| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Nenänvalkaisijat liikkeellä

Ja eikun menoksi, 16 kilsan kiertäjät liikkeelle.

Perinteinen Nenänvalkaisu nytkähti liikkeelle XXVII kerran Kaariaisten entisen koulun läheisyydestä. Perinneyhdistyksen Jussi Elon mukaan osanottajia on ihan vakiomäärä huolimatta kahden suuren alueemme seuran MS Parman ja TuS:in samanaikaisten Jukolaleirien Lahdessa ja muidenkin.

Pressin toiveen mukaisesti lähtö tapahtui asumattoman maalaistalon kuraiselta pihalta, josta K-pisteelle fälttipeltoa pitkin oli satakuntametriä. K-pisteenä lähdönvalvojan mukaan oli metsänreunassa erottuva polun pää.

4 asteen lämpötila ja pitkin jatkunut vesisade saatteli nenäilijät reiteilleen. 25 kilometrin kuningasmatkalle uskaltautui kolme paria nimekkäimpänä aviopari Laura ja Fredric Portin. Nössöilijöitä, naispareja, sekapareja, daameja,  koukkupolvia, kävelykeppeilijöitä, pojanklopei ja typyköitä olikin sitten pihan täydeltä.

Perinneyhdistyksen ydinporukka oli jälleen rakentanut säännöiltään poikkeuksellisen tapahtuman, josta järjestäjä ei ota mitään vastuuta. Yhtään ajantasaista karttaa perinteen mukaan ei ollut nytkään tarjolla. 25 kilsalla yhdeksän kilsaa oli mentävä 33 vuotta vanhoilla peruskartoilla ja loput suunnistuskartoilla vuosilta 1978, 1989 ja 2012.

Perinteitä noudattaen juniorillaan vahvistettu Eurat ja Mäkelän Mari, eikä keli haittaa yhtään!

Tulospalvelutiedotteesta selvää tärkeimmät. "Tietokoneemme on ottanut vallan ja käymme parhaillaan sen kanssa palkkaneuvotteluja (lomia pitäisi kuulemma lisätä), mutta ehkä pääsemme sopimukseen lauantaihin mennessä. Jos ei, niin sitten joudumme ravistamaan tulokset hihasta. Niitä varten on kyllä varattu paikka kahvion seinällä tai jossain."

Palkintoja luvassa niitä ansaitseville. Ketä niitä ansaitsee pitää vielä ootella, mutta puoleen yöhön mennessä on niitä lupailtu. Ja tulihan niitä.

Ensimmäistä kertaa 25 kilsaa jäi valloittamatta. Aviopari Portin selvitti vajaassa kahdessa puolessa tunnissa kaksi karttaa, noin 15 kilsaa, mutta se riitti. Muut kaksi paria selvisivät samassa ajassa 7 kilsan peruskarttaosuuden ja sitten saunaan.

16 kilsan nössöista nopein oli reitillä 2.45. Neljä minuuttia jäi MS Parma-pari Karttila-Aalto.  Koukkupolvissa pari Heinonen-Valtonen jäi pari minuuttia kärjelle ja pari Helander-Keskitalo puolisen minuuttia kakkoselle ollen kolmas. Daameissa pari Mäkelä-Eura taipui puoli minuuttia kärjelle.

– Keli oli kova! Peruskartalla tehtiin isoja puolen tunninkin pummeja. Varsinkin uudet metsätiet, joita ei yli 30 vuotta vanhalta peruskartalta löytynyt hämäsivät ja johdattivat harhaan, Jussi Elo kommentoi.

Kolmasosa lähteneistä luopui leikistä kesken matkan. Pisimpään maastossa viihtyi uuskaupunkilaispari Jalava- Kaskinen käyttäen koukkupolvien 16 kilsaan rapiat päälle 4,5 tuntia.

  •  Jamo

Kuvia lähtötuhinoista

Kisasivut karttoineen