Lumiainen tarkkuussuunnistuksen SM-kisoissa

Tarkkuussuunnistuksen SM-kisat kilpailtiin kaksipäiväisenä 1.-2.9.2018 Nurmeksessa. Nopeaa kartanlukua vaativaan tempo-kilpailuun starttasi 33 ja perinteiseen preo-suunnistukseen 38 suunnistajaa. Tarkkuussuunnistuksessa kaikki kilpailevat samassa sarjassa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Kun koolla oli maamme tarkkuussuunnistuksen terävin kärki, kisa SM-mitaleista oli tiukkaa.

Tempossa Pielis-areenan ympäristön puistomaisemissa olleiden kahdeksan tehtäväaseman avulla karsittiin 15 parasta sunnuntain finaaliin. Ratamestarin yllättävä toinen tehtäväasema kaukaisine rasteineen kallioisen mäenrinteen muodoilla osoittautui kilpailijoille haastavaksi: kaikkien viiden tehtävän oikeiden vastauksien vastausprosentit jäivät vain 39-52 % haarukkaan.

Ensimmäistä kertaa tempon SM-kisoihin osallistunut MS Parman Jyrki Lumiainen epäonnistui kakkosasemalla, mutta karsinnan muilta asemilta virheitä tuli yhteensä vain kuusi. 40 tehtävään 11 virhettä ja vähän alle 40 sekunnin vastausnopeus per tehtäväasema riitti tuloslistalla 16. sijaan, mutta silti niukasti finaalipaikkaan, kun yksi edellä ollut oli myöhästynyt aamun lähtökaranteenista ja oli siten kilpailussa ulkopuolisena.

Sunnuntain tempo-finaalissa oli kaksi tehtäväasemaa. Ensimmäisellä tehtäväasemalla yksi rastilippu oli sen verran väärässä paikassa, että kisan jälkeen järjestäjät joutuivat mitätöimään kyseisen aseman. Näin viisi yleisörastia Bomban kesäteatterilla jäi finaalin ainoaksi tehtäväksi. Lumiainen nousi finaalin virheettömällä suorituksella tempon lopputuloksissa sijalle 14.

Tempon finaalipaikka ensikertalaiselle oli yllätys. Tällä kertaa auttoi toki myös, että lajin tämän vuoden EM-viitonen oli ratamestarina ja MM-kultamitalisti valvojana.

- Ennakko-odotuksiin nähden täytyy olla tyytyväinen, Lumiainen kommentoi. Virheitä tulee liikaa, tarkkuutta täytyy saada lisää. Vastausnopeutta pitäisi myös kehittää, mutta summamutikassakaan ei voi vastata. Onhan se huikeata, kun huiput hahmottavat maaston ja lukevat kartan niin, että pystyvät antamaan yleensä oikeat vastaukset keskimäärin alle 5 sekunnin. Itse pääsin nyt kisassa vasta keskimäärin vajaaseen 8 sekuntiin per tehtävä. Toisaalta, jos olisin kaikki vastannut tuolla nopeudella vähän hitaammin mutta oikein, sillä olisi napattu SM-pronssia.

Tempossa Antti Rusanen nappasi mestaruuden jälleen ylivoimaisesti, tehden vain yhden virheen 45 tehtävässä - vastaukset keskimäärin 4,35 sekunnissa. Lauri Kontkanen teki kilpailutauon jälkeen paluun suoraan mitaleille: SM-hopeasija yhdellä virheellä, yhteisajassa 40 sekuntia Rusasta hitaampana. Pronssisijan saavutti tempon hallitseva Euroopan mestari Pinja Mäkinen.

Perinteisemmän tarkkuussuunnistuksen, preo-kilpailun, ensimmäinen osa kisattiin lauantaina Kotilanvaaran hiihtokeskuksessa. Pääosin latupohjan lähimetsiin sijoitettu rata osoittautui haastavaksi, kuten SM-tasolla kuuluukin. Virheittä ei onnistunut kukaan kilpailijoista. Preon ykkösosassa oli myös pientä dramatiikkaa, kun radan 18 tehtävästä tehtävä numero 8 hylättiin valituksen myötä, eikä tuomarineuvosto hyväksynyt hylkäyspäätöksestä tehtyä protestia. Tehtävä osoittautui kartan tarkkuuden ja liputuksen osalta sen verran epäselväksi, että tehtävän nollaus oli perusteltu ratkaisu. MS Parman Jyrki Lumiainen oli ensimmäisen päivän jälkeen tuloksissa 19. Radan haastavuudesta kertoo aikarasti: kahteen tehtävään oikean vastauksen löysi alle 30 % kilpailijoista.

Sunnuntaina preo-finaali jatkui Bomban talon lähistöllä toisella 18 tehtävän radalla enemmän puistomaisissa maastoissa. Lajin huipuillekin tuli virheitä kumpanakin päivänä. Lauantain preo-kisassa kuudella parhaalla virheitä oli 1 - 4, sunnuntain kilpailussa kaikilla virheitä oli vähintään kaksi ja jo viidenneksi paras teki neljä virhettä.

- Lajin viehätys on pienissä marginaaleissa ja hermokontrollissa. Hyvänä päivänä voi nousta tuloksissa korkeallekin, mutta helposti myös romahtaa, jos suoritus ei ole hallussa ja keskittyminen herpaantuu. Huiput ovat tasaisen kovia myös preossa. Itse tein lauantaina peräti 7 virhettä mikä oli liikaa, mutta sunnuntaina väärä leimaus tuli vain neljään tehtävään. Sunnuntain kisassa olin 10. mikä on paras sijoitukseni koskaan, joten nousujohteisesti meni. Yhtä tehtävää mietin pitkään ja harmi, että valitsin väärin. Oikealla vastauksella siihen tehtävään olisin ollut sunnuntaina jopa viides, Lumiainen pohtii.

Preo-kilpailun SM-mitalistit olivat samat kuin tempossa, ja vielä samassa järjestyksessä. Rusaselle SM-kulta, Kontkaselle hopeaa ja Pinja Mäkiselle pronssimitali. Kahden osakilpailun yhteistuloksissa Lumiainen sijoitus preossa oli 14.

Lumiainen oli vasta kolmatta kertaa SM-preo-kisoissa. Kärkikymmenikköön pääsy on vaikeaa mutta ei mahdotonta: yksi virhe vähemmän radalla, niin preossa Lumiainen olisi ollut jaetulla 10. sijalla.

- Suomessa tarkkuussuunnistuksen taso on kova kansainvälisestikin mitattuna. Tänä vuonna Suomeen tuli EM-kisoista preon ja viestin kulta sekä tempossa kolmoisvoitto, MM-kisoista tempon kulta ja preon sekä viestin pronssi. Itse saavutin nyt kaksi 14. sijaa SM-tasolla, ja molemmissa lajeissa kaikki edelläni olleet taitavat olla vähintään maajoukkuetason tarkkuussuunnistajia, joukossa monta MM- ja EM-mitalistiakin, Lumiainen ynnäilee.