| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Jalava EM-keskimatkan finaaliin

Enni Jalavalta loistava avaus keskimatkan karsinnoissa. MIKA ILOMÄKI.

Enni Jalava onnistui varmalla suunnistamisella välttämään isot virheet, jotka olivat hyvin mahdollisia vihreää perusväriä omanneessa maastossa. Lopputuloksena hän oli erässään neljäs, kun 20 parasta selvisi finaaliin.

Karsinnan maasto oli tyypillistä virolaista eli erittäin tiheää ja peitteistä. Kilpailussa nähtiinkin useita isoja virheitä ja yllättäviä karsiutumisia. Mm. ensimmäisenä matkaan lähtenyt Ida Haapala suunnisti hyvin rastille 9 saakka. Valkoisella ollut kymppi-nenä sen sijaan pysyi taavoittamattomissa kymmenisen ylimääräistä minuuttia rastin oikealla puolella pyörimisessä.

– Oli pusikoisempaa kuin odotin. Se teki etenemisestä ja suunnistamisesta haastavaa.On vaikea lukea samalla karttaa, kun etsii sopivaa etenemisreittiä puskassa. Onnistuin kuitenkin alkuradalla pysymään tiukasti oikeassa suunnassa ja rastit löytyivät hyvin. Keskivaiheilla tyuli pari heikompaa rativäliä, ajauduin vähän sivuun. Virheet jäi pieniksi. Tällä suorituksella oli kuitenkin kiva avata kisaviikko, Enni kertoi.

Miika Kirmula ja Marika Teini onnistuivat suomalaista parhaiten voittamalla karsintaeränsä. Erityisesti Teinin työ oli vakuuttavaa, sillä erävoitto irtosi yli kahden ja puolen minuutin erolla seuraavaan. Teini ei osannut suorituksensa perustella odottaa näin suurta voittomarginaalia.

– Ei tuntunut siltä, että olisi mitään flow-tilaa saanut päälle, kun maasto oli niin tukkoista. Oli rehevää ja vaikeakulkuista. Näkyvyys oli niin heikko, että pienemmät ja välillä isommatkin maastokohteet jäivät piiloon, Teini kertoi vaikeasta kilpailusta.

Teini on keskimatkan Euroopan mestari vuodelta 2018. Kahden karsintavoiton lisäksi Suomi pärjäsi muutenkin laajalla rintamalla. Muun muassa Venla Harju oli omassa erässään toinen.

Muut suomalaiset finaaliin jatkaneet suunnistajat ovat Olli Ojanaho, Aaro Aho, Joni Hirvikallio, Samu Heiska, Anu Tuomisto, Ina Westerlund, Enni Jalava, Miia Niittynen ja Veera Klemettinen.

Myös MS Parman Jonas Hubacek selvisi finaaliin.

EM-kilpailujen keskimatkan finaali on ohjelmassa lauantaina. Huomenna torstaina ohjelmassa on ensimmäisenä mitalimatkana pitkän matkan kilpailu.