| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Impivaaraa ja Jukola-uusintaa!

Suunnistusväkeä hemmotellaan 1,5 vuorokauden aikana kahdella mielenkiintoisella yli yön kestävällä viestitapahtumalla viikonvaihteessa. Perjantai-iltana käynnistyy  Sauvosta Turkuun juostava Impivaaran Viesti ja lauantaina klo 23 käynnistyy vuoden 1995 Kerava-Sipoon Jukolan uudelleen juoksu.

– Jukolan viestin peruunnuttua ja koronarajoitusten höllentyessä haluamme tarjota Suomen parhaiden seurojen suunnistajille uuden tavoitteen ja mahdollisuuden kunnon ja taitojen mittaamiseen varsinaissuomalaisessa kesäyössä, kertoo Impivaaran Viestin puuhamies ja tiedottaja Janne Salmi!

– Historian ensimmäiset Jukolan viestit suunnistettiin pisteestä A pisteeseen B jokaisen vaihtopaikan sijainnin ollessa uusi. Viimeinen alkuperäisen muotoinen Jukola suunnistettiin Nurmijärveltä Helsinkiin 9.-10.6.1950. Nyt, 70 vuotta myöhemmin haluamme antaa suunnistajille mahdollisuuden palata Jukolan viestin alkuaikojen äärelle, Salmi jatkaa.

Impivaaran Viesti on 11-osuuksinen, joukkueen muodostavat seitsemän miestä ja neljä naista. Kilpailu starttaa perjantaina 12.6. klo 20.00 Sauvon Ahtelasta ja päättyy seuraavana aamuna Turun Impivaaraan.

Viesti kulkee siis läpi yön kymmenen eri paikoissa sijaitsevan vaihdon kautta. Osuudet ovat pituuksiltaan ja luonteeltaan hyvin vaihtelevia. Kuudentoista kilometrin ”pitkä yö” tarjoaa 100% metsäsuunnistusta, viestin loppuolen osuuksien ollessa urbaanimpia ja juoksuvoittoisempia. Naisten osuudet ovat pituuksiltaan 6-10 km ja miesten 9-16 km. Impivaaran Viestin kokonaispituus on noin 115 km, käytössä 25 karttaa, rasteja on 174  ja voittoajan arvioidaan olevan noin 11,5 tuntia.

Petri Paukkunen urakoi viikonvaihteessa. Hän junailee Impivaaran Viestiä kilpailun johtajana ja juoksee Jukola-uusinnassa Sipoossa. Tässä Kytäjä-Jukolan avausosuus takana.

Kilpailu toteutetaan kolmen vahvan varsinaissuomalaisen seuran yhteisponnistuksena: Turun Suunnistajat, Paimion Rasti ja Liedon Parma. Kukin seura vastaa noin kolmasosasta radoista ja vaihdoista. Kilpailun johtajana toimii vuodelle 2022 siirtyneen Mynämäen Lukkari-Jukolan kilpailunjohtaja Petri Paukkunen.

– Ideahan on vanha. Joskus on järjestetty Impivaara Juoksu Helsingin seudulla ihan juoksukilpailuna. Tämä tapahtuma syntyi alun perin järjestävien seurojen urheilijoiden tarpeeseen ja ajateltiin tarjota mahdollisuutta myös muille, Paukkunen jatkaa.

Mukaan kutsuttiin 30 vuoden 2019 parasta suunnistusseuraa, joista puolet vastasi kutsuun myöntävästi. Lisäksi mukana on järjestävien seurojen kakkosjoukkueita, muutama yhdistelmäjoukkue ja Rasti-Piikkiön joukkue tuomassa mukaan lisää paikallisväriä. Ennakkoon suunniteltu maksimimäärä – 20 joukkuetta – toteutuu siis kutakuinkin.

Oman mielenkiintonsa Impivaaraan tuo tasoitusjärjestelmä, jossa joukkuetasoitus muotoutuu  pääsarjalaisten juoksijoiden loppurankisijoituksen ja muilla sarjatason mukaan. Osuutta kohti maksimitasoitus on 10 minuuttia ja joukkueen maksimitasoitus on puolitoista tuntia.

MS Parma on liikkeellä nuorella joukkueella: Akseli Ruohola, Tessa Salmia, Peeter Pihl, Henrik Väisänen, Sanna Paukkunen, Eero Lapila, Aleksi Karttila, Noora Koskinen, Samuli Rousku, Oskari Lepistö ja Maija Sianoja.

Kokemusta ryhmään tuovat Peeter Pihl, Henrik Väisänen, Sanna Paukkunen ja Maija Sianoja. Tasoitusta tämä joukkue saa 52 minuuttia, mikä tarkoittaa, että Akseli Ruohola saa lähtömerkin klo 20.40, 20 minuuttia ennen Nouski-Kooveetä.

