymin tammikuun lopulla pidettäviin Bulgarian kilpailuihin.

Upeita suorituksia MS Parman tytöiltä

Kauden avaus sujui nuorista parhaiten Elisa Pirilältä ja Amanda Yli-Futkalta. Lauantain reilun 8 km radalla Elisa oli D20-sarjassa toinen, +1.07 Oili Holopaisen perässä, Lotte Ekström kolmas (+1.35) ja Amanda Yli-Futka neljäs (+3.04).

Amanda ja Elisa hyvien hiihtojen jälkipalaverissa!

– Alku oli vielä vähän hakemista, että miten kuuluu suunnistaa, ja muutamalle rastille tuli virhettä. Muuten sujui kyllä hyvin, kertoi Elisa kisastaan.

– Radan alkupuolen menin maltilla ja rastit löytyivät. Radan loppuosassa, vielä aika helpolla alueella luin urat väärin ja menetin paljon aikaa, harmitteli Lotte maalissa. Amanda puolestaan oli kokonaissuoritukseen aika tyytyväinen, vaikka risteyksissä tulikin seisoskelua ja 6–7 välillä urasto tuotti haasteita, radan loppuosan sujuessa hyvin. – Hiihto tuntui kulkevan, iloitsi Amanda.

Sunnuntaina pakkanen kiri Äkäslompolon kylässä -34 asteeseen mutta ylhäällä tunturissa mittari näytti -17, joten kilpailut saatiin pidettyä. Pakkaseen osattiin varautua hyvin, sillä kilpailijoilla näkyi olevan paksua hanskaa, tuubihuivia, monosuojaa käytössä sekä teippiä poskipäissä. Kovalla pakkasella suksien luistoissa oli monilla toivomisen varaa.

Sunnuntain kisa Amandalla oli vahvaa menoa alusta loppuun, mikä riitti voittoon asti.

– Alussa luulin tehneeni ykköselle huonon reitinvalinnan, mikä kuitenkin osoittautui parhaaksi valinnaksi. Loppuratakin meni ilman isompia virheitä ja pystyin pitämään koko matkan hyvää vauhtia, iloitsi Amanda.

Amandan kauden suunnitelmissa on saada kisoista onnistuneita suorituksia ja katsoa sitten mitä eteen tulee, jos jotain on tullakseen.

Elisa paransi myös menoa edellispäivästä ja sijoitus oli toistamiseen hienosti toinen, +0.49 Amandan perässä. Tämä riitti yhteiskilpailun voittoon. - Ensimmäiselle rastille otin hitaamman reitinvalinnan mutta loppurata sujui hyvin, kertoi Elisa maalissa. - Tavoite on päästä nuorten MM-kilpailuihin ja jos sinne pääsen, niin haluan pärjätä niissä kisoissa, kertoi Elisa kauden suunnitelmistaan.

Lotella puolestaan oli sunnuntaina isoja haasteita, eikä suunnistus ollut sujuvaa oikein missään kohtaa.

– Heti ykkösvälillä sekosin urissa, samoin neloselle mennessä - aikaa tärvääntyi paljon. Huonoin kisa pitkään aikaan, pohti Lotte mietteliäänä hiihdon jälkeen. – Hyvä kun pääsen ensi viikolla näille urille harjoittelemaan taitoa, totesi Lotte, jonka tähtäimenä on niin ikään nuorten MM-kisat Keminmaalla.

Niklas haastoi maailman huippuja

Niklas Ekström kilpaili kovatasoisessa pääsarjassa, johon kilpailun saama WRE-status oli houkutellut hiihtosuunnistajia mm. Virosta, Sveitsistä, Liettuasta, Ruotsista, Tsekeistä ja Latviasta. WRE-status tarkoittaa ranking-pisteiden jakamista, joilla on vaikutusta MM-kisojen lähtöjärjestyksiin.

Molempina päivinä Niklas hiihti tasaisen varmasti.

- Reitinvalinnoissa jäin muutamilla väleillä, eikä meno vielä ollut aivan sujuvaa. Muuten suunnistus oli hyvin hallinnassa, kommentoi Niklas. Päätavoitteinaan Niklaksella on nuorten MM-kisat sekä kilpailut Bulgariassa.

Lauantain kilpailun miesten sarjassa voitti IFK Moran Linus Rapp. Tuomas Kotro KyS oli toinen. Niklaksen sijoitus oli 10., +2.34. Sunnuntaina Tuomas Kotro jatkoi vakuuttavaa menoa ja voitti tiukan kilpailun 12 sekuntia ennen Misa Tuomalaa, S-JKL. Niklas oli 12 km:n radalla 13., +3.39. Yhteistuloksissa Niklas oli 9.

M20-sarjassa Matias Lautamäki oli yhteistuloksissa 6., sarjan voitti Valkeakosken Hakan Seeti Salonen, joka hallitsi kisoja molempina päivinä. Wille Laitamäki joutui jättämään kilpailukauden avauksen vielä väliin sairastelun vuoksi.

MS Parmalaisista Ensilumen rasteilla kisasivat myös Lassi (H13) ja Saana (D15) Ekström. Lassi oli yhteistuloksissa 4. ja Saana 2. Molemmat olivat sitä mieltä, että hisuttaminen oli kivaa mutta vaativaa ja sitä pitää harjoitella enemmän.

Ensilumen järjestelyt sujuivat mallikkaasti ja vaativa urasto sai paljon kiitosta. Järjestelyistä vastasivat Alatornion Pirkat Suunta -2000 yhdessä Länsirajan Rastin kanssa.

Niklas, Lotte ja Wille jäivät viikonlopun kilpailujen jälkeen leireilemään maajoukkueen kanssa Äkäslompolon urastolle ja lumisiin maisemiin. Myös Elisa aikoi hyödyntää kaikille avoimet taitoharjoitukset mikä tässä vaiheessa kautta on kaikille hiihtosuunnistajille ensiarvoisen tärkeää.

Tämän viikonlopun näyttöjen sekä edellisen vuoden kansainvälisen kisamenestyksen ja valintaryhmän näkemyksen perusteella valitaan 18- ja 20-sarjalaisista joukkue Ruotsin Jokkmokissa käytävään nuorten monimaaotteluun, joka kilpaillaan 7.–9.1. 2022.

Seuraavat näyttökisat käydään vuodenvaihteessa Puolangan Paljakassa 1.–2.1., jonka jälkeen kilpaillaan Hauholla 29.–30.1. ja Valkeakoskella 12.2.