MS Parman värejä tarkkuussuunnistuksen SM-kisoissa

Anni Lumiainen ratkomassa SM-tempon tehtäviä.

Tarkkuussuunnistuksen SM-kisat kilpailtiin Muuramen Rastin isännöiminä Muuramessa ja Jyväskylän Sarvivuoren maastoissa elo-syyskuun taitteessa. Ensiluokkaiset kisajärjestelyt kirvoittivat kokeneita tarkkuussuunnistajia luonnehtimaan kilpailuja ehkä jopa yhdeksi parhaista tarkkuussuunnistuskilpailuista, joihin ovat osallistuneet.

Muuramen Rastin pj, Kaukametsäläisten jäsen ja Suunnistusliiton liittohallituksen vpj Esko Junttila oli ratamestarina ottanut SM-kilpailujen järjestämisen kunnia-asiakseen. Kilpailun valvoja Kyllikki Anttila kehuikin valvojan tehtävän olleen helppo, kun kaikki asiat oli loppuun asti hiottu.

Junttila oli ratamestarina laatinut SM-kilpailun arvoiset radat, jotka saivat paljon kehuja. Myös tarkkuussuunnistuksen maailmanmestarin ja moninkertaisen arvokisamitalistin Lauri Kontkasen tekemät kartat olivat priimaa.

Tehtävät olivat vaativia, mutta kiistattomia. Kisassa tehtyjen virheiden jälkeen oli helppo hyväksyä oikeat ratkaisut ja todeta, että virheet olivat omia. Ratamestarin yhtenä jekkuna etukäteisspekulointia harrastaneita kilpailijoita sekoittaakseeni Junttila vei tempo-finalistit sellaiselle alueelle, jota ei ollut merkitty edes kilpailukieltoalueeksi. Näin kisassa säilyi mahdollisimman paljon yllätyksellisyyttä.

– SM-kisoissa kisattiin niin normaalimatkalla kuin tempossa. Taso oli kova, sillä molemmissa kilpailuissa kaksi parasta teki täysin virheettömät suoritukset.

Lauantaina kisatun nopean kartanluvun tempo-kisassa osallistujia oli 37. SM-kisojen sääntöjen mukaan 15 parasta pääsi finaaliin. Ensimmäistä kertaa tempon SM-kisoihin osallistunut MS Parman Anni Lumiainen oli näiden kisojen ainoa juniori-ikäinen osallistuja. Hän onnistui kovatasoisessa seurassa saavuttamaan 35 tehtävän perusradalta itselleen finaalipaikan. Finaalin neljästä tehtäväasemasta yksi oli yleisöasema, jossa parhaimmiston suorituksia sai seurata lähietäisyydeltä. Lopputuloksissa Anni oli hienosti 12.

Jyrki Lumiainen pyrki valitsemaan rastiryppäästä sen oikean vaihtoehdon, vai onko sitä!

- Tempon finaalipaikkaa lähdin hakemaan. Minulle tempo on vahvempi laji kuin normaalikisa. Vähän jäi harmittamaan viimeisen aseman viimeisen rastin nimeämisvirhe: ilman sitä sijoitus olisi kymmenes. Tiesin mitä lippua kysyttiin, mutta sanoin väärän. Kun perusradan jälkeen piti odottaa ensin tuloksia ja sen jälkeen karanteenissa aikansa ennen pääsyä takaisin radalle ja viimeisille finaaliasemille, alkoi lopussa jo keskittyminen herpaantua.

Anni Lumiainen sai tempon 55 tehtävästä 48 oikein. Oikeiden vastausten prosentti 87,3 oli finalisteista heikoin, mutta Annin vahvuutena oli vastausnopeus - finalisteista yhdeksänneksi nopein, n. 8 sekuntia/tehtävä. Varmistelemaan Anni ei kisassa lähtenyt, sillä siihen ei ole varaa. Lajin taso on Suomessa kova: SM-kultaa oli nytkin jahtaamassa peräti kolme tempon maailmanmestaria ja useita muita arvokisamitalisteja.

Suomenmestaruuden napannut Antti Rusanen nakutti 55 tehtävää oikein 4,85 sekuntia/tehtävä keskivauhdilla. Hopeamitalisti Pinja Mäkinen vastasi myös täysin virheettömästi, mutta oli noin 2 sekuntia/tehtävä Rusasta hitaampi. Pronssille kiilasi Lauri Mäkinen kahdella virheellä, jättäen kolme virhettä tehneen tempon 2018 MM-kultamitalisti Petteri Hakalan neljänneksi. MS Parman Jyrki Lumiaisen sijoitus tempossa oli 24.

Sunnuntaina kisattiin normaalimatkalla. 28 rastista ja kuudesta aikarastitehtävästä koostuneella radalla parhaan tuloksen teki jälleen Antti Rusanen, joka vei molemmat jaossa olleet kultamitalit. Hopeamitalisti Lauri Mäkisen suoritus oli myös virheetön, mutta aikarasteilla 16 sekuntia Rusasta hitaampi. Tarkkuussuunnistuksen normaalikilpailun maailmanmestari 2019 Pinja Mäkinen sai tällä kertaa tyytyä SM-pronssiin tehtyään perusradalla yhden virheen. Mitalikolmikko oli siis molemmissa lajeissa sama - järjestys vain himmeämmissä mitaleissa vaihtui. Antti Rusanen ei kahden päivän aikana tehnyt 89 tehtävässä yhtään virhettä.

Tarkkuussuunnistuksessa kaikki kilpailevat yhdessä ja samassa sarjassa ikään ja sukupuoleen tai fyysiseen kuntoon katsomatta. Mitaleille ja plaketeille on kova tunku, kun Suomesta löytyy lukuisa joukko lajin arvokisamitalisteja. 59 kilpailijan normaalikisassa MS Parman Jyrki Lumiainen päätyi sijalle 25 ja Anni Lumiainen oli 44.

Kolmatta kertaa tarkkuussuunnistuksen normaalikilpailun SM-kisoihin osallistunut Jyrki Lumiainen pohti kisan jälkeen:

- Perusradalla kuljettava matka ei ollut pitkä, mutta tehtävät veivät aikaa. Alussa pohdin liikaa, joten lopussa tuli kiire ja suoritusajasta jäi käyttämättä vain 15 sekuntia. Kun samassa kisassa tekee kartanlukuvirheen, leimausvirheen sekä kiireen vuoksi yhden liian hätäisen ratkaisun, ei voi olla tyytyväinen. Mutta kiire on ollut muillakin, kun 12 kilpailijaa meni yliajalle. Normaalikisan aikarasteihin olen tyytyväinen: kaikki 6 tehtävää oikein ja toisen aikarastin kolme tehtävää 14 sekunnissa - se on oma kisaennätykseni.

Tarkkuussuunnistuksen suomenmestaruuksista kilpaillaan ensi vuonna elokuun lopussa Sastamalassa, kisajärjestäjänä Suunta-Sepot.