| Harjoituspaketit | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      Liedon Parma | MS-52 |

MS Parma

huippusuunnistusseura Mynämäeltä ja Liedosta

Maija kuudes EM-pitkällä

Maija Sianoja pitkällä matkalla kuudes. Kuva SSL.

Maija Sianojan tasainen suorittaminen EM-kisaviikolla nostaa hänet suoraan maailmanluokkaan saldonaan sprintin 10:s sija, hyvä viestiosuus lähes yksin juosten ja huippuna rankan pitkän matkan kuudes sija.

Suunnistuksen EM-kisat Sveitsissä päättyivät pitkän matkan kisaan sunnuntaina.  Sianoja nousi hienosti toistamiseen Suomen parhaaksi sijoittuen kuudenneksi.

Erittäin suuria korkeuseroja sisältänyt maasto oli helteessä uuvuttavaa. Sen kesti ylivoimaisesti parhaiten Ruotsin Tove Alexandersson, jonka voittomarginaali oli lopulta yli viisi minuuttia. Sianoja jäi Tovesta yhdeksän minuuttia ja mitalisijaan eroa oli kolmisen minuuttia. Natalia Gemperle ja Julia Gross veivät himmeämmät mitalit.

– Tuntui, että vauhti oli aika tasainen alusta loppuun. Jos rahkeita olisi ollut, lopussa olisi kyllä voinut lyödä kovempaa. Täällä on ollut hienoa huomata, että mahdollisuuksia on parempaankin, joten kyllä tähän viikkoon voi olla ihan tyytyväinen, Sianoja kertoi. Tasaisesta suorituksessa parannettavaa jäi vain vähän.

Varalle maajoukkueeseen valitulle  Tuulia Vibergille löytyi töitä heti sprinttipäivän jälkeen. Aamuherätys ja tieto osallistumisesta keskimatkan karsintaan tuli puskista, eikä valmistautumiseen jäänyt paljoa aikaa. Hänelle tuli lopulta neljä starttia loukkaantuneen kultamitalistin Marika Teinin ja sairastuneen Sari Anttosen korvaajana.

Varapaikalta Tuulia Vibergille löytyi töitä neljään starttiin. Kuva SSL.

Lauantain viesteissä Sianoja oli ykkösjoukkueen toisella osuudella ja pääsi matkaan neljäntenä puoli minuuttia kärjestä. Areenan Maija ohitti jo kolmantena yksin juosten minuutin edellä takaa-ajajiaan.

– Alku matka meni hyvin, mutta loppumatkasta olin aivan poikki. Kisakeskuksen läpijuoksun jälkeinen alue oli peitteisempää ja menin ehkä vähän turhan varmistellen, joten ero kärkeen kasvoi Aika hirveää oli, Sianoja kertoi uuvuttavasta suorituksesta, jonka ansiosta Suomi pääsi kuitenkin viimeiselle osuudelle vielä hopeasijalla.

Suomen joukkueen kuudes tila tarkoitti kuitenkin podiumpaikkaa. Tuulia Viberg juoksi kakkosjoukkueen ankkurina viikon parhaan suorituksensa nostaen joukkueensa parhaimmillaan jo neljänneksi.

Hän oli ykkösen ankkurin Anna Haatajan kanssa vielä viimeisellä rastivälillä mukana taistelussa himmeimmistä mitaleista, mutta paukut eivät riittäneet maaliin saakka. Vibergin ankkuroima kakkosjoukkue tuli maaliin seitsemäntenä 2 sekuntia ykkösen perässä. Ruotsin Karolin Ohlsson ja Tanskan Maija Alm olivat sellaisia kiritykkejä, ettei heidän vauhtiin ollut mitään asiaa ja lopussa Venäjä ja  Norjakin ehtivät edelle.

Anastasia Rudnaya aloitti Venäjän joukkueen sprinttiviestissä. Lopun virhe maksoi  toista minuuttia ja sijoitus vaihdossa oli seitsemäs. Artem Popov toisella osuudella hieman tavoitti kärkeä ja vaihtoi viidentenä. Venäjä oli lopputuloksissa kahdeksas.

Anastasia aloitti Venäjän joukkueen viestin hienosti vaihtaen toisena vain kolme sekuntia kärjestä. Tämäkään ei kuitenkaan riittänyt auttamaan joukkuetta mitaleille, vaan se päätyi viidenneksi juuri suomalaisjoukkueitten edelle.

Pitkällä matkalla Rudnayan sijoitus oli kahdestoista ja 11.40 Tovesta.