Venlat yhdestoista Vehmersalmella

Maija Sianoja oli Venlojen pikkunumeroisen mukana lähdön oikeassa reunassa, josta sai tehdä selvästi toista reunaa enemmän töitä päästäkseen hyvässä asemassa pellolta maaston puolelle

Nyt on 55 minuuttia Venlojen starttiin. Pieni avajaiskierros kilpailukeskusalueella tuli jo tehtyä ja kameraan tarttui tunnelmia. Pelto on märkä ja paikoin liejuinen, mutta vielä on valovuosi Rajamäen 81-jukolan aamuyön maisemaan.

Löytyihän MS Parman sinikeltainen huoltoteltta metsän reunasta juhlalavan takaa. Palvelu pelaa ja osa valmistautuu tulevaan koitokseen. Miesten edustusta ei vielä näy, heillä on oma rauhallinen kämppä järven rannalla 4 kilsan päässä. Paluumatkalla PR:n haastatteluryhmä oli kiinnostunut mielipiteistäni Louna-Jukolaa varten. Filmi pyöri ja ääni tallentui. Sanoinkohan mitään järkevää...

Tanskalaisjoukkue OK Pan Orhus jälleen Venlojen kärki, MS Parma yhdestoista

Ennakkotietojen mukaisesti kilpailumaasto Vehmersalmen jylhillä mäillä oli  kaikkinensa  raskas ja teknisesti vaativa. Jyrkkäpiirteisyys ja suuret korkeuserot toivat ratoihin luonnollisia reitinvalintoja, kun mitään tiheää polkuverkostoa ei kilpailun alkaessa ollut tarjolla. Kun siihen yhdistetään viime aikojen sateet ja maaston pehmeäpohjaisuus, oli kilpailijoiden fysiikka kovalla koetuksella.

Viime vuosien lukuisat syys-, talvi- ja kesämyrskyt olivat iskeneet myös kilpailumaastoon jättäen jälkensä kaatuneiden puiden muodossa. Toki uria syntyi maastoon edellisten osuuksien suunnistajien toimesta, mutta menivätkö ne juuri omalle rastille, se vaati keskittymistä oleelliseen.

Outi Sareilla lähettää Tuulia Vibergin matkaan.

Parhaiten maaston vaatimukset kesti viime voittajajoukkue, joka juoksi järjestyksessä Emma Klingenberg, Signe Söes, Maja Alm ja Ida Bobach. Pyrintö oli toinen ja OK Linne kolmas ennen Pohjantähteä.

MS Parma voi olla tyytyväinen hyvän sijoituksen yksitoista myötä vuoden takaisen yhdeksännen tilan jälkeen. Selkeästi oli nähtävissä, että virheettömämmällä suorituksella olisi paremmat sijat olleet haarukassa. Joukkueen sijat eri väliaikarasteilla olivat välillä 7-17.

– Alkuun edessä aivan valtava mäki, oli pakko pistää kävelyksi, totesi avausosuuden juossut Maija Sianoja. Kärki ei missään vaihessa karannut kovin kauas ja vaihdossa se oli 20 sekunnin päässä.

Outi Sareila ei pitänyt maastoa erityisen pahana, vaan suunnistus oli ollut nautinnollista. Reitinvalintojen vaikutusta  ei vaiheessa pysty arvioimaan joukkueen edetessä sijalla 13, kolmisen minuuttian kärjestä.

Tuulia Vibergin kolmas osuus sujui ensimmäiset neljä kilometriä  hyvin ja sijoitus nousi jo parhaimmillan kahdeksanneksi. Rankan kilpailuruletin myötä akut alkoivat tyhjentyä kuitenkin liian aikaisin ja loppulenkillä takarinteessä tuli yksi isompi virhe, mikä vei nelisen minuuttia.

Anastasia Tikhonova ankkuroi MS Parman yhdenneksitoista.

Sijalta 17 maastoon päässyt Anastasia Tikhonova teki ankkurina voitavansa pitäen rataa paikoin itselleen vaikeana suunnistaa ja maastopohjaakin hankalana varsinkin radan keskivaiheilla. Hyvällä loppuvedolla hän kuittasi vielä kaksi joukkuetta viimeisellä puolella kilometrillä.

MS Parman kakkosjoukkue paransi vuoden takaista sijoitustaan merkittävästi 20 pykälää ollen 30 ja kolmanneksi paras kakkosjoukkue. Parempi sijoitus solisi ollut pienenestä kiinni. Tasaisessa kisassa vajaan kahden minuutin parannus olisi riittänyt sijaan 18. Joukkueessa suunnistivat Tiia Miettinen, Katja Mjösund, Susanna Tervo ja Anni Heikkonen.

MS Parman tähän mennessä maaliin tulleet joukkueet kaikki ovat parantaneet vuoden takaisia sijoituksia. Kolmonen on sadan joukossa 74 (197), nelonen 140 (191), kuutonen 182 (195) ja viitonen peräti 190 (420). Suluissa vuoden takainen sijoitus.