| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Huippumenestystä SM-pitkillä

Maija Sianoja mestaruusvauhdissa jo varvauksessa.

Kaksi SM-kultaa, kolme SM-hopeaa ja kuusi SM-plakettisijaa oli päivän saldona pitkien matkojen SM-talit ratkottiin Siikaisissa sunnuntaina. Harvoin on arvokilpailuissakaan nykyisin tarjolla neitseellistä suunnistusmaastoa, nyt sitä herkkua oli.

Kilpailumaasto oli kauttaaltaan uutta, ennen kartoittamatonta suunnistusmaastoa. Maasto oli tyypillistä pohjoissatakuntalaista metsämaastoa, jossa avokallioalueet ja suot vuorottelevat. Hidasteena oli jonkin verran eri ikäisiä hakkuita. Haasteellista oli alueen pienipiirteisyys ja vaihtelevat korkeuserot. Kilpailijoiden kiitosta sateli niin maastosta, kartasta kuin riittävän pitkistä haasteellisista radoista

MS Parman suunnistajat menestyivät todella erinomaisesti pääsarjoja myöten. Naisissa Maija Sianoja oli täysin ylivoimainen mestari ja miehissä Akseli Ruohola nousi lopussa SM-hopealle.

Sianojan suoritus oli kaikilta osin aivan omaa luokkaansa. Jo pitkällä kakkosvälillä hän oli minuutin kaikkia muita nopeampi. Onnistuneita reitinvalintoja tehden hän karkasi muilta tasaisesti lopulta 4,5 minuutin päähän. Hopealle ylsi Jämsänkosken Merja Rantanen ja pronssille Rastikarhujen Mira Kaskinen.

Hopea-Akselia hymyilyttää, vaikka kolme kilsaa on vielä jäljellä.

‒ Lähtöviivalla alkoi hirveä jännitys, vaikka verkatessa ei ollut yhtään jännittänyt. Sain kuitenkin mielen rauhoittumaan melko nopeasti ykkösvälin aikana ja kun kakkoselle tarjottiin selkeätä tiekiertoa oikealta, niin päätin heti sen. Löysin melko hyvän väylän tielle ja siellä olikin sitten aikaa lukea rataa eteenpäin. Myös kolmoselle hyödynsin metsätietä, sillä suoralla vaihtoehdolla ollut vihreä näytti riskiltä.

– 3-7 välit oli hienoa kallio-suo aluetta, teknisesti vähän haastavampaa, mutta maltoin pitää homman koko ajan hallussa ja pysyin hyvin kartalla. Kutosella sain eteen lähteneet Amyn ja Sannan kiinni, joten siitäkin sai hyvää palautetta omasta tekemisestä. Lähdin kuitenkin tietoisesti kohti seiskaa vähän eri väylää, sillä homma tuntui sujuvan parhaiten ilman häiriötekijöitä.

– Kasi välin toteutus oli vähän huono, kun en ollut tarpeeksi hyvin päättänyt suunnitelmaa ja monessa kohtaa meno meni liian mutkaiseksi. Rastiympyrässäkin tuli vielä ihmeteltyä.

Lottelle plaketti, Jussille SM-hopeaa.

–Varvauksessa sain vahvistusta sille, että ihan hyvin menee.  Loppulenkillä selvästi alkoi väsyttää, mutta tarjolla oli  hyviä kiertoja pellon ja rantaniityn kautta, jotka hyödynsin ilomielin. Kokonaisuutena tasapainoinen suoritus, maltoin rauhoittaa menoa silloin, kun oli siihen syytä ja toisaalta alussa, kun oli vielä hyvin voimia, niin valitsin fiksut reitinvalinnat, joilla pystyin hyödyntämään fysiikkaa.

Ruoholan alku oli maltillinen kuitenkin kymppisakissa kakkosvälistä saakka. Viidenkymmenen minuutin juoksun jälkeen sijoitus rastiväliajoissa oli jo mitalin syrjässä kiinni  ja viimeisellä kolmella kilometrillä mies nousi kakkoseksi. Kisan voitti Suomen tämän hetken ykkössuunnistaja Helsingin Suunnistajien Olli Ojanaho 4,5 minuutin erolla Ruoholaan. Vaikeuksia oli monella. Mm. kovinta vauhtia aloittanut KR:n Miikka Kirmula hukkasi itsensä totaalisesti pienipiirteisellä kallioalueella ja suuntasi teitä pitkin kisakeskukseen

‒ Hopea maistuu tosi hyvältä pitkän ja raskaan kisan jälkeen. Kerrankin sain otettua tasaisesti geelejä ja juomaa matkan varrella. Energiaa riitti hyvin maaliin asti. Pari pientä virhettä rastinotoissa sekä ajautumista keskellä rastiväliä. Maasto oli raskas ja haastavaa suunnistusta oli tänään tarjolla, Ruohola totesi.

Topiakselle SM-kulta huippusuorituksella.

MS Parman 15-pojat hurjastelivat ottamalla ylivoimaisen kaksoisvoiton. Topias Muukkosen ykkössijan takana oli lähes 100-prosenttinen onnistuminen suunnistuksessa. Jussi Ankelo nappasi hopeaa vajaat pari minuuttia Topiakselle takana. Tuo pari minuuttia oli kertynyt jo kolmoselle mennessä. Välillä ero kaventui jo minuuttiin.  Poikien ylivoimaa kuvastaa, että pronssipoika Lynxin Anton Packalén oli jo yli seitsemän minuuttia kärjestä.

D40 sarjassa hopealle puristi Sanna Paukkunen vain 13 sekuntia mestaruudesta. SM-plaketeille suunnistivat MS Parman Peeter Pihl (H35/4.), Petri Paukkunen (H40/4.), Aleksi Karttila (H18/6.),  Tessa Salmia (D18/5.), Elsa Ankelo (D18/8.) ja Lotte-Line Ekström (D16/9.).