| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Nuorten Jukola päättyi katastrofiin. (Päivitetty 2023-08-25)

NuJu.n lähtö! TEPPO

Nuorten Jukola Hyvinkäällä oli tyylikkäästi järjestetty, mutta sen jälkinäytös oli täydellinen limbo. Nuorten suunnistajien lippulaivassa sen imagon huomioon ottaminen unohtui tyystin. Tuomarineuvosto näytteli pääroolia, kun maastossa käytiin katsomassa virheellisesti vedettyä kielletyn alueen nauhoitusta.

Se oli jäänyt iltamyöhällä virittäjiltä 70 metriä liian lyhyeksi. Tästä syystä  MS Parman gps:llä varustettu 6. osuuden juoksija ajautui kielletylle luonnonsuojelualueelle korjaten kuitenkin erheensä heti sen huomattuaan. Kävi ilmi, että hänen kanssa alueella kävi myös Hiidenkiertäjien juoksija, jolla ei ollut gepsiä.

Lopputulemana oli, että tuomarineuvosto päätti pitää tulokset voimassa ja että palkintojen jakoon päästiin tunnin myöhässä Aivan oikein Hiidenkiertäjät sai kolmospalkkinnot ja MS Parma seitsemänneksi sijoittuneelle tarkoitetut palkinnot.

Joukkueiden jo poistuttua kisapaikalta oli kuuleman mukaan  alkanut uusi vääntö asian tiimoilta JRV:n jättämän protestin myötä. Tehtiinkö protesti säännöissä mainitussa ajassa, ei ole tietoa. Lajisääntöjen mukaan vastalause pitää käsitellä välittömästi. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan vasta sunnuntai-iltana tuomarineuvosto kokoontui antaen hylkäyspäätöksensä, siis 1,5 vuorokautta kisan teknisen päättymisen jälkeen.

MS Parman ja Hiidenkiertäjien  vastaprotesti hylättiin. Koko prosessi on ollut niin sekava, ettei voi tietää onko kaikki tapahtunut taiten sääntöjen mukaan. Todella järjetöntä huopaamista tuomarineuvostolta.

Urallani olen ollut 14 kertaa kansainvälisen tason tai SM-tason kilpailun pääratamestari, valvoja ja/tai  tekninen asiantuntija/liiton valvoja. Osaan taatusti arvioida, mistä tässä on kysymys. Järjestäjät ovat tehneet selvän virheen, onko valvoja ja/tai TA olleet tehtävässään ajan tasalla. Ratkaisullaan tuomarineuvosto haluaa syyllistää maajoukkuetason nuortaa suunnistaja, joka itse asiassa ei ole mihinkään syyllinen, vaan puutteellisen karttakuvan uhri.

Nyt tulosivulla on julkaistu tulokset, joissa HiKi ja MS Parma on hylättyjä. Onko nämä kaksi joukkuetta ainoat, jotka ko alueella ovat juosseet. Siitä ei ole minkäänlaista faktaa, paikalla ei ollut valvontaa. Kaiken lisäksi kumpikaan hylätty joukkue ei hyötynyt pätkääkään ko aluueella retkeilystä, päinvastoin, se oli hitaampi reitti väliaikojenkin perusteella.

Tuomarineuvostolla ei näköjään riittänyt ymmärrystä, miten jo kaksi vuotta nuorten maajoukkuryhmään kuulunut nuori mies suunnistaa. Se tekee reitinvalinnan; päin kielletyn alueen nauhaa, sitä pitkin polkureitinvalinnalle.

Nyt kielletyn alueen nauhaa ei ollut, kun se oli 70 metriä  liian lyhyt; matka jatkui valkoiselle alueelle jota ei näköjään ollut edes kartoitettu eli oli suota. Mistään ei voinut heti tietää, että on kielletyllä alueella. Vasta kun oikealta kaartanut polku tuli vastaan asia pamahti silmille.

Mitenkään ei voi olettaa, että ajautuminen olisi ollut tahallinen vaan johtui kartan puutteellisista merkinnöistä!

Olen ollut nuorten Jukolassa mukana se ensimmäisestä kisasta lähtien ja ollut kahdesti ko tapahtuman pääratamestari.

Aikaan, kun nuorten jukola oli Vaasassa, 3/4 osaa kaikista joukkueista juoksi 3-4 osuuksilla samat hajonnat. Kilpailuhan olisi pitänyt hylätä. Ei ollut mitään sääntöjen mukaista perustetta hyväksyä tulokset. Nyt astui esiin nuorten suunnistajien kunnioittaminen. Isosta virheestä huolimatta tulokset jäivät voimaan. Nyt virhe ei ollut kilpailijoista johtuva, niin ainoa oikea päätös on ensimmäisen päätöksen mukainen ja hyväksyä tulokset.

Asia ei ole vielä loppuun käsitelty. Olen saanut puhelimitse tiedon joukkueen johtajalta, että sekä Hiidenkiertäjät että MS Parma tekevät valituksen SSL:n  korkeimpaan elimeen sääntövaliokuntaan viimeistään kahden viikon aikana saamasta kirjallisesta tiedosta vaatien oikaisua. Sääntövaliokunnallla on kaksi kuukauttaa aikaa antaa ratkaisunsa.

Mikäli sääntöryhmän päätös on hylättyjen joukkueiden kannalta negatiivinen, voi valitusta jatkaa liittohallitukselle kolmen viikon sisällä tiedon saannista. Liittohallituksen on annettava päätöksensä  neljän viikon kuluessa. Tämänkin takana on vielä portti, Urheilun oikeusturvalautakunta. En usko tähän saakka mentävän. Olisi jo aikoihin eletty, jos lasten urheilua ratkoo OTL.