16-pojille kultaa, naisille hopeaa SM-viestistä

H16-sarjan Suomenmestarit oik. Aaro Julkunen, Eero Lapila ja Akseli Ruohola.

Aaro Julkunen, Eero Lapila ja Akseli Ruohola suunnistivat viestin SM-kultaa ja naisissa SM-hopea todella maistui Tiia Miettiselle, Tuulia Vibergille ja Maija Sianojalle Pukkilassa sunnuntaina.

Ennakkosuosikkeina  H16-sarjan kisaan lähtenyt MS Parman ykkösjoukkue ei pettänyt odotuksia, vaan otti selvän mestaruuden johtaen kisaa ensimmäisestä väliajasta saakka. Julkunen karkasi jo minuutin päähän eka osuudella ja jatkossa ero Kymin Suunnistajiin kasvoi tasaisesti ollen maalissa 2,5 minuuttia. MS Parman kakkosjoukkue Rasmus Ekström, Aleks Hiidenhovi ja Konsta Piironen oli seitsemäs.

Naisten viestissä MS Parman ankkurit Maija Sianoja ja kakkosen Anni Heikkonen ottivat pummailleen kärjen kiinni 3,5 minuutin takamatkalta jo kakkosen jälkeen. Sianoja ja Pohjantähden Sofia Haajanen irtaantuivat sitten nopeasti muista ja puolen välin jälkeen Haajanen meni omia menojaan. Lopussa kuitenkin Haajanen koukku toiseksi viimeisellä rastilla päästi Sianojan vielä 49 sekunnin päähän. MSP 2 oli kuudes parhaana kakkosjoukkueena ja näin MS Parma oli paras seura naisten viestissä..

Avausosuudella MSP 2:n Katja Mjösund teki hyvä suorituksen ja vaihtoi kärkiletkassa vain 24 sekuntia kärjen jälkeen. MSP 1:ssä ensimmäisen naisten sarjan SM-mitalinsa saavuttanut Tiia Miettinen jäi 1,5 minuuttia heti ykkösen pitkittäishajonnalla.  Yksin suunnistaminen oli vähän hitaampaa ja kun loppuun tuli vielä koukku, pääsi Tuulia Viberg matkaan 4,5 minuuttia kärjen takaa.

Tuulia Viberg oli 2-osuuden nopein ja loi pohjaa MS Parman nousulle hopealle, minkä ratkaisi Maija Sianoja ankkurina.

Vibergillä oli menohaluja sprinttiepäonnistumisen jälkeen ja hän oli osuutensa selvästi nopein. Kun kakkosen Susanna Tervo teki myös hyvän juoksun MS Parman joukkueet vaihtoivat peräkanaa sijoilla neljä ja viisi.

Miehissä MS Parma romahti ulos kymppikärjestä ykkösen oltua sijalla 16 ja kakkonen 26. Kakkosen Arto Talvinen saa avausosuudelta puhtaat paperit, vaikka valittelikin huonoa jaksamistaan. Matti Koivisto jäi kärjestä avauksessa kärjestä 3,5 minuuttia ja Sami Hämäläisellä kakkososuudella oli enemmänkin ongelmia.

Samuli Salmenoja teki normaalin suorituksensa, mutta myös Stepan Kodedalla ankkurina oli vaikeuksia. MSP 2 oli ykköstä vielä kolme minuuttia edellä ankkurien lähtiessä matkaan, kun Asgeir Mjösund ja Antti Vainio olivat osuutensa juosseet. Kolme osuutta meni sijoilla 10-11.

Poikien 18-sarjassa Eero Jalli, Aaro Ruohola ja Eero Heinonen sijoittuivat neljänneksi. Ankkuriosuudelle lähdettäessä sijalta kaksi saumat mitaliinkin olivat vielä olemassa, mutta liika yritys kostautui nyt jo alkumatkasta pummeina.

Tyttöjen sarjoissa oli epäonnea. D18-sarjassa Hanne-Line Ekström piti avaajana eron kärkeen alle viidessä minuutissa. Sijalta 22 matkaan lähtenyt Essi Rantanen teki omaa työtä, eikä juuri nähnyt kanssakilpailijoitaan. Monet pummailivat vaativalla radalla ja hämmästyksekseen Essi sai huomata olevansa sijalla kaksi vaihdossa. Ankkuriosuus ei kuitenkaan enää onnistunut ja joukkue putosi plaketeilta.

D20-sarjan kankeasti alkanut viesti päättyi keskeytykseen  nilkan nyrjähtäessä varsin pahasti ankkuriosuudella .

Nastolassa kakkosryhmän viestissä plaketilla viidentenä oli H190-sarjan joukkue Tuomo Peltola, Raimo Jalonen ja Timo Peltola.