Suomelle kaksi mitalia MM- viesteistä

2100m imee suunnistajan kuiviin. Nestettä tarvitaan. Kuva: Kari Jalava

Kohti viestin kartanjakoa ja toista osuutta!

Raskas kisaviikko päättyi Taraspissa käytyihin viesteihin. Suomeen saatiin kaksi mitalia. Tytöissä Leenukka Hanhijärvi, Enni Jalava ja ankkuriosuudella lujaa liikkunut Anna Haataja nappasivat hopeaa ylivoimaisen Sveitsin jälkeen. Pojissa Topias Ahola, Anton Kuukka ja Olli Ojanaho suunnistivat pronssin arvoisesti. Viestit olivat erittäin jännittäviä. Ainoastaan molemmat sarjat voittanut Sveitsi oli karussa lähes koko matkan. Akseli suunnisti Suomen kakkosessa. Tuomas Heikkilä tuli vaihtoon ykkösen Aholan tuntumassa sijalla 14 ja saman teki Akseli tullessa hiukan Kuukan jälkeen vaihtoon sijalla 9. Valitettavasti viesti jäi kesken, kun ankkuri Topi Raitanen ei päässyt tänään starttaamaan.

Välipäivän jälkeen 11.7. Ftanin vuoristossa karsittiin keskimatkan finalistit. Lämpötilakin laski 10 astetta ja kisan aikana myös satoi. Helpolla tänään ei finaalipaikkaa otettu. Tosin tiedossa ei ole, millä taktiikalla kilpailijat radan menivät, mutta viimeiset paikat jaettiin sekuntitaistossa. Akseli sijoittui B-erän sijalle 15 ja starttaa näin ollen huomisessa finaalissa. Kolmen suomalaisen suoritus ei valitettavasti riittänyt A-finaaliin. Finaalissa 12.7. Susch-Lavinissa Akselille tuli harmittavia virheitä. "fyysisesti oli hyvä päivä, mutta minkäs teet, ei täällä pärjää jos tekee hiemankin virhettä" oli Akselin ajatukset finaalista. Parhaiten suomalaisista menivät Anna Haataja (5) ja Anton Kuukka (7).

Maailman parhaiden nuorten suunnistajien kisaviikko jatkui 11.7. Val Müstair vuoristossa pitkällä matkalla. Naisissa Suomen Anna Haataja oli liekeissä ja otti kultaa eilisen pronssin kaveriksi. Turun suunnistajien Enni Jalava oli upeasti kahdeksas.

Akselin kisa sujui nousujohteisesti. Poika selvisi uuvuttavan yli 2000 metrissä käydyn kisan ilman suurempia virheitä. Muutaman rastiympyrän hermoilu ehkä vei muutaman sijan, mutta nousujohtoinen suoritus riitti kisojen 18- vuotiaalta ensikertaiselta upeasti 15. sijaan.

–Alku meni ihan hyvin, vaikka kahdelle rastille tuli pieni virhe ennen varvausta. Sitten lopussa hyydyin tosi pahasti ja mäissä en jaksanut yhtään juosta. Sija kuitenkin ihan hyvä, Akseli kertoi tyytyväisenä suoritukseensa.

Erityisen haastavuuden rataan toi kilpailujen sijainti yli 2100 metrissä. Päivä oli kuuma, minkä lisäksi korkeus teki etenemisestä fyysisesti haastavaa.

Huomioitavaa on, että miesten mitalikolmikko oli sama kuin sprintissä. Mestarit taitaa ja pitää taitaa kaikki matkat. Suomen nuorten valmentajan Antti Örnin mukaan kaikilla Suomen "miehillä" oli tänää fysiikan kanssa vaikeuksia.

Naiset: 1) Anna Haataja FIN 57.37, 2) Valerie Aebicher SUI 59.27, 3) Sofie Bachmann SUI 1.00.31, 4) Anine Lome NOR 1.02.09, 5) Paula Gross SUI 1.03.50, 6) Leenukka Hanhijärvi FIN 1.04.28, …, 8) Enni Jalava FIN 1.04.32, 23) Lotta Kirvesmies FIN 1.08.16, 32) Emmi Jokela FIN 1.09.27, 55) Karoliina Ukskoski FIN 1.15.08

Miehet: 1) Joey Hadorn SUI 1.05.01, 2) Thomas Curiger SUI 1.05.53, 3) Isac von Krusenstierna SWE 1.07.05, 4) Simon Hector SWE 1.08.05, 5) Matous Furst CZE 1.08.08, 6) Dag Blandkjenn NOR 1.11.28, … 8) Topias Ahola FIN 1.12.07, 10) Anton Kuukka FIN 1.12.08, 15) Akseli Ruohola FIN 1.13.10, 21) Tuomas Heikkilä FIN 1.15.05, 28) Olli Ojanaho FIN 1.16.08

Scuolin 10.7. keskustassa suunnistettua sprinttiä hallitsivat isäntämään nuoret. Sprinttiradat olivat todella raskaat. Ylä- ja alamäkeä riitti koko matkan ajaksi. Naisten sarjan voittaja oli hämmästyttävän ylivoimainen, eroa kakkoseen tuli peräti 55 s. Suomen Anna Haataja oli upeasti kolmas.

Kisoissa seuramme värejä edustaa Akseli Ruohola. Hän oli maalissa 49 / 170  jääden kuitenkin vain 1,35 kärkeen. Paras miesten suomen edustaja Olli Ojanaho sijoittui yhdeksänneksi.

Kohti toista lenkkiä. Kuva: Kari Jalava