| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Talvinen SM-pitkän nelonen

Arto Talvisen neljäs tila SM-pitkillä on kova veto.

MS Parman 22-vuotias Arto Talvinen nousi maamme kärkisuunnistajiin sijoittumalla neljänneksi SM- pitkällä matkalla Lapuan Simsiön vuorella sunnuntaina. Äärimmäisen vaikeilla radoilla kukaan ei selvinnyt virheittä, mutta Talvinen onnistui kuitenkin välttämään isommat kiemurat.

Suomen mestaruuden voitti Tampereen Elias Kuukka ja muut mitalistit olivat Paimion Fredric Portin ja kokenut konkari maailmanmestari Jani Lakanen.

Jukolan Viesti on suunnistettu kahdesti Simsiön legendaarisella vuorella, joten sen varvikkoiset, vaativat rinteet eivät olleet mikään yllätys. Alun pusikkoiset rastipisteet olivat oma ongelmansa. Kun rinteille tultiin, rata muuttui hajontalenkeillä keskimatkatyyppiseksi neppailuksi ilman minkäänlaista reitinvalintaa. Sama toistui vielä viimeisellä parilla kilometrillä.

– Odotin paljon kivampaa maastoa ja kunnon pitkän matkan rataa, jossa pystyisi reilusti juoksemaan. Maastopohja oli huonoa ja kivikkoista vaikeuttaen askeltamista ja alamäkiin piti mennä varoen.  Alkukilometrit olivat risukkoista ja mitään sanomatonta maastoa, jossa oli pakko edetä kompassilla. Hajontalenkkien lyhyillä rastiväleillä oli edettävä käsijarru päällä, jotta niille neulansilmille kohtuullisesti osui, Talvinen analysoi.

Talvinen tiesi kuntonsa olevan hyvän ja hän jaksoi hyvin loppuun saakka. Viimeiseen puoleen tuntiin tuli kolme pohja-aikaa ja kuusi muuta kymppisakkiin. 1,5 minuuttia olisi tarvinnut saada ajasta pois, jotta olisi päässyt mitalipallille. – Yhden virheen poisjääminenkään ei olisi auttanut. Turha jossitella, muutkin teki virheitä.

Hyvän karsinnan tehneen Henrik Väisäsen suora valinta metsän läpi ykköselle oli hidas. Suunnistus sujui hyvin aina toiselle perhoslenkille saakka, jossa alarinteessä olluta kokoontumisrastia piti koukkailla oikein kunnolla. Väisänen oli 25.

Eero Heinonen, pitkän SM-nelonen.

MS Parman naisten vahva ryhmä epäonnistui kokonaisuudessaan. Parhaiten eteni ensimmäisen tunnin Tuulia Viberg ollen jopa alkuun mitalivauhdissa, mutta loppulenkillä alkoi tulla virheitä ja loppuun vielä iso koukku kolmanneksi viimeisellä rastilla. Ongelmaksi tuntui muodostuvan paluu hajontalenkkien päätös- tai alkurastille. Oliko rasti sitten kovin piilossa, kun aivan vieressä käytiin useamman kerran.

Maija Sianoja eteni puolimatkaan kymppisakissa. Hajontalenkkien päätösrastia piti koukkailla pidempään. Hän oli viidestoista.

Karsinnassa hieman epäonnistunut Eero Heinonen paikkasi tilannetta finaalissa ja tasaisen varmalla tekemisellä oli neljäs H20-sarjassa. Karsinnan ykkönen Akseli Ruohola sortui finaalissa isoon virheeseen rinteellä ja oli kymmenes juuri ennen Aaro Julkusta. H18-sarjassa Rasmus Ekström oli viides kuten myös Oskari Lepistö H16-sarjassa.

D15-sarjan tyttöryhmälle Simsiön rinteet eivät olleet suosiollisia. Toki maastotyyppi ei ollut myöskään tutuinta. Ei olisi haitaksi leireillä vastaavassa ympäristössä.