Neljä mitalia sprintin SM-kisoista

Jussi Ankelo ja Timo Peltola olivat ylivoimaisia sprintin SM-kisoissa Jyväskylässä. Hopeaa vuolivat Sanna Paukkunen ja Henrik Väisänen.

Yli 1600 suunnistajaa tavoitteli palkintosijoja sprintin SM-kisoissa Jyväskylässä sunnuntaina. Kisakeskus oli pystytetty aivan kauppungin ydinkeskustaan Sepänaukiolle. Harjulle ei sentään tarvinnut kiiivetä vaikka sen juurella oltiinkin.

Järjestäjät olivat tehneet perusteellista työtä anomalla yli sata liikkumislupaa kiinteistöjen ja tonttien omistajilta. Monimuotoiset sisäpihat olivat suunnistajille haasteellisia varsinkin lyhyillä rastiväleillä.

Yllättävän moni leimasi väärällä rastilla tai sitten jokin rasti jäi kokonaan väliin. Näin kävi myös muutamalla MS Parmasta. Rytmitystä radoilla riitti, kun välillä oli  tarjolla pitempiä reitinvalintavälejä.

Jussi Ankelo oli ylivoimaisessa vauhdissa SM-sprintissä.

Miehillä oli epäonnea, kun maailmancup-paikoista kisaavat Akseli Ruohola sekä Arto Talvinen joutuvat jättämään viimeisen näyttömahdollisuuden väliin sairastumisten vuoksi. Aamun karsinnoissa hyvin juossut Topi Penttinen oli finaalissa seitsemästoista minuutin mestari Miikka Kirmulalle jääneenä.

Myös naisten sarjassa kymppikärki jäi saavuttamatta. Enni Jalavan neljäs sija karsinnassa oli lupaava. Vaikka finaalikin oli virheetöntä ja vähän vauhdikkaampaa kuin karsinta, niin se riitti nyt sijaan kolmastoista. Noora Koskinen kahdeskymmenes.

Jussi Ankelo oli huippuvedossa alkuviikon sairastelusta huolimatta. Karsinnan ykkössija vaihtui finaalissa selvään Suomen mestaruuteen. Karsinnassa kovinta vauhtia pitäneeltä Topias Muukkoselta puuttui finaalissa yksi leima.

‒ Hyvä päivä! Alkuviikosta oli kuumeilua ja tukkoisuutta, joka laittoi vähän peliä jännäksi. Kyllä se vielä haittasi fyysistä puolta, mutta suunnistuksellisesti oli koko päivän sujuvaa tekemistä ja suunnistus oli hyvin edessä, Ankelo totesi.

Tessa Salmian loppukiri ei riittänyt, jäi sekunnin mitaleilta D20:ssa.

Tyttöjen 20-sarjassa sekä Tessa Salmia että Elsa Ankelo olivat hyvässä vedossa jo aamun karsinnoissa. Salmia jäi finaalissa sekunnin pronssista sekä kaksi hopeasta ollen neljäs.

‒ Olihan se pienestä kiinni. Koko ajan yritin ahdistaa maksimille, mutta alkuviikon vatsatauti söi kaiken terävyyden pois kropasta ja oli aika huono päivä fyysisesti. Paljon jäi myös taidollisesti jossiteltavaa, kun radan alussa juoksin muutamaan kertaan umpikujaan. Kyllä nuo pari sekunttia olisi saanut nipistettyä pois ihan mistä vaan, se ärsyttää. Eiköhän tämä iloksi vielä muutu, ihan tyytyväinen olen sijoitukseen, Salmia kertoi.

Ankelolla on kahden vuoden takaa Suomen mestaruus ja sitä tavoitteleemaan hän lähti nytkin. Alkuvauhti oli lupaava. Johtopaikkaa hän piti 6. rastille saakka, mutta sitten tuli 40 sekunnin virhe ja myöhemmin vielä toinen 30-sekunttinen. Mitalit sai unohtaa ja hän oli SM-plaketilla seitsemäs.

SM-plaketeilla olivat myös Iina Päärni D15/8., Venla Lehtonen D16/9. sekä Amanda Yli-Fukta D18/6..

Sanna Paukkunen jatkoi mitaliketjuaan SM-hopealla.

Suomen mestaruuteen, ties monenteenko, suunnisti Timo Peltola H75 ja SM-hopealle Sanna Paukkunen D45:ssa sekä Henrik Väisänen H35:ssa.