| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Naiset viides Viestiliigan finaalissa

Naisten startti. Ed. Elsa Ankelo ja vas. takana Elisa Mäkinen. TEPPO SALMIA.

Viestiliigan finaalit juostiin ensi vuoden Porvoon Jukolan naapurimaastossa  Virvikissä. Pinta-alaltaan melko pieni alue on suunnistuksellisesti nautittavaa ja vaativaa jo valoisalla, mutta etenkin syysillan pimentyessä.

Näkyvyys vaihtelee, mutta on pääosin hyvä. Peitteisimpiä alueita ovat nuoremmat männiköt ja osa soistuvista pusikkoisemmista alueista. Myös kulkukelpoisuus vaihtelee ja on kallioisilla ja vanhemmissa kuusikoissa erittäin hyvä, kun taas osalla aluetta ja etenkin soilla vahva paksu varvikko hidastaa menoa.

Itse kisa ei kokonaisvoittojen kannalta tuonut yllätyksiä. Tampereen Pyrintö sinetöi naisten kilpailun ottaessaan nyt loppukirivoiton Paimion Rastista. Miehissä KooVee:n johto oli jo ennen finaalia vakuuttava, minkä vain totaalinen mahalasku olisi voinut syödä. Nyt Lauri Sild taipui loppukirissä  sekunnilla Paimion Topias Arolalle.

Tuulia ja Maija viimeisessä vaihdossa. TEPPO SALMIA.

Naisten kisaan starttasi aurinkoiseen syysiltaan 38 joukkuetta. Yhdentoista joukkueen pääletka pysyi minuutin mittaisena aina vaihtoon saakka. Toki matkan varrella tilanteet vaihtelivat melkoisesti. Ratamestarien hyvät hajonnat pitivät huolen, että veturi vaihtui monasti. Vaihdossa lopulliset kärkijoukkueet löytyivät kuuden parhaan joukosta Pyrinnön johdolla.

MS Parman avaajalla Elsa Ankelolla oli takanaan kolmen päivän rankka maajoukkueleiri Kuopion suurimäkisissä maastoissa, mutta tossu tuntui liikkuvan  ilman isompaa palautumisjaksoakin. Alku sujui maltillisesti omat hajonnat poimien ja viimeisellä kilometrillä hän nousi kohti kärkeä  vaihtaen kuudentena 22 sekuntia piikistä.

Tuulia Vibergille osui päivä, jota ei liiemmin halua muistella. Hän nappasi kärjen nopeasti kiinni. Kakkoshajonnalla Paimio ja Pyrintö karkasivat vauhdilla, kun oma lippu ei osunut heti kohdalle. Suunnassa pysyminen tuotti vaikeuksia ja kasirastikin tuli käytyä jo ennen seiskaa. Kun vielä toinen isompi kaarros osui kohdalle, niin  vaihdossa joukkue oli kahdeksas yli 10 minuuttia kärjestä ja minuutin kakkosen Sonja Julkusesta perässä.

Kun palkintopallille oli aikaeroa seitsemän minuuttia, sai Maija Sianoja lähteä tekemään  omaa suunnistusta mukanaan viisi muuta joukkuetta. Vähitellen joukko harveni Sianojan huolehtiessa vauhdista ja 1,5 kilometriä ennen maalia mukana oli enää Rastikarhujen Mira Kaskinen. Kun HS:n Evely Kaasiku sortui vielä harharetkille, Sianoja rutisti maaliin viidentenä 3 sekuntia ennen Kaskista ja vajaat pari minuuttia palkintopallista. Kakkosjoukkue Elisa Mäkinen, Sonja Julkunen ja Minna Miettinen oli kolmastoista.

Tuukka Mäkinen ja Eero Heinonen alkukiihdytyksessä. TEPPO SALMIA.

MIEHIÄ oli lähdössä 69 joukkuetta. Eero Heinonen otti heti alkuun paikan Fredric Portinin vetämässä letkassa kakkospaikalla. Parivaljakko oli jo minuutin karkuteillä, kun seiskalla tuo minuutti hukkui ohiajoon.

Toinen virhe tuli toiseksi viimeisellä hajonnalla, jossa Koovee karkasi 1,5 minuutin päähän. Lopussa Heinonen nousi neljänneksi ja hyvän lopun juossut kakkosen Tuukka Mäkinen kahden sekunnin päähän kuudenneksi.

Kakkososuuden kingi oli TuS:in Touko Seppä, joka pari minuuttia kärjen takaa lähteneenä nousi jo nelosella piikkiin ja yksin suunnistaen kiskoi kolmen minuutin eron kakkosena vaihtaneeseen MS Parman Topi Penttiseen, joka teki hallitus suorituksen.

Aaro Julkusen alku oli lupaava ja neloselle mennessä hän oli kakkosena, kunnes omalla hajonnalla tuli koukkua. Pieniä virheitä tuli jatkossakin ja välillä yksin jääden suunnistus oli hitaampaa. Lopussa vielä rastilla 13 tuli ohiajo aivan rastin vierestä ja takaa tullut letka tuli kintereille. Ihan lopussa kolme sijaa karkasi joukkueen oltua yhdestoista.