| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Jalava kahdestoista pitkällä matkalla

Onpa röpelikköä Enni Jalavan taustalla! MIKA ILOMÄKI.

Suunnistuksen EM-kilpailujen ensimmäinen mitalimatka Viron Rakveressa toi Suomelle jättipotin, kun Venla Harju voitti kultaa naisten pitkällä matkalla. Menestystä täydensivät Marika Teini ja Elias Kuukka suunnistamalla EM-pronssille.

Naisten 12,9 kilometrin kilpailussa lähes kaikki suunnistajat sortuivat vaikeassa maastossa virheisiin, eikä Harjukaan selvinnyt pummeitta. Suomalainen olikin yllättynyt mestaruudesta.

– Tiesin etukäteen, että minulla on mahdollisuuksia mitaliin, mutta tehtyäni suhteellisen ison virheen luottamus mitaliin putosi. Taistelin silti maaliin asti asioita enempää miettimättä, Harju kertoi kisastaan.

– Keskimatkaa ja viestiä odotan innolla. Tiedossa on suppamaastoa, jossa suunnistetaan välillä avoimessa ja välillä tiheässä metsässä. Keskimatkan karsinnassa oli ainakin hauskaa, Harju odottaa viikonloppua.

Tällainen ohjeitus oli järjestäjiltä ison ojan ylitykseen, joesta ei ollut mitään, kun ratamestari ei ollut ajatellut, että joku ylittää joen. Suurin osa ylitti.

Enni Jalavalla oli lähtöaika naisten puolessa välissä. Eka oli lähtö klo 10 ja vimppa klo 14. Hyvä loppusijoitus kahdestoista tarkoitti, että hän oli maaliin tullessa kärjessä ja pysyi siinä kauan saaden reilusti TV-aikaa. Enni oli kolmanneksi paras suomalainen.

Enni pysyi nytkin hyvin suunnassa, virheet jäi siltä osin vähiin.

– Sijoitus on hyvä, parempi kuin uskalsin etukäteen  toivoakaan. Toki vähän harmittaa reitinvalintavirheet ja loppuradan pari koukeroa. Mutta ainahan sitä voi jostain jossitella. Kiva , että saa huomenna levätä.

Paljon polemiikkia kisapaikalla ja somekeskusteluissa  aiheutti joen ylitys. Se oli kuitenkin merkitty karttaan ylipääsemätön symboolilla.

– Luotin kahdessa joen ylityksessä karttaan merkittyyn kielletyn alueen kiertoon ja kartaan merkittyyn ylityspaikkaan. Onhan joen ylitys metsäsuunnistuksessa sallittua. Itse ajatelin, että se on vaarallista eikä välttämättä nopeinta, joten en mennyt. Vettä oli joessa oli vaihtelevasti toisella ylityspaikalla n. 1,5 metriä. Olisihan siinä ollut muutama sija otettavissa.

Kummasakin tapauksessa joen ylittäminen lyhintä reittiä osoittautui gepsin perusteella  n.  1,5 minuuttia nopeammaksi. Kärkipään suunnistajat käyttivät ainakin toista näistä, joku molemmat. Tulosluettelo olisi ollut toisen näköinen, jos kaikki olisivat toimineet annetun informaation mukaisesti.

Molemmilla EM-mitalisteillamme oli nyt jo neljästoista arvokilpailu, Ennillä tämä on vasta ensimmäinen.

EM-kilpailuissa on perjantaina välipäivä. Kisan huipentuvat viikonloppuna lauantain keskimatkaan ja sunnuntain viestiin.