Kilpailua voi seurata läpi yön nettiTV-seurantana. Jokaisella joukkueella on mukanaan GPS-seurantalaite ja tunnelmaa luodaan kesäyöhön sopivalla musiikilla.

NOSTALGIA 25 VUODEN TAKAA

Napapiiri-Jukolan peruunnuttua sen paikalla on nyt vuoden 1995 Kerava-Sipoon Jukolan uudelleenjuoksu. Kyseessä on kutsukilpailu alkuperäisillä radoilla, rastipisteillä ja vain joiltakin oleellisilta osilta päivitetyllä vuoden 1995 viisitoistatonnisella kartalla.

– Kerava-Sipoo Jukolasta on 25-vuotta, joten juhlavuoden kunniaksi meillä oli tarkoitus juosta vanhoja ratoja oman seuran porukalla. Ajatus meni kuitenkin pidemmälle ja päätimme järjestää kutsukilpailun, kun vielä useampi kumppani lähti tähän mukaan rakkaudesta lajiin, kertoo idean isä Mikko Reitti.

Kerava-Sipoon Jukola juostiin erittäin hienolla ja suunnistuksellisesti vaativalla Gillerbergetin alueella, joka kuuluu nykyisin Sipoonkorven kansallispuistoon.

Koronapandemian takia uudelleenjuoksun joukkuemäärä on tarkkaan rajattu. Mukaan kutsuttiin Suomen kymmenen kärkiseuraa.

Yleisöllä ei ole pääsyä kilpailukeskukseen, eikä paikalla ole palveluja. Kilpailu juostaan kuten Jukola oikeastikin – viestinä läpi yön. Kilpailu alkaa yhteislähdöllä lauantaina 13. kesäkuuta kello 23.00.

Pystyvätkö nykysuunnistajat alittamaan 25 vuoden takaisen voittoajan? – Toki vanha  kartta voi aiheuttaa jotain haasteita, mutta sanotaan, että kyllä se edellisen voittoajan alle menee, uskoo  Mikko Reitti.

Kilpailuun on kutsuttu seuraavat seurat: Helsingin Suunnistajat, Tampereen Pyrintö, Paimion Rasti, Kalevan rasti, Hiidenkiertäjät, Turun Metsänkävijät, Lahden Suunnistajat -37, Koovee, Ikaalisten Nouseva-Voima, MS Parma, Angelniemen Ankkuri, Lynx.

Virkiä-Jukola 2007 oli MS Parmalle menestys. Venlat oli viides ja veljet kuudes. Juha Peltola juoksee Sipoossa Jukola-uusintaa, Samuli Salmenoja vastaa huollosta.

Kaksi lähekkäistä tapahtumaa on vaikuttanut MS Parman kokoonpanoihin. Suunnistajat saivat itse ilmaista halunsa osallistua ko. tapahtumiin. Jos Impivaarassa juoksee paljon nuorisoa, niin Jukolan yöhön Sipoossa sukeltavat kokeneitten Juha Peltolan ja Petri Paukkusen lisäksi seuran uusi vahvistus, OK Trianista MS Parmaan siirtynyt, Topi Penttinen, Eero Heinonen, Arto Talvinen, Aaro Julkunen ja Aaro Ruohola.

– Positiivista, että juoksijoita oli  riittävästi tarjolla, ettei kenenkään tarvitse juosta kahdessa paikassa, kun se ei olisi voinut olla suorittamisen kannaltakaan kovin järkevää. Akselin olisin halunnut Sipooseen, mutta pojan oma mieli oli kuitenkin Impivaaran aloitus ja näin on hyvä. Samaten Maija Sianoja halusi Impivaaraan ankkuriksi, kun Venloihin  päivän tilanteessa ei olisi saatu sopivaa joukkuetta helposti kokoon, totesi manageri Samuli Salmenoja.

– Tasoituksen myötä voittoa Impivaarasta pitää tavoitella. Nouskin ja KooVeen yhdistelmäjoukkue on kova ja Paimiolla on vahva ryhmä. Onko sitten hyöty vai haitta, kun kuusi ensimmäistä osuutta juostaan Rastin hallinnoimalla alueella. Joukkueen kasaamisessa mietin taktisesti osuuksien erilaisuutta, kun osassa on myös pitkähköjä tiejuoksupätkiä. Jukola-uusinnassa mennään kova pää edellä, Salmenoja jatkaa.

Kotona tai mökillään kesäiltaa viettävälle yleisölle tarjoutuu mahdollisuus seurata kilpailua Iltasanomien ISTV:ssä ja GPS-seurannan parissa. Tulospalvelussa häärii itse oikeutettuna Timo ”Kokkens” Kokko.

Lauantaina klo 13 alkavassa Venlojen Viestissä MS Parmalla ei ole joukkuetta mukana.