| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Oravatonni säilyttää suosionsa

Ratamestari Matti Koivisto käväisi kurkkimassa, miten yleisörastilta näkyy maalialue ja hyvinhän tuo näkyi!

XXXI Oravatonni suunnistetaan tulevana suununtaina Mynämäen Kalelassa Mynäjoen metsätien varrella. Kokonaisuudessaan maasto-olosuhteisiin, avonaiseen mäntymetsään rakennettava kisakeskus tulee tarjoamaan kaikki tarvittavat palvelut 1200 kilpailijalle ja heidän huoltojoukkoilleen. Loivasti laskevalta rinteeltä on hyvät näkymät yleisörastille ja viimeisille rasteille.

Oravatonni 2016 suunnistetaan Fin5 2015 maaston pohjoisosasssa ja siitä pohjoiseen alueella, jossa ei ole kilpailtu koskaan aikaisemmin. Maastoa halkoo kuivan kesän jäljiltä todella vähävetinen Mynäjoen uoma. Ratamestari Matti Koivisto on varmuuden vuoksi tehnyt radat niin, että sen ylitys tapahtuu siltaa pitkin.

– Parkkipellolta on kisakeskukseen puolisen kilometriä hyvää metsätietä. Todella kuivan kesän jäljiltä pelto kyllä kestää ajamisen, tuskin parin päivän sateet siihen mitään vaikuttaa.

Yläneentiellä Kalelan kohdalla on sunnuntaina klo 9-15 tavanomaista vilkkaampaa henkilöautoliikennettä. Oma lukunsa on, että paikalle on tulossa tusinan verran linja-autoja eri puolilta Suomea, Kari Tuomola kertoo kehottaen tiellä liikkujia varovaisuuteen.

– Onhan se mukavaa, että Oravatonnin osanottajamäärä vuosi vuodelta säilyy sentään vakiona, vaikka monissa muissa kisoissa on ollut havaittavissa vähentymistä. Lapset ovat meillä avainasemassa ja niitä riittää, onhan Oravatonni heille vuoden kohokohta ja kauden päätöstapahtuma, haravanvarresta kisakeskuksesta tavoitettu kilpailun johtaja Reima Rantanen totesi tyytyväisenä.

Matti Koivisto tarjosi Mari Mäkelälle seitsemän ja puolitonnista ratavaihtoa koejuoksuun. "Tästä ainakin näkyy", mutta Marin valinta osui kuitenkin kymppitonnilla olevaan rataan.

Maasto on enimmäkseen vaativaa erämaista suunnistusmaastoa. Kilpailukeskuksen lähialue on avoimempaa ja nopeakulkuisempaa maastoa, osin jopa mäntykangasta. Pienipiirteisten kallioalueiden välissä on monin paikoin tiheitä, vihreitä alueita.

Viitteitä tulevasta kertoi Arto Talvinen keskiviikkoillan sateisen H21- koejuoksun jälkeen: "Kyllä siinä tarkkana sai olla ja suunnistaa koko ajan. Kuitenkin paikoitellen oli huono näkyvyys ja helposti tiheikössä ajautui väärään suuntaan hyvää uraa etsiessä. Kokonaisuutena hyvä rata!"

Ari Salosen tekemä erinomainen kartta tarjoaa luovimiseen kaiken tarvittavan ja tässä onnistuvat varmasti kehuvat maalissa maastoa. Toisaalta taas pitkä päätyyn ja perään taktiikalla liikkeellä olleet voivat maalissa olla sitä mieltä, että olipa raskasta ryteikköä. Kilpailumaastossa on vain yksi metsäautotie, niin sekään ei mahdollista kovin monia perinteisiä reitinvalintavälejä, ratamestari  Koivisto kertoo.

Nuorimpien radoista vastaa kokenut Timo Kokko, joka on hyödyntänyt nuorille sopivan lähimaaston suunnitelmissaan. Gps-seurattujen16-sarjojen lähdöt ovat jo perinteisesti kisakeskuksesta ja heillä kuten myös aikuisten pääsarjoilla ns. yleisörasti aivan maalialueen lähistöllä, joten seurattavaa on yllin kyllin myös yleisölle.

Pääsarjoista puuttuvat maajoukkueen mukana Viron Otepäässä leireilevät, mutta lähellä terävintä kärkeä olevia suunnistajia on mukana useita.

Oravatonnin kiertopalkintoon saadaan Tampereen Pyrinnölle nyt todellinen haastaja, sillä vahvaa nuorisotyötä tekevä Espoon Suunta lataa busseihin peräti 91 suunnistajaansa, kun Pyrinnöllä on matkassa heitä 52. Alkuvuosien menestyvä Lynx tekee paluuta 50 osanottajallaan.

Kaukaisimpina vieraina isolla joukolla tulevat Vehkalahden Veikot, OK Trian, Kokkolan Suunnistajat, Espoon Akilles ja Kangasala SK. Lähialueelta vahvimmin ovat edustettuina Turun Suunnistajat, Paimion Rasti, Angelniemen Ankkuri ja Rasti-Lukko.

MS Parma osallistuu pääasiassa lasten sarjoihin. Tosin 21:issä tämän hetkistä tasoaan mittaavat 18-vuotias Aaro Julkunen, 20-vuotias Aaro Ruohola, Samuli Salmenoja, Anni Heikkonen ja Elisa Mäkinen.

Ensimmäiset kilpailijat lähtevät maastoon klo 11 ja kisa on ohi n. klo 15.

Kannattaa muistaa kuntosuunnistus huippukartalla ja - maastossa. Ilmoittautuminen infossa, kuntoratojen ratamestari Sanna Laine tiedottaa.